Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Onderhoud van Mobiele Betonmixers Naargelang Effectieve Behoefte

Trillingssensoren Bewaken de Status van Kritieke Componenten

De Toepassing

Mobiele betonmixers (vrachtwagenmixers) worden ingezet om vloeibare betonmengsels aan grote of kleine bouwwerven te leveren. Ze spelen dan ook een sleutelrol in vrijwel alle bouwprojecten, aangezien naast muren en plafonds ook funderingen worden gegoten uit het materiaal dat deze vrachtwagenmixers leveren. De gemotoriseerde beweging van detrommel, die aan de binnenkant is voorzien van spiraalvormige messen, mengt de lading op ononderbroken wijze en voorkomt dat het beton verhardt. Op de bouwwerf wordt de mengrichting omgekeerd zodat de messen het beton naar buiten duwen. Vrachtwagenmixers met ingebouwde betonpompen worden gebruikt voor toepassingen waar de traditionele stortkoker niet toereikend is. Dit essentieel bouwmateriaal kan enkel worden geleverd wanneer alle componenten correct functioneren.


Het Doel

De punctuele levering van het beton mag niet worden verhinderd door defecte machineonderdelen. De motoren van mixer en pomp, alsook de trommelaandrijving zijn onderhevig aan mechanische slijtage, die kan variëren naargelang de hoeveelheid en het soort van beton. De mechanische belasting tijdens de werking zou zo nauwkeurig mogelijk moeten worden geregistreerd, om een tijdig, op werkelijke behoeften gebaseerd onderhoud van de componenten te triggeren.


De Oplossing

VIM3-Trillingssensor
VIM3-Trillingssensor

VIM3-trillingssensoren detecteren de trillingen van kritieke voertuigonderdelen. Het trillingspatroon verandert naargelang de slijtage, waardoor een nauwkeurige conclusie kan worden getrokken over de werkelijke toestand van het onderdeel in kwestie. Wanneer een vastgelegde grenswaarde wordt bereikt, wordt een automatische onderhoudsaanvraag gegenereerd. Onderhoud wordt steeds tijdig, maar enkel wanneer het echt nodig is, uitgevoerd. De sensor detecteert ook plotse veranderingen in het trillingspatroon, die kunnen wijzen op een acuut probleem.

 

Technische Kenmerken

  • Trillingsmeting op basis van het kwadratisch gemiddelde (RMS, „root mean square”)
  • Optionele IO-Link-interface voor procesgegevens, parametrering en diagnostiek
  • Eenvoudige installatie
  • Eenvoudige inbedrijfstelling
  • Robuuste, roestvrijstalen behuizing
  • Beschermingsgraad: IP66/IP67 (indien aangesloten)

De Voordelen

Conventioneel voorspelbaar onderhoud voor dergelijke machines is tijdsgebonden en hangt af van bedrijfsuren. In tegenstelling daarmee kan de op metingen gebaseerde procedure het onderhoud aanzienlijk verminderen. Ook wordt de machinebeschikbaarheid verbeterd, omdat de werkelijke slijtage aan essentiële componenten gekend is. Ongeplande storingen, die een bouwproject kunnen stilleggen en hoge indirecte kosten met zich kunnen meebrengen, worden met zekerheid uitgesloten. De trillingssensoren zijn compact, robuust en makkelijk integreerbaar in de machineomgeving en het besturingspaneel.


De Oplossing in Vogelvlucht

  • Op metingen gebaseerd predictief onderhoud vervangt vaste onderhoudsintervallen
  • Optimalisering van onderhoud met betrouwbare behoefteherkenning
  • Robuuste meting met optie voor gedifferentieerde diagnose
  • Compact toestel voor eenvoudige mechanische en elektronische integratie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.