Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Flexibel, Automatisch Scannen van Elektronische Componenten met de VOS Ident

VOS-I met een Uitgebreid Assortiment Accessoires voor Universeel Gebruik

De Toepassing

In de elektronica-industrie moeten componenten zoals printplaten (PCB’s) op betrouwbare wijze worden geïdentificeerd. Deze informatie is zowel nodig voor de aansturing van het productieproces als voor algemene traceerbaarheid. Meestal kan de identificerende informatie rechtstreeks op de printplaat worden teruggevonden in de vorm van een data matrix-code. De code is ofwel op een etiket gedrukt, ofwel werd ze met behulp van een laser rechtstreeks in de printplaat gegraveerd, wat soms leidt tot een laag beeldcontrast. De codes kunnen zich echter ook op de zijkant van de printplaat bevinden, en kunnen zeer klein zijn—tot een modulegrootte van 0,1 mm. 


Het Doel

Scanapparatuur moet aan tal van criteria beantwoorden. Zo moeten niet enkel ultrakleine codes moeten worden kunnen gelezen, maar zou het ook mogelijk moeten zijn om meerdere codes tegelijk te lezen, zoals bij verschillende printplaten in een printplaatrek. Bij het machinaal bestukken van printplaten in SMD-productieprocesssen, is soms informatie over de positie van de code vereist. Zo kan de afwezigheid van printplaten bijvoorbeeld worden toegewezen aan een specifieke rek- of ladepositie. De code-informatie moet in een geschikt format aan de besturing worden doorgegeven. Bij aansluiting op een ERP-systeem moet een gegevensopmaak worden gebruikt die geen aanpassing vereist aan de ERP-zijde. Wanneer er een probleem is bij het scannen van een code, moet er bovendien een foutbeeld beschikbaar zijn dat makkelijk kan worden opgevraagd en geconsulteerd.


De Oplossing

VOS-I 2D-vision sensor
VOS-I 2D-vision sensor

De VOS-I 2D vision sensor leest alle standaard 1D- en 2D-codes. Hij beschikt ook over speciale decoders voor het lezen van lasergegraveerde codes. De VOS-I beschikt over een groot detectiebereik en kan tot 64 codes tegelijk lezen. Het scanbereik kan in verschillende leesvensters worden verdeeld. Hierdoor kan de codepositie voor elke code afzonderlijk worden weergegeven.

Elektronische filters compenseren moeilijke optische omgevingsomstandigheden, bijv. door vergroting en contrastverbetering. Ook de codekwaliteit kan worden gecontroleerd bij het lezen van DPM-codes op basis van ISO/IEC TR 29158 (AIM DPM). In geval van beschadigde of moeilijk leesbare codes kan het leesproces worden onderbroken en gecorrigeerd. Het apparaat beschikt over alle relevante veldbusinterfaces die nodig zijn voor de aansluiting van communicatiekabels. De uitgangsstring kan worden geconfigureerd voor gebruik met ERP-systemen om een vaak tijdrovende aanpassing aan de ERP-zijde te voorkomen.


Technische Kenmerken

 • Voor het scannen van alle standaard 1D- en 2D-codes
 • Doorstroomsnelheid tot 4 m/s
 • Tot 30 scans per seconde
 • Groot scanbereik, voor afstanden tot 2 m
 • Resoluties tot en met 5,2 megapixels
 • Interfaces: TCP/IP, PROFINET, EtherNet/IP, RS-232 en I/O
 • Geheugenopslag voor een max. van 32 taken op de sensor
 • Gebruiksmodi: match code, multi-code, multi-window en multi-sensor
 • Formattering van uitgangsstrings

De Voordelen

The VOS-I-serie omvat modellen met verschillende resoluties, afstand- en scanbereiken. De serie omvat sensoren met ingebouwde belichting en lenzen, alsook apparaten met C-bevestiging voor een flexibele aansluiting van verschillende objectieven en externe belichtingsbronnen. De VOS5000-I-variant met 5,2 megapixels is bijzonder geschikt voor grotere printplaatrekken. Het scanbereik kan bovendien worden uitgebreid aan de hand van client-server netwerken om verschillende VOS-I-apparaten met elkaar te verbinden. 


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Alle standaard 1D- en 2D-codes, inclusief DPM (Direct Part Marking, lasergegraveerde codes) kunnen worden gescand
 • “Multi-code reading”: tot 64 codes kunnen in één scanbeweging worden gelezen
 • De positie en kwaliteit van individuele codes wordt geëvalueerd en geregistreerd
 • Optische filters om te compenseren voor moeilijke scanomstandigheden
 • Uitgebreide selectie van belichtingsbronnen en objectieven
 • Alle relevante interfaces zijn geïntegreerd, zodat end-to-end communicatie tot in het ERP-systeem verzekerd is

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Optische Identificatie

Van 2D-codelezers en handhelds tot barcodescanners en klantspecifieke oplossingen—ontdek bij ons de ideale oplossing voor uw optische identificatietaak.