Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Explosiebeveiliging voor blussystemen op boorplatformen

De toepassing

Tragedies op boorplatformen zoals Piper Alpha en Deepwater Horizon hebben aangetoond hoe belangrijk goed functionerende veiligheidssystemen zijn voor het detecteren en blussen van branden. Het Compressed Air Foam System (kortweg CAFS) is zeer doeltreffend bij het bestrijden van oliebranden op offshore boorplatformen door zijn constante hoge schuimkwaliteit, bescherming tegen eventuele herontsteking en bescherming van onaangetaste zones. Dit systeem werd ontworpen en vervaardigd door Ai Group, het welbekende bedrijf in Frankrijk voor brandbeveiligingssystemen, en wordt momenteel gebruikt op een boorplatform voor de kust van Nigeria.

Het doel

De Ex d-behuizing van de EJB-serie is vervaardigd uit extreem corrosiebestendig roestvrij staal (316L).
De Ex d-behuizing van de EJB-serie is vervaardigd uit extreem corrosiebestendig roestvrij staal (316L).

Op boorplatformen is er altijd een risico op explosieve gasatmosferen volgens de zonering Zone 1, Zone 2 of Class I, Division 1 of 2. Het is daarom van het grootste belang dat het brandbeveiligingssysteem zelf goed wordt beschermd. Om te vermijden dat de besturing van het blussysteem een explosie veroorzaakt, moet het op gepaste wijze zijn uitgerust voor gebruik in Zone 1 explosiegevaarlijke omgevingen.


De oplossing

De explosiebeveiliging werd gerealiseerd door een stevig, drukvast bedieningspaneel te ontwikkelen in een Ex d-behuizing van de EJB-serie die uit zeer corrosiebestendig roestvrij staal (316L) is vervaardigd. De status-LED’s en bedieningselementen, zoals drukknoppen en besturingsschakelaars, beschikken over de “drukvaste” bescherming, wat het ideaal maakt voor de uitdagende omgeving van het boorplatform. Het bedieningspaneel is volledig geïntegreerd en centraal geplaatst in de ombouw van het brandbeveiligingssysteem.


De voordelen

Een volledig ATEX- en IECEx-gecertificeerd, drukvast bedieningspaneel biedt de explosiebeveiliging voor het brandbeveiligingssysteem. Dit garandeert dat het blussysteem op correcte en betrouwbare wijze functioneert wanneer het echt nodig is. De Ex d-behuizing is ook uiterst duurzaam, zelfs in zware industriële omgevingen, dankzij zijn robuuste structuur en indrukwekkende corrosiebestendigheid.


Overzicht

  • ATEX- en IECEx-certificatie voor Zone 1
  • Beschermt het blussysteem tegen explosiegevaar
  • Volledig geïntegreerd in een skid
  • Robuustheid
  • Uiterst corrosiebestendig

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.