Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Absoluut Positioneringssysteem PXV voor de Betrouwbare Positionering van Elektrische Hangbanen

Absoluut Positioneringssysteem PXV in de Automobielproductie

De Toepassing

Elektrische hangbanen worden gebruikt om productieonderdelen binnen de fabriek te verplaatsen. Ze zijn vooral populair in de automotive industrie, waar motoren, aandrijvingen, autoportieren en volledige carrosserieën langs de productielijn worden verplaatst. Een volledig hangbaansysteem bestaat uit een bovenloops railsysteem en meerdere goederendragers of hangers. Het gebruik van rails maakt het mogelijk om flexibele routes te creëren die zowel rechte secties met stijgende en dalende delen, als bochten en kruispunten omvatten. De goederendragers bewegen zich autonoom via de rails en vervoeren hoge lasten op betrouwbare en veilige wijze. Een dergelijk systeem laat ook toe goederen over verschillende verdiepingen van een gebouw te verplaatsen. De dragers zijn voorzien van hun eigen sensoren, motor en besturingssysteem. Het geheel wordt gevoed via een stroomrail.


Het Doel

Het absoluut positioneringssysteem PXV
Het absoluut positioneringssysteem PXV

De elektrische hangbaan moet 100% betrouwbaar zijn omdat zelfs één beschadigde goederendrager al tot zeer hoge kosten kan leiden. Een optimale beschikbaarheid en laag uitvalpercentage zijn van fundamenteel belang voor de “just-in-time”-productiestrategie die in de automotive sector wordt toegepast. Om stilstanden ten gevolge van botsingen te voorkomen, moeten de hangers met absolute nauwkeurigheid worden gepositioneerd en voortbewogen langs ingewikkelde routes die vaak lange afstanden beslaan. Het centraal besturingssysteem moet te allen tijde de positie van elke drager op de route kennen. Zo blijft het productieproces transparant en kan de nodige hulp snel ter plaatse worden gestuurd in geval van defect. 


De Oplossing

Het absoluut positioneringssysteem PXV, bestaande uit een leeskop en data matrix-codestroken, biedt een ideale oplossing. Terwijl de codestroken langs de rail worden bevestigd, bevindt de 2D-camera zich op 100 mm afstand (met evt. tolerantie) op de drager zelf. De 2D-camera geeft de absolute positie van de dragers in vergelijking tot de vastgekleefde data matrix-codebanden continu door aan het besturingssysteem. De 25 mm brede codestroken zijn smal genoeg om boven de stroomrail van het bovenloops hangbaansysteem te worden bevestigd. Met routelengtes van 0 tot 100 km, een trajectresolutie van +/– 0,2 mm en een bewegingssnelheid van max. 8 m/s biedt de PXV-technologie de nodige nauwkeurigheid om aan de vereisten van een absolute positioneringstaak met lange, complexe trajecten te voldoen.


Technische Kenmerken:

  •  +/– 0,2 mm nauwkeurige meetresolutie tot een trajectlengte van 100 km
  • Bewegingssnelheid: 8 m/s
  • Eenvoudig aan te brengen data matrix-codestroken
  • Interfaces: RS485, SSI, EtherNet/IP of PROFINET
  • Contactloos en onderhoudsvrij
  • Veilige versie (safePXV) conform SIL 3/ PL e en met PROFIsafe

De Voordelen

Het PXV-systeem kan snel en eenvoudig in dienst worden genomen en biedt een hoog niveau van beschikbaarheid zonder de eerste jaren tot indirecte kosten te leiden. Terwijl andere technologieën kalibratie en regelmatig onderhoud vereisen, heeft dit systeem geen van beide nodig omdat er geen bewegende onderdelen zijn. Om uw personeel en machines te beschermen, bieden we een veilige safePXV-versie met PROFIsafe die een veilige, absolute positionering conform SIL 3-/ PL e-normen toelaat met één enkele sensor. 


De Oplossing in het Kort Samengevat

  • Het beste en meest betrouwbare, absolute positioneringssysteem—een unieke combinatie van 2D-camera en data matrix-codebanden
  • Uitermate flexibel: contactloze positionering tot 100.000 m
  • Volledige betrouwbaarheid dankzij meervoudige coderedundantie, zelfs bij vuile of beschadigde codes; één leesbare code volstaat
  • Handige installatie a.h.v. zelfklevende codebanden: een exacte camera-uitlijning is onnodig dankzij het brede scanvenster en de grote scherptediepte

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Absolute safePXV- en safePGV-positioneringssystemen

Voor het eerst behalen de nieuwe absolute positioneringssystemen safePXV en safePGV het veiligheidsniveau SIL 3/ PL e met één enkele sensor.