Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare detectie van kleine onderdelen in de carrosserieproductie

R201-triangulatiesensor met achtergrondonderdrukking op basis van de uiterst precieze DuraBeam-lasertechnologie

De toepassing

Bij het samenstellen van de carrosserie in het automobielproductieproces worden verschillende componenten in fasen toegevoegd. Deze componenten omvatten o.a.: onderdelen uit plaatmetaal, bouwgroepen en aanbouwdelen. Skids worden gebruikt om de carrosserieën tussen de afzonderlijke productieposten en in de robotlascellen te verplaatsen. In de lascellen worden de zijpanelen op rekken geplaatst voor de robot, die de panelen vervolgens van de rekken neemt en hen op de carrosserie plaatst voor het lassen.


Het doel

Sommige zijpanelen worden door externe leveranciers geleverd. Dit betekent dat zij moeten worden gecontroleerd wanneer ze van het rek worden genomen. Wanneer een defect wordt geconstateerd, moet het beschadigde paneel onmiddellijk uit het productieproces worden verwijderd om eventuele productiefouten te vermijden. Bij de kwaliteitscriteria voor plaatmetaal gaat het vaak om zeer kleine zaken—zo wordt bijv. gecheckt of twee schroeven op de B- en C-stijlen aanwezig en correct gemonteerd zijn. Als tijdens het controleproces fouten worden gedetecteerd, verwerpt de robot het defecte zijpaneel onmiddellijk en wordt dit op een tweede rek geplaatst.De DuraBeam-laserdiode creëert een kleine lichtbundel die zelfs de kleinste karakteristieken van de zijpanelen kan controleren.

De oplossing

De R201-serie triangulatiesensoren met achtergrondonderdrukking wordt ingezet om dit doel te bereiken. De DuraBeam-laserdiode creëert een kleine, uiterst precieze lichtbundel die zelfs de kleinste karakteristieken van de zijpanelen op betrouwbare wijze kan controleren. De sensoren met diffuus werkingsprincipe detecteren de aanwezigheid en correcte montage van de schroeven. Defecte zijpanelen worden onmiddellijk verworpen, zodat een vlotlopend productieproces gegarandeerd blijft.


De voordelen

R10x- en R20x-series voor optimale prestaties.
R10x- en R20x-series voor optimale prestaties.

De DuraBeam-lasertechnologie van de R201-serie zorgt voor een betrouwbare detectie van kleine voorwerpen en features, alsook voor een uiterst precieze afstandsmeting vanop korte afstand. Deze technologie combineert de voordelen van LED-zenders met de pluspunten van standaard laserdiodes. De middelgrote R200- en R201-series zijn ideaal voor grotere meetafstanden. De kleinere configuraties van de R100-, R101- en R103-series bieden dezelfde werkingsprincipes en zijn even indrukwekkend in toepassingen waar ruimte beperkt is. Eén gebruikersinterface voor alle series maakt de sensorselectie veel eenvoudiger.


Overzicht

  • Achtergrondonderdrukking voor optimale detectiebetrouwbaarheid, zelfs bij reflecterende oppervlakken, weerspiegelingen en licht van buitenaf
  • DuraBeam-lasertechnologie voor een lange levensduur en uitgebreid gebruikstemperatuurbereik
  • Gestandaardiseerde IO-Link-verbinding via Smart SensorProfile als basis voor Sensorik4.0®
  • Alle optische sensormodi in vijf standaardbehuizingen voor maximale flexibiliteit en een grote variëteit aan integratiemogelijkheden

e-news

Abonneer je op onze nieuwsbrief om updates en interessante informatie uit de automatiseringswereld te ontvangen.

Abonneer je

Lees de meest recente editie van e-news:

  • Industriële sensoren
  • Explosiebeveiliging
amplify–The Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! U vindt er tal van interessante succesverhalen, toepassingsrapporten, interviews en regionaal nieuws.

De optische sensorseries R10x en R20x

Voor de eerste keer krijgen gebruikers een consistente oplossingsreeks van optische functionele principes en innovatieve technologieën in elke identieke behuizing. Ontdek de nieuwe R10x- en R20x-series…