Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Nauwkeurige positiebepaling voor robotgrijpers

R201-afstandssensoren met Multi Pixel Technology bepalen posities in de automobielproductie

De toepassing

Robots spelen een sleutelrol in de productie van carrosserieën. Ze worden ingezet bij de stapsgewijze productie van carrosserieën, waarbij onderdelen uit plaatmetaal van de plaatslagerij, voor-, achter- en bodemstukken en aanbouwdelen zoals deuren en zijwanden worden samengevoegd. De componenten worden op transportplatformen—of skids—over de transportband gestuurd en zo afgeleverd op de afzonderlijke productieposten. In de lascel grijpt een robot het aanbouwdeel van de lastdrager zodat het onderdeel aan de carrosserie kan worden gelast terwijl het langs de productielijn verder gaat.


Het doel

De zijpanelen worden in de montagecel op lastdragers geladen. Onnauwkeurigheden bij het oppakken en laden van de onderdelen of bij het transport van deze lastdragers kan ertoe leiden dat individuele panelen verschuiven en niet langer in de vereiste positie verkeren. Om elk paneel veilig vast te kunnen grijpen, moet de robot eerst de positie van elk onderdeel controleren en deze aanpassen als het onderdeel scheef op het rek hangt. Deze stap vermijdt fouten in het pickingproces die zowel de skid als de robot kunnen beschadigen.Als de grijper de lastdrager nadert, meten de sensoren de afstand tot het zijpaneel op verschillende punten.

De oplossing

Een totaal van vier R201-series afstandssensoren garanderen dat de robot in staat is onderdelen correct vast te grijpen. Als de grijper de lastdrager nadert, meten de sensoren de afstand tot het zijpaneel op verschillende meetpunten. Het besturingssysteem van de robot gebruikt deze data om de ideale grijpcoördinaten te bepalen.


De voordelen

R10x- en R20x-series voor optimale prestaties.
R10x- en R20x-series voor optimale prestaties.

Bij het meten van afstanden, vertrouwt de Multi Pixel Technology (MPT) in de R201-afstandssensor op de voordelen van geometrische triangulatie op een ingebouwde CMOS-chip. Intelligente analyse-algoritmes garanderen uiterst nauwkeurige en betrouwbare meetresultaten—zelfs bij weerspiegelingen van zijpanelen of optische storingen afkomstig uit de fabrieksomgeving.

Als aanvulling van de R201-serie, is de R200-serie met haar middelgrote behuizing geschikt voor grotere meetbereiken. De kleinere configuraties van de R100-, R101- en R103-series bieden indrukwekkende resultaten in toepassingen waar ruimte beperkt is. Dit vereenvoudigt de sensorselectie aanzienlijk, gezien gebruikers identieke meetmethodes en één gebruikersinterface voor de vijf verschillende series kunnen hanteren. MPT is beschikbaar in elke R10x/R20x-configuratie—wat een storingsvrije afstandsmeting en nauwkeurige objectdetectie garandeert, zelfs van dichtbij.


Overzicht

  • R201-sensor met diffuus werkingsprincipe en Multi Pixel Technology (MPT): precisie met geometrische triangulatie
  • Storingsvrije afstandsmeting vanop korte afstand
  • Gestandaardiseerde IO-Link-verbinding met Smart Sensor Profile als basis voor Sensorik4.0®
  • Alle optische sensormodi in vijf standaardbehuizingen voor maximale flexibiliteit en een grote variëteit aan integratiemogelijkheden

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

De optische sensoren van de R10x- en R20x-series

Voor het eerst is er een consistente reeks sensoroplossingen beschikbaar die optische functieprincipes en innovatieve technologieën in identieke behuizingen verenigt. Gebruikers genieten van een uniform bedieningsconcept voor het volledige portfolio. Ontdek de R100-, R101-, R103-, R200- en R201-series...