Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbaarheid bij het Drukken, Vouwen en Binden dankzij de BIS510P

Gespecialiseerde Vision Sensor Detecteert Verkeerde Vellen in Drukprocessen

De Toepassing

Afhankelijk van het drukprocédé kunnen de gedrukte vellen in verschillende vormen aan de boekbinderij worden aangeleverd. In de meeste gevallen, moeten de vellen eerst worden gesneden en gevouwen. Vervolgens worden ze geperst in bundelpersen, die de vereiste dichtheid en sterkte creëren. Afhankelijk van het eindproduct, worden de bedrukte vellen op elkaar gestapeld of in elkaar gevouwen voordat ze door een zadelsteekmachine aan elkaar worden genaaid. Tegelijk wordt een visuele inspectie voor verkeerde vellen uitgevoerd. De machine bindt de vellen met metalen of nylon binddraad of via perfect binding. 


Het Doel

BIS510P voor een betrouwbare velverificatie
BIS510P voor een betrouwbare velverificatie

Met hoge snelheid drukken, vouwen en binden kan leiden tot fouten en resulteren in productieverspilling en extra kosten. Tot deze fouten behoren o.a. ongeordende, dubbele of lege vellen papier, en verkeerd geladen stapels drukwerk. Verkeerde vellen moeten vroegtijdig worden gedetecteerd en op betrouwbare wijze worden verwijderd om te garanderen dat enkel de juiste vellen verder worden verwerkt. Bovendien moeten ook verschillende soorten afbeeldingen (tekst, foto’s en grafieken) snel kunnen worden gedetecteerd. 


De Oplossing

De Vision Sensor BIS510P werd speciaal ontworpen om toezicht te houden op de velvolgorde in drukprocessen, en om verkeerde vellen te detecteren op basis van de afbeelding. In de loop van dit proces worden geschikte voorbeelden vergeleken met een automatisch ingeleerde referentieafbeelding. Het is ook mogelijk om controles uit te voeren op basis van barcodes die op de juiste manier zijn uitgelijnd. Het systeem detecteert op betrouwbare wijze verkeerde vellen, zelfs bij subtiele verschillen in de afbeelding of de kleine letters op bijsluiters, en maakt onderscheid tussen verschillende taalversies die identiek lijken. Zelfs in stoffige omgevingen, registreert de sensor sterk reflecterende materialen en papier dankzij de geïntegreerde polarisatiefiltertechnologie.


Technische Kenmerken:

 • Gezichtsveld: 65 × 40 mm
 • Scanbereik: 52 mm
 • Tolerantie: > ±10 mm (X,Y), > ±5 mm (Z), 5° (rotatie)
 • Doorvoersnelheid vellen: < 4 m/s
 • Evaluatie frequentie: 10 Hz
 • Codesymbolen: 2/5 doorschoten, Code 13, Code 39, Code 128, pharmacode
 • Interfaces: Ethernet TCP/IP, I/O’s, roterende encoder input
 • Beschermingsklasse: IP67
 • Afmetingen: 93,8 × 70 × 53,3 mm

De Voordelen

De compacte, alles-in-één-oplossing—bestaande uit een camera, verlichting en verwerkingseenheid—garandeert een vlotlopende werking voor de gebruiker. Met leessnelheden van tien vellen per seconde en een doorvoersnelheid van 4 m/s is de BIS510P geschikt voor toepassingen met hoge processnelheden. Eén bijzonder voordeel is de automatische teach-in-functie voor het referentievel: naast de optimale belichtingstijd wordt automatisch een geschikt beeldvoorbeeld bepaald voor toekomstige controles. Dit garandeert een optimale detectie tijdens het gebruik en maakt een snelle ombouw naar een volgende productierun mogelijk, zelfs zonder vakkennis.

Dankzij de Dynamic Link Library (DLL) kan de sensor makkelijk in gelijk welk besturingsprogramma worden geïntegreerd. Afbeeldingsinformatie wordt snel doorgestuurd naar bedieningsterminals via de 100 Mbit ethernetinterface, waardoor onderhoud en diagnostiekfunctionaliteiten vanaf afstand mogelijk worden. Het logboek voor foutbeelden slaat de resultaten van de besturingsinterface op en vereenvoudigt op die manier de tracking van valse detecties. Speciale functies zoals de vertraagde uitwerping van verkeerde vellen en verschillende bediening- en teach-in-modi laten een op maat gemaakte implementatie van de respectieve bedrijfsconcepten toe. 


De Oplossing in het Kort Samengevat

 • Betrouwbare detectie van verkeerde velinvoer in drukprocessen
 • Automatische teach-in functie voor referentievellen
 • Onafhankelijk zoeken naar optimaal afbeeldingsvoorbeeld
 • Betrouwbare detectie, zelfs op reflecterende oppervlakken, dankzij polarisatiefiltertechnologie
 • Beeldvergelijking en -verificatie met behulp van barcodes
 • Compact, alles-in-één-oplossing: camera, verlichting en verwerkingseenheid in één apparaat
 • Eenvoudige integratie in gelijk welk besturingsprogramma dankzij de ingebouwde Dynamic Link Library (DLL)

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.