Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Vermijd Botsingen op Betrouwbare en Veilige Wijze

Ultrasone Sensor met Geïntegreerde CAN-Interface voor Mobiele Machines

De Toepassing

Bij het verplaatsen van grote hoeveelheden zand of aarde op bouwterreinen of in de oppervlaktemijnbouw worden graafmachines gebruikt voor taken zoals het uitgraven - en opnieuw vullen - van kuilen. De machines worden ook gebruikt om bulkgoederen en andere benodigde materialen te verplaatsen. Deze mobiele machines moeten in staat zijn om zich op elk moment en in elke richting veilig te bewegen, inclusief op een oneffen ondergrond.


Het Doel

Mobiele machines zoals graafmachines beschikken vaak over een uiterst beperkt gezichtsveld achteraan en aan de zijkanten. Het is belangrijk dat potentieel gevaarlijke botsingen met mensen, voorwerpen of andere voertuigen worden voorkomen bij het manoeuvreren of zwenken van deze machines. Afhankelijk van de situatie, moet het veiligheidssysteem voldoen aan een specifiek Performance Level (PL) of Safety Integrity Level (SIL). Dit vereist een volledig betrouwbare detectie of afstandsmeting binnen de desbetreffende omgeving. De sensoren die hiervoor worden ingezet, moeten bovendien bestand zijn tegen uitdagende omgevingsomstandigheden zoals stof, vuil, vocht en extreme temperatuurschommelingen. Daarnaast is ook een hoge EMC-bestendigheid nodig om te voorkomen dat andere apparatuur de betrouwbaarheid van de metingen of de sensoren zelf verstoort.


De Oplossing

De ultrasone sensoren van de UC*-L2M-B16-serie zijn de eerste die een ingebouwde CAN-interface bieden
De ultrasone sensoren van de UC*-L2M-B16-serie zijn de eerste die een ingebouwde CAN-interface bieden

Ultrasone sensoren van de UC*-L2M-B16-serie worden achteraan op en aan de zijkanten van de mobiele machines bevestigd om deze zones met beperkt gezichtsveld te bewaken. Het aantal en detectiebereik van de sensoren wordt bepaald op basis van de grootte van het respectieve voertuig, om te garanderen dat de geluidsbundels steeds het maximale toezichtsgebied beslaan. De ultrasone sensoren van de UC*-L2M-B16-serie beschikken over een ingebouwde CAN-interface, die een rechtstreekse integratie van de sensoren in het CAN-bussysteem van het voertuig mogelijk maakt. De beschermingsgraad (IP68) waarborgt dat de apparatuur niet enkel vuilafstotend is, maar ook bestand is tegen stof en water. Bovendien werden de sensoren ontworpen om bestand te zijn tegen temperaturen zo laag als -40 °C, om hoge EMC-bestendigheid te hebben en - dankzij hun E1-goedkeuring - om op de openbare weg te worden gebruikt.

Afhankelijk van het vereiste prestatieniveau (PL) of veiligheidsintegriteitsniveau (SIL), kunnen de ultrasone sensoren van de UC*-L2M-B16-serie alleen of op redundante basis worden ingezet. Een op maat gemaakt veiligheidsconcept bevestigt de geschiktheid van de sensoren voor veiligheidsrelevante toepassingen en faciliteert de overeenkomstige verificatie voor de gebruiker.

Technische Kenmerken

 • Detectiebereik: Tot 4.000 millimeters
 • Goedkeuring: E1
 • Uitgebreid temperatuurbereik: -40 °C tot +85 °C
 • Beschermingsgraad: IP68
 • Interface: CANopen
 • Connectoren: M12, DEUTSCH, AMP

De Voordelen

De ultrasone sensoren van de UC*-L2M-B16-serie zijn de eerste die een ingebouwde CAN-interface bieden, waardoor ze rechtstreeks kunnen worden geïntegreerd in het CAN-bussysteem van de mobiele machine. Dankzij de uitgebreide keuze aan speciale connectoren (M12, DEUTSCH en AMP) kunnen de sensoren zonder probleem in bestaande configuraties worden opgenomen. Een scala aan extra functies biedt gebruikers maximale flexibiliteit voor hun toepassingen. Dit betekent dat storende machineonderdelen kunnen worden geblokkeerd om consistente metingen te garanderen. De instelbare geluidsbundels laten toe de sensoren snel aan te passen aan de respectieve toepassing zonder aan detectiebereik in te boeten. De automatische sensorsynchronisatie garandeert maximaal gebruiksgemak wanneer meerdere sensoren in een beperkte ruimte worden ingezet. Het op maat gemaakt veiligheidsconcept maakt een kostenefficiënte botsingvermijding mogelijk in veiligheidstoepassingen tot PL c/SIL 1- of PL d/SIL 2-niveau, en dat zelfs voor retrofits.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Snelle en volledig betrouwbare detectie van voorwerpen in de bewaakte zone
 • CAN-interface voor optimale integratie in toepassingen op het gebied van mobile equipment
 • Bestand tegen stof, vuil en extreme temperatuurschommelingen
 • Hoge EMC-bestendigheid
 • Veilige botsingvermijding tot PL c/SIL 1-niveau, redundant tot PL d/SIL 2-niveau

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.