Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

SmartRunner Detector Beschermt Microscooplens tijdens PCB-Inspectie

Compacte Laserprofielsensor Detecteert Zelfs de Allerkleinste Voorwerpen en Reflecterende Voorwerpen

De Toepassing

In de elektronicaproductie worden microscopen gebruikt om fouten op gedrukte printplaten of PCB’s (printed circuit boards) te detecteren. De printplaat wordt vastgeklemd en de microscoop nadert tot het beeld scherp is. Wanneer de microscoop te dicht bij de printplaat komt, kan de lens worden beschadigd of vernietigd, vooral bij uitstekende bevestigingsschroeven of ondersteuningscomponenten. Er is weinig beschikbare ruimte in het PCB-testapparaat. De veiligheidscomponent voor de lens moet zelfs in krappe ruimtes efficiënt blijven.


Het Doel

De lens moet vrij kunnen bewegen in de richting van de printplaat, maar tegelijk moet fysiek contact tussen lens en eventuele voorwerpen binnen het scanbereik worden voorkomen. Daarom moet het besturingssysteem tijdig weten of voorwerpen zich in de onmiddellijke omgeving van de lens bevinden. Hetzelfde geldt voor minuscule onderdelen: Sommige bevestigingsschroeven hebben een diameter van minder dan twee millimeter. Standaard detectiemethodes zoals lichtschermen, die vaak worden ingezet voor veiligheidstoepassingen, zouden hierdoor worden overbelast. De sensor moet niet enkel betrouwbaar zijn, maar moet ook over een interne evaluatiecapaciteit beschikken en de scangegevens beschikbaar stellen aan de hand van een digitale output.


De Oplossing

SmartRunner Detector laserprofielsensor
SmartRunner Detector laserprofielsensor

Een SmartRunner Detector laserprofielsensor bewaakt de ruimte vóór de microscooplens vanaf de ingestelde afstand tot de kritieke zone. Wanneer de lens te dicht bij de PCB-houder komt, worden de montagepinnen op betrouwbare wijze gedetecteerd binnen het scanbereik van de sensor. De sensor zendt een stopsignaal uit zodat de lens beschermd wordt tegen direct contact en schade.

Het apparaat detecteert voorwerpen kleiner dan een millimeter in afmeting, inclusief dunne ondersteuningsstangen en de kleinste schroeven. Gezien het de geconfigureerde achtergrond evalueert, detecteert de sensor zelfs sterk reflecterende oppervlakken zoals metalen pinnen. Dergelijke voorwerpen verschijnen als gaten in de achtergrond en triggeren het overeenkomstig signaal.

 

Technische kenmerken

 • Detectie van voorwerpen zo klein als 0,25 mm
 • Meetbereik: X: 40 tot 310 mm; Z: 60 tot 700 mm
 • Eenvoudige parametrering a.h.v. data matrix-besturingscodes met een druk op de knop of via de gebruikersinterface
 • De achtergrond kan worden geconfigureerd via sensorknoppen of de interface
 • Vrije instelling van detecteerbare voorwerpafmetingen en scanbereik (region of interest, ROI)
 • Interfaces: input/output, RS-485
 • Veldbussen via gateways: PROFINET, PROFIBUS, EtherNet/IP en EtherCAT
 • Max. scansnelheid: 30 Hz
 • Laserklasse 1, IP67-beschermingsgraad

De Voordelen

De SmartRunner Detector combineert performante lichtsectietechnologie met een vision sensor en LED’s. De zender en ontvanger bevinden zich in dezelfde, compacte behuizing. Dit maakt het apparaat ideaal voor installatie in zeer krappe ruimtes. Voorwerpdetectie in de scanzone kan via de RS485-interface worden behandeld in de vorm van een 2D-afbeelding, die beschikbaar wordt gesteld voor besturings- en documenteringsdoeleinden. Als enige laserprofielsensor op de markt kan de SmartRunner Detector een hoogteprofiel registreren en 2D-afbeelding creëren. De ingebouwde LED-verlichting garandeert dat het beeld steeds voldoende belicht is.


De Oplossing in het Kort Samengevat

 • Betrouwbare voorwerpdetectie; tijdig stopsignaal
 • Detecteert zelfs de kleinste of reflecterende voorwerpen
 • Compact apparaat voor installatie in krappe ruimtes
 • Eenvoudige installatie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Ontdek de SmartRunner-technologie met haar unieke combinatie van lichtsectietechnologie en een 2D-vision sensor met ingebouwde LED’s...