Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Tracering van materiaal op spoelen

De toepassing

Wanneer autobestuurders banden kiezen, zijn ze o.a. op zoek naar soepel rollende banden en een uitstekende grip. Om aan deze eisen te voldoen, verwerken bandenproducenten een variëteit aan grondstoffen en halffabricaten tijdens de productie, Deze materialen moeten te allen tijde traceerbaar zijn – zowel tijdens als na de productie. Dit vereist identificatie-oplossingen die de volledige productieketen toegankelijk maken.

 


Het doel

 De F198 heeft een toepassingsspecifieke lees-/schrijfkop voor optimale traceerbaarheid
De F198 heeft een toepassingsspecifieke lees-/schrijfkop voor optimale traceerbaarheid

Bij de productie van autobanden worden in de preproductiefase machines gebruikt om strengen staaldraad te omwikkelen met een rubbermengsel om er cap strips van te maken. Deze strips worden vervolgens om een spoel gewikkeld en in de bandenmachine gevoed. Ter identificatie wordt een RFID-tag in elke spoel bevestigd. Bij het laden van materiaal in de cap strip- en bandenproductiemachines bevinden de tags zich in verschillende posities, afhankelijk van de rotatie van de spoel. Bovendien verstoort de metalen spoelhouder de radiocommunicatie tussen de lezer en de tag. Ondanks deze uitdagingen moet een betrouwbare tagidentificatie worden verzekerd.

 


De oplossing

Het lezen en schrijven van de tags kan gebeuren terwijl de spoel ronddraait of stilstaat.
Het lezen en schrijven van de tags kan gebeuren terwijl de spoel ronddraait of stilstaat.

Pepperl+Fuchs’ IQH1-F198-V1 RFID lees-/schrijfkop biedt de ideale oplossing. Zijn ringvormig ontwerp laat toe spoelen in de lees-/schrijfkop te voeden, zodat RFID-tags altijd binnen het bereik van de F198 vallen. Dit betekent dat werknemers geen speciale aandacht hoeven te schenken aan de positie van de RFID-tags bij het vervangen van spoelen. Gezien de tag zich altijd in het meetbereik bevindt, kan hij zowel worden gelezen als beschreven terwijl de spoel stilstaat of ronddraait. Dit garandeert de continue betrouwbaarheid en traceerbaarheid van de halffabricaten. Ondanks metalen componenten en dichtbepakte spoelen wordt de functionaliteit van de lezer niet beïnvloed.

 


De voordelen

De F198 lees-/schrijfkop functioneert in het hoogfrequentiebereik en heeft een meetbereik van 15 cm. Het ringvormig design maakt tagidentificatie vanop elke positie binnen het detectieveld mogelijk, en garandeert een flexibele lees- en schrijffunctionaliteit in de beschreven toepassing. Naast de speciale HF lees-/schrijfkop en robuuste RFID-tags voor industriële toepassingen omvat de complete RFID-oplossing besturingsinterfaces voor de overdracht van data naar PROFINET, EtherNet/IP of EtherCAT. Het systeem wordt vervolledigd door de op maat gemaakte bekabeling van Pepperl+Fuchs’ uitgebreid productassortiment onder Verbindingstechniek, dat een naadloze integratie van RFID-componenten garandeert.

 


Overzicht:

  • Toepassingsspecifieke lees-/schrijfkop voor optimale traceerbaarheid
  • Betrouwbare, materiaalonafhankelijke detectie via HF RFID-technologie – zelfs bij metalen componenten
  • Positie-onafhankelijke capaciteit om tags te lezen en schrijven, zelfs tijdens rotatie
  • Complete RFID-systeemoplossing van één leverancier voor een probleemloze integratie

 


e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.