Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Automatische detectie van trillingsdempers

De toepassing

Silicone trillingsdempers—ook stootkussens of “stickies” (kleefstrips) genaamd—worden tussen de voertuigcarrosserie en interne componenten bevestigd tijdens de montage. Ze worden op verschillende delen van de carrosserie gekleefd om geluid en trillingen tijdens het rijden te beperken. Voordat de interne componenten worden gemonteerd, verifieert een sensor of de dempers correct werden gepositioneerd.


Lichtsectiesensoren controleren de aanwezigheid en positie van “stickies” in de automobielproductie

Het doel

Trillings- en geluidsdempers moeten correct gemonteerd zijn voordat het interieur van een voertuig kan worden aangebracht. Het is daarom belangrijk dat de dempers op betrouwbare wijze kunnen worden gedetecteerd, zonder interferenties. Een signaal moet dan worden verzonden naar het besturingssysteem om aan te geven of de montage kan doorgaan (dempers correct gepositioneerd) of niet (ontbrekende of verkeerd gemonteerde dempers).


De oplossing

De SmartRunner Matcher is geoptimaliseerd en voorgeconfigureerd voor profielvergelijking. Sensoren worden voorzien van de nodige informatie betreffende de hoogteprofielen van elke kleefstrip. Daarna vergelijken ze de eigenlijke hoogteprofielen met deze referentieprofielen. Als de profielen identiek zijn, wordt een “goed”-signaal verzonden. Als ze verschillen, wordt een “slecht”-signaal verzonden. Sensoren worden op verschillende punten langs de productielijn of op een robotarm gemonteerd. Als de sensor aan een robotarm is bevestigd, kunnen meerdere voorwerpen door de sensor worden gedetecteerd en gecontroleerd. Voor toepassingen met een grotere afstand tussen sensor en doelobject bestaat er een megapixelversie.


De voordelen

Sensoren met lichtsectietechnologie zorgen voor een betrouwbare detectie ongeacht textuur, kleur of contrast—en zonder externe verlichting. De SmartRunner verschaft ook nauwkeurige X- en Z-offsetinformatie om een juiste positie en oriëntatie van de kleefstrips te garanderen. Een eenvoudige configuratie zorgt voor een vlotte indienstname en maximaal gebruiksgemak. De sensor kan tot 32 profielen opslaan, zodat verschillende objecten door éénzelfde apparaat kunnen worden gedetecteerd.


Een kort overzicht

  • Betrouwbare detectie ongeacht oppervlak, kleur of contrast  
  • Geen externe verlichting nodig 
  • Nauwkeurige X- en Z-as-positie 
  • Snelle configuratie en indienstname  
  • Aansluiting op alle standaard veldbussen 
  • Eenvoudige integratie in besturingssysteem

 


amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren

Ontdek de SmartRunner-technologie met haar unieke combinatie van lichtsectietechnologie en een 2D-vision sensor met ingebouwde LED’s...