Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Uitlezing van 1D-, 2D- en DPM-Codes op Voertuigcomponenten met de VOS-I

Betrouwbare Identificatie voor Installatietoezicht en ERP-Systemen

De Toepassing

In de productieprocessen van de automotive industrie worden componenten automatisch geïdentificeerd en doelgericht doorgestuurd naar navolgende procesfasen. Tegelijkertijd worden de identificatiegegevens gebruikt voor kwaliteitscontrole en ononderbroken traceerbaarheid. In het algemeen worden data matrix-codes toegekend aan de verschillende onderdelen. Afhankelijk van de vereisten qua robuustheid, wordt de code aangebracht op een oppervlak van de voertuigcomponent met behulp van een etiket, of als laser- of dotpeencode (direct part marking, DPM). Codes die met een slagpen in het metaal worden gestampt of gekrast stellen hoge eisen aan codelezers en scanners. Oppervlakken zijn soms reflecterend, gebogen of vuil terwijl deels versleten slagpennen kunnen leiden tot ongelijkmatige codes.


Het Doel

Ongeacht zeer variabele en soms slechte leesbaarheid moeten codes op betrouwbare wijze worden gelezen, vanaf een afstand van enkele centimeters tot twee meter. De componenten kunnen aan een bepaalde snelheid aan de sensor voorbijgaan (< 1 m/s). Het scanproces moet hetzelfde zijn voor een productielijn als voor een robotarm. De vergaarde gegevens moeten in een geschikt format naar het besturingssysteem van de installatie en het ERP-systeem worden verstuurd, zodat verdere aanpassingen overbodig zijn. Voor verkeerde scanbewerkingen, is een besturingsoptie vereist in de vorm van duidelijke foutmeldingen, die nadien makkelijk kunnen worden bekeken. 


De Oplossing

VOS-I Universele Codelezer
VOS-I Universele Codelezer

De VOS-I vision sensor werd speciaal ontworpen om alle standaard 1D- en 2D-codes getrouw uit te lezen. De verlichting van het apparaat kan aan de toepassing worden aangepast. Het apparaat kan elektronische filters gebruiken om de code te vergroten of om productkarakteristieken zoals krassen te verbergen zodat de leesbaarheid wordt verbeterd. Als de codekwaliteit vermindert in het proces, kan deze worden uitgegeven voor DPM-codes in overeenstemming met de van kracht zijnde ISO/IEC TR 29158 norm (AIM DPM). Qua datacommunicatie zijn alle relevante interfaces beschikbaar met I/O, Ethernet TCP/IP, PROFINET, EtherNet/IP en RS-232. De krachtige scriptfunctie kan worden gebruikt om de uitgangsstring aan te passen voor integratie in het ERP-systeem zonder de nood om het systeem zelf aan te passen.

 

Technische kenmerken

 • Doorstroomsnelheid tot 4 m/s
 • Verwerking van max. 30 scans/s
 • Grote afstand en scanbereik (tot 2 m), instelbare focus
 • Modulaire keuze van lenzen en externe verlichtingsopties
 • Interfaces: TCP/IP, PROFINET, EtherNet/IP, RS-232 en I/O
 • Opslag van een totaal van 32 taken in de sensor, match-code, multi-code, multi-window en multi-sensormodus, en formattering van uitgangsstrings

De Voordelen

De VOS-I vision sensor is verkrijgbaar met ingebouwde verlichting voor scanafstanden tot één meter. Versies met C-bevestiging met een maximale resolutie van 5,2 megapixels zijn beschikbaar voor afstanden tot twee meter. Deze versies kunnen op flexibele wijze worden gecombineerd met externe verlichtingsbronnen en lenzen. Zijverlichting behoort eveneens tot de opties. Deze voorkomt de weerkaatsing die kan ontstaan bij het gebruik van een centrale verlichting op gebogen oppervlakken: Zelfs op ronde voorwerpen kan de code op betrouwbare wijze worden uitgelezen. Met zijn modulair ontwerp is het product niet zomaar geschikt voor individuele toepassingstypes, maar is het een volledig pakket dat op flexibele wijze kan worden ingezet.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Betrouwbare uitlezing van 1D- en 2D-codes, inclusief DPM (laser-/dotpeencoderingen)
 • Flexibele beeldsensorportfolio bestaande uit sensor, verlichting en lens met standaard aansluitingen
 • Ingebouwde evaluatiefunctionaliteit
 • Eenvoudige systeemintegratie en door de gebruiker gedefinieerde gegevensuitvoer
 • Grafische gebruikersinterface voor snelle indienstname en sensorconfiguratie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.