Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Kwaliteit Verzekerd bij het Ompakken en Verpakken dankzij de SmartRunner Detector

Compacte Laserprofielsensor met Aanpasbare Detectiefunctie

De Toepassing

Op een orderpicking- en verpakkingsstation worden individuele producten uit transportdozen genomen en in verzendingsdozen verpakt. De dozen worden verplaatst met behulp van een transportband of rollenbaan. Het verpakkingsstation bevindt zich op een punt waar de transportband een bocht van 90 graden maakt. Op bepaalde orderpicking- en verpakkingsstations worden dozen van verschillende hoogte gebruikt. Een bewakingseenheid op basis van sensoren registreert de verwijdering van producten uit de dozen.


Het Doel

Er moet worden gegarandeerd dat werknemers in de juiste doos grijpen en het juiste product verwijderen. De beweging van de hand van een werknemer die in een doos wordt gestoken moet zo dicht mogelijk bij de opening van de doos worden gedetecteerd zodat ongedetecteerde grijpbewegingen onder het scanoppervlak van de sensor uitgesloten worden. De functie van het apparaat mag niet negatief worden beïnvloed door lastige randvoorwaarden zoals reflecterende voorwerpen in de doos. Onbedoelde activeringen door verontreiniging, ronddwarrelende stofdeeltjes of insecten moeten worden voorkomen. Het apparaat zou het verpakkingsstation enkel van één kant mogen bewaken. De sensor mag daarom niet in een afzonderlijke zender- en ontvangereenheid mogen opgesplitst, zoals dat wel bij een lichtscherm het geval is. Dit is van bijzonder belang wanneer dozen van verschillende hoogte worden gebruikt. Een lichtscherm zou moeten worden uitgelijnd met de grootste doos en zou onbedoelde grijpbewegingen niet detecteren wanneer deze onder het scanbereik worden uitgevoerd.


De Oplossing

SmartRunner Detector laserprofielsensor
SmartRunner Detector laserprofielsensor

De SmartRunner Detector laserprofielsensor bevat zowel een zender als een ontvanger in één apparaat. De minimumgrootte van de te detecteren voorwerpen kan worden geconfigureerd: Terwijl de hand van een werknemer wel wordt gedetecteerd, triggeren ronddwarrelende stofdeeltjes of insecten geen signaal. Het scanbereik kan worden aangepast en beperkt tot de opening van de doos. Een grijpbeweging naast de doos wordt niet geregistreerd als toegang tot de doos. Afhankelijk van de grootte van de doos of container, worden één of twee sensoren ingezet aan één zijkant van het verpakkingsstation om de oppervlakte boven de doos te bewaken. Het product dat aan de hand van een lichtbundel (pick by light) wordt aangeduid, wordt steeds verwijderd. De beweging van de hand die in de doos wordt gestoken, wordt op betrouwbare wijze gedetecteerd door één of beide sensoren.

 

Technische kenmerken

 • Detectie van voorwerpen zo klein als 0,25 mm
 • Meetbereik: X: 40 tot 310 mm; Z: 60 tot 700 mm
 • Eenvoudige parametrering a.h.v. data matrix-besturingscodes met een druk op de knop of via de gebruikersinterface
 • De achtergrond kan worden geconfigureerd via sensorknoppen of de interface
 • Vrije instelling van detecteerbare voorwerpafmetingen en scanbereik (region of interest, ROI)
 • Interfaces: IO, RS485
 • Veldbussen via gateways: PROFINET, PROFIBUS, EtherNet/IP en EtherCAT
 • Max. scansnelheid: 30 Hz
 • Laserklasse 1, IP67-beschermingsgraad

De Voordelen

De SmartRunner Detector combineert performante laserlichtsectietechnologie met een vision sensor en LED’s. De zender en ontvanger bevinden zich in dezelfde, compacte behuizing. Het apparaat is heel klein en is ideaal voor installatie in toepassingen met beperkte ruimte. Op verpakkingsstations waar met dozen van verschillende hoogte wordt gewerkt, kunnen sensoren zonder probleem op twee niveaus worden gemonteerd. Grijpbewegingen in het scanbereik kunnen via de RS485-interface worden behandeld in de vorm van een 2D-afbeelding, die beschikbaar wordt gesteld voor besturings- en documenteringsdoeleinden. 


De Oplossing in het Kort Samengevat

 • Nauwkeurige uitlijning van het scanbereik met de opening van de doos
 • Betrouwbare detectie van de handeling van de werknemer, waardoor ongedetecteerde grijpbewegingen worden voorkomen
 • Geen foutieve activering door stof, vuil of insecten; geen storingen t.g.v. reflecterende voorwerpen
 • Compact apparaat voor installatie in krappe ruimtes
 • Talrijke opties voor datacommunicatie
 • Eenvoudige installatie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Ontdek de SmartRunner-technologie met haar unieke combinatie van lichtsectietechnologie en een 2D-vision sensor met ingebouwde LED’s...