Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Interfacemodules voor het monitoren en besturen van transportsystemen in kolencentrales

Toepassing

Kool die als brandstof wordt gebruikt in kolencentrales wordt meestal via schip of spoor aangeleverd en vervolgens verplaatst met behulp van gesloten transportsystemen, eerst naar een opslagmagazijn en dan naar een bunker. In de maalmachine worden de stukken kool tot kleinere stukken vermalen, via transportbanden naar kolenmolens getransporteerd, verpulverd en gedroogd met behulp van uitlaatgassen van het kolenstofverbrandingssysteem. Om een efficiënte werking te garanderen, moeten alle aandrijvingen op betrouwbare wijze worden gemonitord en bestuurd. Hiervoor moeten op veilige wijze signalen worden verstuurd tussen de installatiecomponenten en de controlekamer, zonder enige interferentie.


Doel

De lagers op transportbanden en kolenmolens worden gemonitord voor blokkeringen en buitensporige temperaturen om brand of een stofexplosie te vermijden. Dergelijke situaties kunnen zich voordoen als een lager wordt geblokkeerd of in geval van overbelasting. De maalmachine vertegenwoordigt een andere, zeer ontvlambare omgeving. Het is eveneens belangrijk om de toegeleverde hoeveelheid kolen te monitoren om een optimale verbrandingsefficiëntie te garanderen. 


Oplossing

Pepperl+Fuchs' K-systeem omvat verschillende interfacemodules.
Pepperl+Fuchs' K-systeem omvat verschillende interfacemodules.

Het bepalen van de motorsnelheid in explosiegevaarlijke omgevingen aan de hand van frequentieomvormers is een oplossing die vooral nuttig is bij spiraaltransportbanden en kolenmolens, om de eventuele risico’s van een stofexplosie vroegtijdig te detecteren en verhinderen. Naast het detecteren van de draairichting, houden deze apparaten ook toezicht op slip, frequentie en synchronisatie. Temperatuuromvormers met grenswaarden worden vooral gebruikt in bunkers, maalmachines en kolenmolens om temperaturen te detecteren die de toegestane grenswaarden overschrijden. Transmittervoedingen en vulniveaumeters worden gebruikt om de toeleveringsquota te monitoren en een continue materiaalstroom te garanderen.


Voordelen

De interfacemodules van het K-systeem, dat over galvanische scheiding beschikt en een functioneel betrouwbaarheidsniveau tot SIL 3 levert, zenden ongestoord signalen uit tussen individuele systeemcomponenten en de controlekamer. Het gamma producten omvat zowel galvanische scheidingen voor intrinsiekveilige toepassingen, om de explosiegevaarlijke omgeving te beschermen tegen een uitzonderlijk hoge energietoevoer, als ook signaalconditioners voor veilige omgevingen. Deze producten monitoren transportbanden en motors voor eventuele overbelasting, controleren of kolenmolens en kolenbunkers de maximaal toegelaten temperatuur niet overschrijden en bepalen de vereiste leveringshoeveelheid.


Overzicht

  • Slip- en frequentietoezicht vermijdt het ontstaan van uitzonderlijk hoge temperaturen en vonken in transportbanden, spiraaltransportbanden en kolenmolens.
  • Temperatuuromvormers met grenswaarden voor thermokoppels, potentiometers en weerstandsthermometers zorgen voor een betrouwbare controle van temperaturen en laten toe instellingen te veranderen zonder in het besturingssysteem te moeten ingrijpen.
  • Het monitoren van toeleveringshoeveelheden garandeert een optimale verbrandingsefficiëntie.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren