Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare profielvergelijking op skids

Lichtsectiesensoren verifiëren boutpositie op skids

De toepassing

In de automobielproductie worden skids gebruikt om carrosserieën van de ene werkpost naar de andere te vervoeren. Speciaal ontworpen verankeringsgaten in de carrosserieën laten toe hen over bouten op de skids te bevestigen. Als de bouten niet correct in de verankeringsgaten worden ingepast, zou de carrosserie van de skid kunnen vallen. Om dit te voorkomen, wordt zowel de positie als de uitlijning van de bouten gecontroleerd voordat een carrosserie op de skid wordt geplaatst.


Het doel

De bouten op de skids moeten binnen vastgelegde toleranties worden gepositioneerd en uitgelijnd zodat de verankeringsgaten ermee overeenkomen wanneer de carrosserie naar beneden wordt gebracht. Hiervoor moeten de uitlijning en positie van de bouten op de skids met behulp van sensortechnologie worden gecontroleerd.


De oplossing

SmartRunner Matcher lichtsectiesensoren zijn de ideale oplossing. Ze zijn geoptimaliseerd voor profielvergelijking en controleren de boutpositie met een uiterst precieze laserstraal. Voor elke bout wordt een SmartRunner Matcher langs de productielijn gemonteerd. De laserstralen van de SmartRunner worden uitgelijnd met de respectievelijke bout, en een referentieprofiel van de correcte positie en uitlijning wordt ingevoerd (teach-in). Voordat een carrosserie op de skid wordt geplaatst, scannen de sensoren de bouten en vergelijken ze het boutprofiel met het referentieprofiel. Als een bout zich niet in de juiste positie bevindt, zendt de SmartRunner een “slecht”-signaal uit. Het is mogelijk aanvaardbare X- en Z-as positietoleranties in te voeren. Als een bout op de skid buiten deze toleranties valt, zendt de SmartRunner een “slecht”-signaal uit en levert hij nauwkeurige X- en Z-offsetinformatie. SmartRunners kunnen via digitale in-/uitgangsmodules met een besturingssysteem worden verbonden, of via gateways voor alle standaard veldbusprotocols.


De voordelen

SmartRunner Matchers gebruiken lichtsensortechnologie voor een nauwkeurige, betrouwbare detectie. Ze detecteren doelobjecten ongeacht hun oppervlaktetextuur of kleur, en vereisen geen externe verlichting. Bovendien hebben ze geen visuele contrast nodig. Een volledige detectie van de positie en uitlijning van de bouten wordt mogelijk gemaakt doordat de sensoren betrouwbare X- en Z-asinformatie leveren. Een eenvoudige configuratie zorgt voor een vlotte indienstname en maximaal gebruiksgemak. De sensor kan tot 32 profielen opslaan, zodat verschillende objecten door éénzelfde apparaat kunnen worden gedetecteerd.


Overzicht

  • Oplossing toegespitst op profielvergelijking  
  • Eenvoudige integratie in gelijk welk besturingssysteem via makkelijk te verwerken, digitale signalen en gateways voor alle standaard veldbussen  
  • Betrouwbare detectie ongeacht oppervlak, kleur of contrast  
  • Kostenefficiënte oplossing die geen externe verlichting vereist 
  • Eenvoudige configuratie en indienstname via teach-in en data matrix-besturingscodes 
  • Tot 32 profielen kunnen in de sensor worden opgeslagen en geselecteerd 
  • X- en Z-asinformatie

 


amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren

Ontdek de SmartRunner-technologie met haar unieke combinatie van lichtsectietechnologie en een 2D-vision sensor met ingebouwde LED’s...