Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Class I, Div. 2-Gecertificeerde Besturing voor Tunnelboormachines

Betrouwbare Spoeling en Drukregeling voor Behuizingsoplossingen met Groot Volume

De Toepassing

Vandaag de dag wordt infrastructuur steeds vaker ondergronds aangelegd. Tunnels en schachten worden met behulp van grote tunnelboormachines gegraven. Bij het graven van een tunnel is het mogelijk dat methaangas uit een rots vrijkomt of dat op gelijk welk moment een potentieel stofexplosiegevaarlijke atmosfeer wordt gecreëerd. Daarom mogen enkel elektrische machines of apparaten met betrouwbare explosiebeveiliging ondergronds worden ingezet. Tunnelboormachines zijn soms meer dan 100 meter lang en hun complexe besturingssystemen vereisen kasten die zich over verscheidene meters uitstrekken.

Het Doel

De boormachine en alle besturing- en voedingseenheden moeten voldoen aan explosiebeveiligingseisen en -voorschriften, die van land tot land en van streek tot streek kunnen variëren. De gebruikte ontstekingsbeveiligingsmiddelen moeten betrouwbaar functioneren en op de gebruikslocatie over de relevante certificaten beschikken. Bovendien moeten talrijke componenten met hoge stroomdissipatie in de besturing worden ondergebracht, zoals frequentieomvormers en PLC’s. Dit houdt ook in dat een grote hoeveelheid afvalwarmte van deze krachtige componenten van de besturing moet worden afgevoerd.


De Oplossing

Luifel voor het purgesysteem van de 6000-serie met goedkeuring voor Zone 1, 21 en Class I, Division 1
Luifel voor het purgesysteem van de 6000-serie met goedkeuring voor Zone 1, 21 en Class I, Division 1

Wegens de grootte van de besturingskasten, is spoeling en drukregeling vaak het enige beschermingstype dat wordt overwogen voor tunnelboormachines. Ten gevolge van hun afmetingen, worden conventionele behuizingen ingezet die worden aangepast voor gebruik in explosiebeveiligde omgevingen, bijvoorbeeld met behulp van afdichtingen, om de nodige beschermingsgraad (IP) te garanderen. Om de kast te beschermen tegen vuil of stof moet in deze toepassing ook een speciaal afdak worden aangebracht, samen met verstevigingen om overdruk te voorkomen. Er is een apart koelsysteem voor het beheer van de afvalwarmte, dat de warme lucht aan de binnenkant van de kast onttrekt, deze via een intern circuit afkoelt en vervolgens terugvoert naar de kast. Na installatie van de componenten, wordt de behuizing gespoeld met een inert gas of schone lucht. Vervolgens wordt een overdruk van enkele millibar gecreëerd binnenin de kast. De behuizing, de klep en het overdrukventiel van het systeem zorgen ervoor dat geen ontvlambaar gas de behuizing kan binnendringen.


De Voordelen

De klant ontvangt een volledig gecertificeerde en kant-en-klare oplossing, die tijdens een gezamenlijke vergadering wordt goedgekeurd. De projectingenieurs van Pepperl+Fuchs leveren ondersteuning bij elke fase van het project en werken nauw samen met de klant, die echter steeds de algemene controle behoudt. Van ontwerpfase tot uiteindelijke oplevering worden verzoeken om veranderingen en aanpassingen onderling en snel besproken, en in overeenstemming met de behoeften van de klant geïmplementeerd.

Wat behuizingen met een groot volume betreft, bieden spoeling en drukregeling optimale explosiebescherming en vereenvoudigen zij de integratie van componenten met een hoge stroomdissipatie. Producten uit de purge- en drukregelingsportfolio van Pepperl+Fuchs bewaren drukniveaus automatisch en waarborgen zo de explosiebeveiliging.

Pepperl+Fuchs is een pionier op het vlak van explosiebeveiliging en biedt een unieke, allesomvattende dienstverlening via een combinatie van Ex-producten en op maat gemaakte technische oplossingen, inclusief volledige certificering en fabricage van behuizingsoplossingen in overeenstemming met ATEX-, IECEx- en NEC-richtlijnen. De onderneming is UL HazLoc-gecertificeerd en geautoriseerd om distributiepanelen met UL Class I, Division 1 en 2-goedkeuring te vervaardigen.


De Oplossing in Vogelvlucht

  • Toepassingsspecifieke oplossingen voor elektrische explosiebeveiliging
  • Purge- en drukregelingssystemen met wereldwijde goedkeuringen
  • Ideale oplossing voor behuizingen met een groot volume en componenten met hoge stroomdissipatie
  • Technische en projectondersteuning van ontwerpfase tot uiteindelijke oplevering
  • Toepassingsrelevante certificatie voor op maat gemaakte oplossingen

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.