Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Digitale signaalverwerking op offshore-boorplatformen

De toepassing

Productieplatformen in de olie- en gasindustrie gebruiken zwaar mechanisch materieel dat steevast smeermiddelen vereist voor een vlotte werking. Automatische smeersystemen garanderen maximale beschikbaarheid en een lange gebruiksduur van de installaties.
Deze systemen zorgen ervoor dat smeringen automatisch worden uitgevoerd terwijl het materieel in gebruik is, zonder manuele interventie. Dit garandeert maximale efficiëntie en continue werkveiligheid voor werknemers ter plekke. Hiervoor zal de fabrikant van smeer- en oliesystemen de automatische smeersystemen met het procesbesturingssysteem verbinden met behulp van digitale communicatie via veldbus.

Doel

Kleppen en andere discrete signalen van het smeersysteem zouden via PROFIBUS met het besturingssysteem moeten worden verbonden.


Oplossing


De mechanische ingenieur en systeemontwerper hebben ervoor geopteerd om de FieldConnex®-infrastructuur van Pepperl+Fuchs te gebruiken voor de verbinding van hun smeersystemen. Dit betekent het gebruik van de nieuwe, standaard Segment Coupler, de FieldBarrier en, in het bijzonder, de Multi-Input Output (MIO) uit de FieldConnex®-portfolio. De verschillende signalen van eenvoudige, discrete sensoren worden via MIO met de digitale infrastructuur verbonden. De FieldConnex® Multi-Input Output wordt daarvoor in de onmiddellijke nabijheid van de sensoren in de Zone 1-explosiegevaarlijke omgeving gemonteerd, wat de nood aan bekabeling beperkt. Tot vier kleppen kunnen via de MIO worden bestuurd en automatisch gemonitord voor blokkeringen. De ingebouwde breakaway-tijd- en runtime-controle voor de kleppen zendt een alarmsignaal uit wanneer grenswaarden worden overschreden, wat voor een betrouwbare statusdiagnose zorgt. Gedeeltelijke klepsluittesten garanderen dat kleppen die zelden worden geschakeld—zoals veiligheidskleppen—altijd operationeel zijn. De MIO controleert alle verbindingen op breuken en kortsluitingen.


Voordelen

De FieldConnex® MIO verbindt vier verschillende signaaltypes via end-to-end digitale communicatie met het besturingssysteem. Dit betekent dat bijna alle toepassingen kunnen worden geïmplementeerd, wat een maximale flexibiliteit voor het installatieontwerp verzekert. De sensoren vereisen geen bijkomende voedingsbron, wat bijkomende kostenbesparingen oplevert. De uitgebreide diagnostiekfunctie van de MIO laat een proactief, op de behoeften gebaseerd onderhoud toe. Bovendien optimaliseren partial stroke tests de efficiëntie door de onderhoudsintervallen voor kleppen te verlengen. In het algemeen voorkomen deze functies ongeplande downtime en garanderen zij de rendabiliteit van de installatie. Zowel de mechanische ingenieur en systeemontwerper waren overtuigd van het nut van digitale communicatie na intensief overleg met en een goede ondersteuning van de verkoopafdeling. Het gemak waarmee het project werd geïmplementeerd, betekent dat de systeemontwerper de MIO ook in projecten met andere zakenpartners zal voorstellen.


Overzicht

  • Verbindt tot 12 discrete signalen met het besturingssysteem
  • Bijkomende diagnostiek checkt voor breuken en kortsluitingen
  • Ingebouwde breakaway-tijd- en runtime-controle voor kleppen
  • Automatische partial stroke test verlengt onderhoudsintervallen
  • Maakt proactief onderhoud mogelijk

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

FieldConnex® Multi-Input/Output

De FieldConnex Multi-Input/Output biedt gebruikers nieuwe mogelijkheden om digitale in- en uitgangssignalen in procesautomatiseringstoepassingen op te vangen…