Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare niveaumeting met explosiebeveiliging

Toepassing

De chemische industrie verwerkt een groot aantal vloeistoffen, die voor dit doeleinde in tanks worden opgeslagen. Hetzelfde geldt voor granulaten en bulkgoederen zoals die worden gebruikt in kunststofverwerking en de voedingsindustrie. Om onderbrekingen in de productie te voorkomen en de bevoorrading van grondstoffen op consistente wijze te kunnen plannen, moeten vulniveaus nauwkeurig en ononderbroken worden bewaakt. Logistieke en productieprocessen zijn vaak geautomatiseerd, waarbij de vulniveaugegevens door procesbesturings- en assetmanagementsystemen worden verwerkt. De vloeistoffen, de dampen en het stof in de opslagtanks zijn vaak explosief van aard en moeten worden beschermd.


Doel

Het vulniveau van verschillende vloeistoffen en granulaten wordt met de nodige precisie bepaald, ongeacht de vorm van de tank. Metingen worden niet beïnvloed door dampen, stof of extreme temperaturen. Het meetinstrument beschikt over de vereiste explosiebeveiligingscertificaten. Het kan zo ruim mogelijk worden ingezet om het assetmanagement van de fabrieksinstallatie of het bedrijf op dit vlak zo eenvoudig mogelijk te houden. De meetresultaten kunnen door overkoepelende systemen worden verwerkt en gebruikt voor een proactieve planning van productie en bevoorrading.


Oplossing

Het principe van de geleide microgolf is een betrouwbare en nauwkeurige meetmethode gebaseerd op looptijdmeting. De niveaumeter bepaalt het vulniveau, zonder beïnvloed te worden door de eventuele aanwezigheid van dampen of stof. Ook installaties in de tank zelf beïnvloeden de meting niet. De apparaten van de Pulscon LTC-serie zijn ontworpen om extreme toepassingsvereisten het hoofd te bieden. Ze zijn bestand tegen procestemperaturen van -40 tot 200 °C en drukniveaus van -1 tot 40 bar. Met een max. meetbereik van 45 m zijn ze bovendien geschikt voor zeer grote tanks. De meetresultaten kunnen via HART of PROFIBUS PA worden doorgestuurd. De apparaten zijn gecertificeerd in overeenstemming met ATEX-, IECEx-, CSA-, FM-, WHG- en SIL 2-normen.

Voordelen

Dynamische en zelflerende evaluatie-algoritmes met multi-echotracking zorgen voor een betrouwbare detectie van de data. De meting hangt niet af van de dichtheid van de bewaakte stof. De hardware voldoet aan de norm IEC 61508 SIL 2; de software beantwoordt aan de richtlijnen voor SIL 3. De HistoROM-functie slaat gegevens automatisch op en laat toe de elektronica te vervangen zonder deze te moeten herkalibreren. Indienstname vereist slechts zes stappen, die rechtstreeks op het apparaat kunnen worden doorlopen met behulp van het intuïtieve gebruikersmenu.


Een kort overzicht

  • Veilige niveaumeting in een brede waaier van product- en procesomstandigheden
  • Hoge betrouwbaarheid dankzij multi-echotracking
  • ATEX-, IECEx-, CSA-, FM-, WHG- en SIL 2-conforme explosiebeveiligingscertificaten
  • Naadloze integratie in procesbesturings- en assetmanagementsystemen
  • Intuïtieve gebruikersinterface in lokale taal
  • Eenvoudige normtest voor SIL en WHG
  • HistoROM configuratiegeheugen voor eenvoudige indienstname, onderhoud en diagnostiek

amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren