Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Duidelijke Identificatie van Groene Banden tijdens Vulkanisatieproces met RFID-technologie

Betrouwbare Detectie met de F190-B40 Lees-/Schrijfkop

De Toepassing

De laatste procesfase in bandenproductie is het vulkanisatieproces, soms ook uithardingsproces genoemd. Tijdens deze fase worden de individuele lagen van de band "gebakken" bij intense hitte en hoge druk. Het loopvlakpatroon (“profiel”) en de zijwandmarkeringen worden volgens de klantspecificaties aangebracht. Het uithardingsproces vervolledigt het bandenproductieproces, waarna een laatste kwaliteitscontrole wordt uitgevoerd.


Het Doel

Een volledig traceerbaar productieproces dat stilstanden beperkt, het productieproces vrijwaart tegen fouten en merkkwaliteit en -betrouwbaarheid verhoogt. Zelfs onder zware industriële omgevingsomstandigheden moet de identificatie van “groene banden” volledig betrouwbaar zijn en gelinkt kunnen worden aan de individuele productiefasen om een langdurige traceerbaarheid van elke band te kunnen garanderen. Traceringsmaatregelen zorgen ervoor dat er geen fouten tijdens het productieproces optreden die wegens productieoponthoud tot verhoogde kosten zouden kunnen leiden of schade zouden kunnen veroorzaken aan productiematerieel ten gevolge van de invoer van een verkeerde “groene band” in de pers. Vermijdbare fouten verstoren de productie, en resulteren vaak in kostelijke fabrieksstilstanden en ongeplande onderhoudswerken. Ze moeten dan ook worden vermeden om de betrouwbaarheid en kwaliteit van de banden te verhogen en, tegelijkertijd, aan de leveringseisen en -schema’s van de klant te voldoen. Ten slotte, is het belangrijk dat kwaliteitsproblemen geen afbreuk doen aan de tevredenheid van de klant of aan de reputatie van het bandenmerk.


De Oplossing

F190 B40 lees-/schrijfkop
F190 B40 lees-/schrijfkop

De F190-B40 lees-/schrijfkop wordt gebruikt voor een betrouwbare identificatie van groene banden. De UHF-lezer wordt bevestigd aan de grijper, die de ruwe “groene” banden in de vulkanisatiepers plaatst. Het compacte apparaat bespaart veel plaats in deze toepassing waar beperkte ruimte beschikbaar is. De ingebouwde, industriële ethernetinterface zorgt voor een eenvoudige PLC-integratie die geen bijkomende besturingsinterface behoeft.

De tag in de ongevulkaniseerde band wordt automatisch met behulp van RFID gedetecteerd voor een absolute, betrouwbare identificatie. Dit valideert de band, en controleert of vorm, productieorder en aanverwante productieparameters (druk, temperatuur, procestijd) overeenstemmen. De indrukwekkend presterende antenne garandeert een betrouwbare werking, zelfs onder zware industriële omgevingsomstandigheden, zoals bijv. bij bandenproductie. De geautomatiseerde documentatie van het productieproces verzekert de toekomstige traceerbaarheid.


Technische kenmerken:

 • Transmissievermogen: Instelbaar van 3 – 1000 MW ERP
 • Scanbereik: typ. 2 m
 • Opslagtemperatuur: –40 °C tot +85 °C
 • Beschermingsklasse: IP67
 • Behuizingsafmetingen: 114 × 112 × 63 mm
 • Interface: 2 × EtherNet (http, EtherNet/IP, PROFINET)

De Voordelen

De betrouwbare identificatie met RFID-technologie garandeert een vlotlopende productieketen met een hoge efficiëntie en maximale installatiebeschikbaarheid. De robuuste, gegoten IP67-behuizing is ideaal voor gebruik in zware industriële toepassingen. De REST API laat een eenvoudige verbinding met bestaande IT-backendsystemen, zoals MES en ERP, toe. De extra ter beschikking gestelde IO’s zorgen voor maximaal gebruiksgemak. Zo kunnen scanbewerkingen naar behoeven via twee ingangen worden gestart of gestopt, zonder dat bijkomende hardware vereist is. De uitgang kan de apparaatstatus aangeven.


De Oplossing in het Kort Samengevat

 • Duidelijke identificatie van groene banden met behulp van RFID
 • Voorkoming van fouten; veilig toezicht op het productieproces
 • Eenvoudige integratie in PLC via ingebouwde, industriële ethernetinterface en bijgeleverde functieblokken
 • Ultracompact ontwerp voor installatie in toepassingen waar ruimte beperkt is
 • Robuuste, gegoten IP67-behuizing voor zware industriële omgevingen

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.