Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Maximale betrouwbaarheid bij de productie van kant-en-klaarmaaltijden

Lichtsectiesensor detecteert verpakkingen met beperkt contrast

Toepassing

In de voedingsindustrie worden voor de productie van kant-en-klaarmaaltijden vaak plastic schaaltjes met onderverdelingen gebruikt. Het correct vullen van deze compartimenten is van essentieel belang voor maaltijden met verschillende componenten, zoals vlees, pasta en groenten. Om te garanderen dat de componenten in de juiste compartimenten worden geplaatst, is het nodig om vooraf te verifiëren of de schaaltjes correct gepositioneerd zijn. In traditionele oplossingen wordt deze taak vaak uitgevoerd door dure en ingewikkelde vision sensors. Om voorwerpen met beperkt contrast - zoals uniforme, witte, plastic schaaltjes met vlakke oppervlakken - op betrouwbare wijze te kunnen detecteren, is bij een standaard vision sensor echter bijkomende, externe verlichting en een goede kennis van de nodige complexe configuraties vereist.


Doel

Het vullen van de afzonderlijke compartimenten in het plastic schaaltje en zorgvuldig scheiden van de verschillende maaltijdcomponenten is een essentiële vereiste voor goedkeuring door de klant en voor een correcte afsluiting van het bakje. In geval van een defect, kan het product niet worden verkocht en moet de maaltijd worden weggegooid. Controleren of de plastic schaaltjescorrect gepositioneerd zijn, vereist een betrouwbare, snelle en eenvoudig te installeren oplossing die een vlotlopend en efficiënt vulproces ondersteunt.


Oplossing

De SmartRunner Matcher van Pepperl+Fuchs biedt de ideale oplossing voor het controleren van de positie van de plastic schaaltjes. De oplossing bestaat uit een lichtsectiesensor met een uiterst nauwkeurige laserstraal die in de fabriek werd geoptimaliseerd om hoogteprofielen te vergelijken. De sensor wordt boven de transportband gemonteerd en detecteert het profiel van elk plastic schaaltje zonder nood aan extra, externe verlichting. Afhankelijk van feit of het gedetecteerde profiel overeenkomt met het opgeslagen referentieprofiel, zendt de schakeluitgang van het toestel ofwel een “goed” of “slecht” schakelsignaal uit. Als de hoogte niet overeenstemt met het referentieprofiel, betekent dit ofwel dat het plastic schaaltje afwezig is, dat het verkeerd gepositioneerd is of beschadigd is. In deze laatste twee gevallen zal het onmiddellijk moeten worden verwijderd om het vulproces zonder onderbreking te laten doorlopen. Dankzij zijn capaciteit om tot 32 referentieprofielen op te slaan, is de SmartRunner Matcher Extended een aanrader voor fabrieken die een variëteit aan producten verwerken.Als het referentieprofiel en het gedetecteerde profiel van elkaar verschillen, zendt de SmartRunner Matcher een “slecht” signaal uit.

Voordelen

De voordelen van lichtsensortechnologie worden vanzelf duidelijk tijdens de toepassing. Hoewel de standaard witte schaaltjes weinig contrasterend zijn, levert de SmartRunner Matcher toch steeds betrouwbare en duidelijke resultaten. De oplossing is totaal niet afhankelijk van het contrast, en detecteert daarentegen het hoogteprofiel van het doelobject. Het hoogteprofiel kan onmiddellijk, met één druk op een toets, worden ingevoerd; de SmartRunner Matcher is dan klaar voor gebruik. 2D-vision sensors, anderzijds, vereisen een ingewikkelde configuratie en externe verlichting. Een continue controle of de plastic schaaltjes correct gepositioneerd zijn, garandeert een betrouwbaar vulproces. Het gebruik van de SmartRunner Matcher bij verpakkingsprocessen in de voedingsindustrie vermijdt productieafval en fabrieksstilstanden en garandeert tegelijk een vlotte en efficiënte werking.


SmartRunner Matcher in één oogopslag

  • Een kant-en-klare oplossing, geoptimaliseerd voor profielvergelijkingen  
  • De sensor zet complexe gegevens om in eenvoudige schakelsignalen die door gelijk welk besturingspaneel kunnen worden verwerkt 
  • Lichtsectietechnologie levert elke keer weer betrouwbare resultaten, ongeacht de kwaliteit, kleur of het contrast van het te detecteren oppervlak 
  • Een eenvoudige en voordelige oplossing die geen bijkomende, externe verlichting vereist 
  • Een snelle parametrering en indienstname via teach-in en data matrix-besturingscodes

 


e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.