Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare detectie van doorzichtige PET-folie op bottellijnen

R201-serie retroreflecterende sensoren met polarisatiefilter zorgt voor een betrouwbare detectie

De toepassing

Foto-elektrische sensoren worden gebruikt voor een variëteit aan ingewikkelde taken in verpakkingssystemen. Eén voorbeeld hiervan zijn hogecapaciteitsbottellijnen die elk uur tientallen duizenden flessen vullen en verpakken. De volgende processtap, de secundaire verpakking, omvat het samenbundelen van een aantal afzonderlijke flessen in eenheden voor detailverkoop—i.e. zes flessen die met behulp van PET-krimpfolie samen één verpakkingseenheid vormen.


Het doel

De technische uitdaging bestaat eruit een ononderbroken toevoer van de doorzichtige folie in de krimpmachine te garanderen. Als een scheur in de folie te laat wordt gedetecteerd terwijl de bottellijn op volle snelheid draait, kan dit tot een batch met een groot aantal verkeerd verpakte eenheden leiden. Deze eenheden kunnen dan openvallen tijdens het transport of bij stockage in de winkel. Sensoren moeten betrouwbaarheid garanderen bij het detecteren van het transparante materiaal.


De oplossing

Het depolarisatie-effect verhoogt de detectiebetrouwbaarheid aanzienlijk.
Het depolarisatie-effect verhoogt de detectiebetrouwbaarheid aanzienlijk.

Pepperl+Fuchs heeft een uiterst betrouwbare procedure voor de detectie van transparante voorwerpen ontwikkeld. Het sensorsysteem bestaat uit een retroreflecterende sensor van de R201-serie en een reflector met ingebouwde, ronde polarisatiefilter. Het systeem gebruikt het depolarisatie-effect dat wordt gecreëerd wanneer de uitgezonden lichtbundel de folie penetreert om zo de betrouwbaarheid van het detectieproces aanzienlijk te verbeteren. Dit garandeert dat de doorzichtige folie op betrouwbare wijze wordt gedetecteerd wanneer deze in de krimpmachine wordt ingevoerd—wat het risico op defecte verpakkingen vermindert.


De voordelen

De combinatie van retroreflecterende sensoren en reflectoren met ronde polarisatiefilter van de R201-serie zorgt voor een betrouwbare detectie van zowel doorzichtige als reflecterende voorwerpen. Tijdens het gebruik, functioneert het optisch systeem zonder capaciteitsverlies, wat een ideaal detectiebereik en functionele reserve garandeert. De procedure voor de detectie van doorzichtige voorwerpen is beschikbaar in de R200-serie en de middelgrote R201-serie voor grotere meetafstanden, alsook in de R100-, R101- en R103-series voor toepassingen met beperkte installatieruimte. Dit vereenvoudigt de sensorselectie aanzienlijk. Bovendien bieden de vijf series dezelfde sensormodi en één gebruikersinterface.


Overzicht

  • Sensorsysteem met een retroreflecterende sensor en een reflector met ingebouwde, ronde polarisatiefilter
  • Betrouwbare detectie van doorzichtige voorwerpen
  • Met IO-Link en Smart Sensor Profile voor Sensorik4.0®-oplossingen
  • Vlotlopende processen
  • Alle optische sensormodi in vijf standaardbehuizingen voor maximale flexibiliteit en een grote variëteit aan integratiemogelijkheden

e-news

Abonneer je op onze nieuwsbrief om updates en interessante informatie uit de automatiseringswereld te ontvangen.

Abonneer je

Lees de meest recente editie van e-news:

  • Industriële sensoren
  • Explosiebeveiliging
amplify–The Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! U vindt er tal van interessante succesverhalen, toepassingsrapporten, interviews en regionaal nieuws.

De optische sensorseries R10x en R20x

Voor de eerste keer krijgen gebruikers een consistente oplossingsreeks van optische functionele principes en innovatieve technologieën in elke identieke behuizing. Ontdek de nieuwe R10x- en R20x-series…