Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

6000-serie purge- en overdruksystemen voor mariene omgevingen

Gecertificeerde oplossing met betrouwbare communicatie voor explosiegevaarlijke omgevingen

De toepassing

Een mariene klant had een purge- en overdrukoplossing nodig voor hun DVM ExP2-communicatieplatform die op schepen zou worden ingezet. De oplossing moest niet enkel aan mariene vereisten voldoen. Ook moest deze bestand zijn tegen een uitgebreid temperatuurbereik van -20 °C tot 60 °C, en worden geleverd met een certificaat voor ATEX/IECEx Zone 1 of 21, Ex pxb.


Het doel

Het communicatiesysteem moest worden ontworpen voor Zone 1-toepassingsvereisten. Het moest ook zorgen voor een veilige gegevenscommunicatie met hoge bandbreedte en lage latentie én een stabiele microgolfverbinding tussen de schepen en de wal, en dat bij voortdurend veranderende omstandigheden van de zee en mogelijk extreme weersomstandigheden. Een andere vereiste was de configuratie van het systeem voor noodstoppen (ESD) en de mogelijkheid om tot 6 uren uitgebreide communicatie te bieden ondanks het verlies van GPS. Omdat de besturingseenheid op de buitenkant van de behuizing moest worden gemonteerd, was een IP66-beschermingsklasse vereist.


De oplossing

Het Purgesysteem van de 6000-serie
Het Purgesysteem van de 6000-serie

Het purgesysteem van de 6000-serie leek ons ideaal voor deze taak omdat we het al eerder hadden ingezet voor andere mariene toepassingen waar de klant een maritiem certificaat van DNV voor hun apparatuur had verkregen.

Het systeem is ook gecertificeerd voor gevaarlijke gassen en stof. Hoewel de gecombineerde certificering voor stof en gas niet is vastgelegd in IEC60079, werd het gebruik van de 6000-serie in beide omgevingen voordien aanvaard door de certificeringsinstantie. Naast een beschermingsklasse van IP66, is de besturingseenheid in staat om volledig automatisch te functioneren, zonder nood aan een bedieningsinterface.

Dankzij de innovatieve Connect-and-Track-technologie, kan een betrouwbare microgolfverbinding met hoge capaciteit in stand worden gehouden, zelfs wanneer één of beide eindpunten constant in beweging is/zijn. Het systeem werd geconfigureerd voor ESD-communicatie (emergency shutdown, noodstop) en werd getest om, ondanks het verlies van GPS, tot 6 uren uitgebreide communicatie te garanderen.


De voordelen

Als internationaal bedrijf is Pepperl+Fuchs de enige leverancier van purge- en overdruksystemen met vestigingen over heel de wereld. Dit was een belangrijke factor voor de klant, wiens communicatieplatform op schepen wereldwijd wordt gebruikt.

De installatievereiste voor Zone 1 sloot andere mogelijke beschermingstypes uit. Het purge- en overdruksysteem van de 6000-serie bleek de enige geschikte methode te zijn om dit op snelle en kostenefficiënte manier te realiseren, en tegelijk aan alle vereisten van de toepassing te voldoen. Naast het volledig automatisch 6000-seriesysteem, kon Pepperl+Fuchs de klant ook roestvrijstalen junction boxes voor veldtoepassingen en kabelwartels goedgekeurd voor gebruik in Zone 1 leveren. Bovendien vereiste de toepassing galvanische schakelisolatoren voor drukknoppen aan de buitenkant van de behuizing, die Pepperl+Fuchs ook leverde.

Toen de klanten voor het eerst het certificatieproces voor explosiegevaarlijke omgevingen moesten beheren, bood Pepperl+Fuchs training op locatie en hielp de klanten hun apparatuur te ontwerpen en certificeren. Dit hield ook de snelle productie van testeenheden in voor inzending naar DNV (Det Norske Veritas). Ondanks al deze extra services was Pepper+Fuchs in staat het systeem aan een veel lagere prijs aan te bieden dan de concurrentie.


In één oogopslag

  • Gecertificeerd voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen
  • Noodstop (ESD, Emergency Shutdown)
  • IP66-beschermingsklasse
  • Volledig automatische werking zonder bedieningsinterface
  • Connect-and-Track-technologie voor een betrouwbare communicatie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.