Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Veilige Positionering voor Werkplatformen

Robuust RFID-Systeem Biedt Betrouwbaar Signaal

De Toepassing

Onderhoud en montagewerk op hefplatformen kunnen worden uitgevoerd in de onmiddellijke omgeving van gevaarlijke zones. Een voorbeeld hiervan is werk aan treinen in de nabijheid van een bovenleiding. Om de veiligheid van de werknemers te garanderen, moet worden gewaarborgd dat het platform enkel kan worden omhoog gebracht indien de stroomtoevoer naar het respectieve segment werd afgesloten. Dit wordt verzekerd door een meerfasig veiligheidssysteem dat de spanningstoestand van de bovenleiding vergelijkt met de positie van het werkplatform. Het werkplatform kan enkel omhoog worden gebracht wanneer de segmenten overeenstemmen. In andere toepassingen kan het zijn dat de maximale werkhoogte van het platform moet worden beperkt overeenkomstig de veiligheidsvereisten.

Het Doel

De locatie van het werkplatform moet automatisch en met optimale zekerheid worden bepaald. Hiervoor wordt beroep gedaan op een contactloos RFID-systeem. Het systeem moet eenvoudig te installeren zijn in een industriële omgeving en moet zijn functie zelfs onder de meest veeleisende omgevingsomstandigheden uitvoeren. Het moet over een toereikend scanbereik beschikken en een stabiel signaal opwekken ondanks de aanwezigheid van talrijke metalen onderdelen binnen het detectiebereik. Stof, vuil en olie mogen de functionaliteit van het systeem bovendien niet beïnvloeden.


De Oplossing

RFID-lees-/schrijfkop van het type F190-B40
RFID-lees-/schrijfkop van het type F190-B40

Een RFID-lees-/schrijfkop van het type F190-B40 wordt op het hefplatform gemonteerd. Deze leest de informatie op een aan de rail bevestigde tag met hoge snelheid en levert positiefeedback. De veiligheidsbesturing vergelijkt of de bovenleiding in dit segment spanningsloos is.

De compacte UHF-leeskop heeft een hoog zendvermogen en overeenkomstig groot scanbereik tot zes meter, wat een betrouwbare detectie van de tags verzekert. De tags kunnen worden gelijmd, vastgeschroefd of met blindklinknagels worden vastgemaakt. Ze werken zonder verdere maatregelen op metaal, maar ook op kunststof oppervlakken. Ze worden beschermd door uv-bestendige plastic en zijn daardoor geschikt voor permanent gebruik buiten.

Technische Kenmerken

 • Hoog zendvermogen van 1.000 mW ERP
 • Robuuste, gegoten behuizing met IP67-beschermingsgraad
 • Hoge scansnelheid
 • Compact behuizingsontwerp (114 × 112 × 63 mm)
 • Ingebouwde, automatisch schakelbare antennepolarisatie
 • RFID-tag kan rechtstreeks op metaal worden gemonteerd
 • Veilige oplossing conform SIL 2-/ PL d-niveau
 • Op maat ontworpen veiligheidsconcept voor elke toepassing

De Voordelen

Het systeem kan worden ingezet in veilige toepassingen tot SIL 2-/ PL d-niveau. De lees-/schrijfkop bevindt zich in een uitermate robuuste, gegoten IP67-behuizing. Dankzij zijn compacte afmetingen is het geschikt voor montage in bijzonder krappe installatieruimtes. Het beschikt over een multiprotocol-interface voor industrieel ethernet en vereist geen externe verwerkingseenheid. Naast de standaard tag zijn andere varianten beschikbaar om het systeem optimaal af te stemmen op de respectieve toepassing. Zo nodig, kan Pepperl+Fuchs eveneens het veiligheidsconcept voor de toepassing creëren. De RFID-apparaten zijn ontworpen in overeenstemming met internationale normen (ISO18000-63, ISO 15693) en bieden daardoor een hoge mate van investeringszekerheid zonder zich te binden aan een gepatenteerd systeem. 


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Robuuste RFID-technologie, voor toepassingen tot SIL 2-/ PL d-niveau
 • Compacte behuizing voor krappe installatiecondities, met IP67-beschermingsgraad
 • Lang scanbereik en stabiel signaal, zelfs in omgevingen met talrijke metalen componenten

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.