Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Oplossing voor het Afdrukken van Etiketten in Zone 1/21- en Zone 2/22-Toepassingen

Het Purge- en Overdruksysteem van de 6500-Serie Maakt Rechtstreeks Printen in Ex-Omgevingen Mogelijk

De Toepassing

Eén van de problemen met printers die voor kwaliteitscontroles in explosiegevaarlijke omgevingen worden geïnstalleerd, is hoe het etiket of papier van de machine tot in de handen van de werknemer te krijgen. In Zone 1/Division 1-toepassingen kan dit zeer moeilijk zijn en lastig wanneer het explosiebeveiligde of drukvaste beschermingstypes betreft.

Het Doel

De mogelijkheid om tijdens de werking en op het juiste moment een etiket of document af te drukken, zonder de explosiegevaarlijke omgeving rondom de printer te compromitteren. De printer moet klein zijn zodat hij slechts een beperkte ruimte in de omgeving inneemt. Daarnaast zijn veel printers uniek aan een proces of behandeling, en kunnen ze niet zomaar door een andere printer worden vervangen. Door de bestaande printers van de klant om te vormen tot Ex-printers, wordt een herziening van de workflow - waarvoor een andere printer nodig is - vermeden.


De Oplossing

Zijaanzicht van het purge- en overdruksysteem van de 6500-serie
Zijaanzicht van het purge- en overdruksysteem van de 6500-serie

De nieuwe oplossing van Pepperl+Fuchs maakt het mogelijk om een grote variëteit aan printermodellen snel en veilig in explosiegevaarlijke omgevingen in te zetten. In de meeste gevallen kan een printermodel dat al in veilige omgevingen werd ingezet, worden hergebruikt. Tijdrovende softwareaanpassingen behoren tot het verleden.

Printers in een luchtdichte behuizing die met lucht of een inert gas wordt gevuld, worden in een explosievrije omgeving geïnstalleerd. Indien de druk binnen de behuizing minstens 50 Pa (~0.5 mbar) hoger is dan de omgevingsdruk, wordt effectief voorkomen dat explosieve gas-luchtmengsels de kast binnenkomen. Nadat de deur van de kast wordt gesloten en de voedingsspanning wordt ingeschakeld, mogen er zich geen explosieve gassen in de kast bevinden. Dit wordt gewaarborgd door een automatische voorspoelingsfase (“pre-purge”), die de behuizing met lucht of een inert gas spoelt om eventuele explosieve gassen erin te verwijderen. Een ingebouwde besturing van het beschermingstype “Ex p” binnenin de printerbehuizing monitort en bestuurt alle nodige functies van de drukbehuizing en sluit de voedingsspanning automatisch aan op niet als Ex-gecertificeerde apparatuur.

Technische Kenmerken

 • Flexibel behuizingsontwerp met kijkvenster
 • Extern gemonteerde knoppen voor bediening van de printer
 • Verschillende montageopties, bijv. montage op tafelblad, op staander, met rolwielen, enz.
 • Internationale certificaties: ATEX/IECEX Zone 1/21, 2/22, NEC Class/Div. (op aanvraag), UKCA (op aanvraag)
 • Omgevingstemperatuur: van 5 °C tot 40 °C (afhankelijk van de printer)
 • Communicatierelais (optioneel)

De Voordelen

Pepperl+Fuchs garandeert maximale bedrijfszekerheid en minimaal spoelgasverbruik door de besturing en afsluitklep van haar intern ontwikkeld en beproefd Bebco EPS®-systeem te gebruiken. Trage lekken, bijvoorbeeld als gevolg van verouderde afdichtingen of kabelwartels, worden gecompenseerd door de automatische lekcompensatie van het spoelsysteem. Het concept biedt de hoogste flexibiliteit in uitvoering: verschillende printermodellen, maar ook kijkvensters en bedieningselementen, zoals knoppen voor regelinvoer of afdrukonderbreking, maken deel uit van de standaardconfiguratie. Communicatie-interfaces kunnen naar wens in de oplossing worden geïntegreerd. Bovendien kan het niveau van de etikettenrol makkelijk via het kijkvenster in het oog worden gehouden. Het is nu mogelijk om rechtstreeks in explosiegevaarlijke omgevingen te printen zonder de behuizingsdeur/-klep te openen. De modellen kunnen wereldwijd worden ingezet, en standaardversies zijn op korte termijn leverbaar.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Vooraf geconfigureerde, industriële printeroplossingen
 • Korte productietijden garanderen korte levertermijnen
 • Ontworpen voor gebruik in Zone 1- en Zone 2-omgevingen
 • Geschikt voor gebruik in zware industriële omgevingen of farmaceutische cleanrooms
 • Speciaal ontwerp met Ex p-beschermingstechnologie
 • Roestvrijstalen behuizing

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.