Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Objectdetectie op robotgrijpers met ultrasone sensoren

In de automobielproductie worden niet enkel metalen componenten gebruikt. Een variëteit aan andere materialen worden gebruikt, inclusief de organische polymeren die terug te vinden zijn in bumpers, voorspoilers, deurlijsten en interne componenten. Deze materialen worden gevormd in een spuitgietmachine en, vooraleer te worden geverfd, hebben zij een matte, zwarte afwerking. Een robot verwijdert de onderdelen van de spuitgietmachine en zet ze op de juiste plaats voor de volgende processtappen, zoals o.a. trimmen, frezen en assemblage. Voordat de robot het onderdeel van de machine kan verwijderen, moet hij in staat zijn het voorwerp te detecteren en vast te grijpen.


Het doel

Deze toepassing brengt een aantal uitdagingen met zich mee: hoge temperaturen bij het spuitgieten, trillingen veroorzaakt door de snelle robotbewegingen en smalle onderdelen met kleine detecteerbare oppervlaktes. Ondanks deze omstandigheden moet het verwijderen van onderdelen zo snel en betrouwbaar mogelijk gebeuren om de productiesnelheid aan te houden.


De oplossing

De UB100-F77 garandeert een betrouwbare objectdetectie op robotgrijpers.
De UB100-F77 garandeert een betrouwbare objectdetectie op robotgrijpers.

De compacte, ultrasone sensorserieUB100-F77 biedt een perfecte oplossing voor onderdelendetectie. Dankzij hun kleine omvang kunnen ze eenvoudig op het grijpsysteem worden bevestigd. Bij het verwijderen van onderdelen, beweegt de robot zich aan hoge snelheid in de richting van de machine. Wanneer hij 40 tot 50 mm van het onderdeel verwijderd is, zorgt een sensorsignaal ervoor dat de robot voldoende vertraagt vooraleer het grijp- en verwijderingsproces aan te vangen.

Dankzij de UB-PROG4-V31 programmeringseenheid kan de gebruiker de sensor eenvoudig afstellen op de taak. In de meeste gevallen is er zelfs geen bijkomende configuratie vereist. Het instellen van schakelpunten gebeurt gewoon via een drukknop. De instellingen blijven bewaard en navolgende aanpassingen kunnen niet worden uitgevoerd zonder de bekabeling te wijzigen.


De voordelen

De ultrasone sensor detecteert zijn doel ongeacht kleur of oppervlaktestructuur—het matte, zwarte materiaal vormt geen probleem. De sensor is ook ongevoelig voor hitte, stoom en andere mogelijke storingsbronnen.

De geluidsbundel van de UB100-F77 is uitermate smal. Kleine doelobjecten met een beperkte oppervlakte worden op betrouwbare wijze gedetecteerd. Bovendien wordt de sensor niet beïnvloed door trillingen van het grijpsysteem en wordt de reactietijd voor het verwijderingsproces tot een minimum beperkt, wat leidt tot een betrouwbare en foutloze workflow.


Overzicht

  • Veilige detectie, korte reactietijd
  • Nauwkeurige prestatie, ongeacht kleur, oppervlaktestructuur of trillingen
  • Betrouwbare controle van het verwijderingsproces
  • Snelle, eenvoudige indienstname en aanpassing van het detectiebereik

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.