Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Robuuste Positiedetectie van Steunpoten en Verdeelmast

Trekkoord-Encoder Detecteert op Betrouwbare Wijze de Uitschuiflengte van Bouwkraanelementen

De Toepassing

Bouwmachines zoals mobiele kranen en zelfrijdende betonpompen worden tijdens de werking beveiligd met behulp van steunpoten. De last die door de mast kan worden verplaatst, hangt af van de lengte van de steunpoten die, naargelang de plaatselijke omstandigheden, vaak slechts gedeeltelijk kunnen worden uitgeschoven. Welke belasting toegelaten is in welke positie, wordt berekend op basis van de respectieve lengte van de belaste steunpoten. De uitlijning en uitschuiflengte van de verdeelmast zijn bijkomende parameters die nodig zijn voor deze berekening. Bouwmachines worden gebruikt in industriële omgevingen en worden blootgesteld aan tal van externe invloeden: Stof, vuil, vocht, hevige trillingen, schokken en extreme weersomstandigheden maken deel uit van het dagelijkse leven op een bouwwerf.


Het Doel

Om toegelaten mastposities te bepalen op basis van de uitschuiflengte van de individuele steunpoten, vereist het machinebesturingssysteem nauwkeurige, actuele positiegegevens van de steunpoten en verdeelmast. De meetwaarden mogen niet worden beïnvloed door vuil, mechanische of omgevingsinvloeden. Het meetinstrument moet te allen tijde betrouwbaar zijn - zelfs in de meest uitdagende omgevingsomstandigheden.


De Oplossing

Trekkoord-Encoders
Trekkoord-Encoders

Trekkoord-encoders bestaan uit een precisie-meetkabel en een roterende encoder. De trekkoord is vastgemaakt aan het voertuig, terwijl het kabeluiteinde aan de beweegbare steun of mast wordt bevestigd. De kabel wordt uitgetrokken wanneer de mobiele component wordt uitgeschoven, en wordt weer opgewonden via een veermechanisme wanneer de component wordt ingetrokken. De lineaire beweging van de steun creëert draaiende bewegingen in de trekkoordbehuizing, die door de ingebouwde absolute roterende encoder worden gedetecteerd. De exacte meetwaarde waarborgt een nauwkeurige en betrouwbare positiedetectie, onafhankelijk van omgevingsomstandigheden en mechanische invloeden. Trekkoord-encoders zijn beschikbaar als deel van de ECA10TL-, ECA21IL- en ECA30PL-series, afhankelijk van de maximale lengte van de steunen en mast.

Technische Kenmerken

 • Robuust ontwerp voor een lange gebruiksduur onder extreme toepassingsomstandigheden
 • Aluminium behuizing geoptimaliseerd voor mobile equipment
 • Grote verscheidenheid van interfaces
 • ECA10TL als compact apparaat voor uiterst beperkte montageruimte
 • Meetbereik tot 60 m
 • Uitgebreid assortiment accessoires
 • Roest- en zuurbestendige meetkabel

De Voordelen

Het meetmechanisme en technisch design van Pepperl+Fuchs’ trekkoord-encoders garandeert een buitengewoon hoge mate van bestendigheid tegen omgevingsinvloeden. Eenvoudige montage-opties beperken de benodigde inspanning en bieden maximale flexibiliteit bij de positionering van de meetapparatuur. Deze flexibiliteit wordt verder vergroot door een uitgebreid assortiment accessoires (geleidingskatrol, kabelbevestiging). Optionele borstelhulpstukken laten toe de encoders ook onder de meest uitdagende omstandigheden in te zetten. Een grote variëteit aan interfaces en protocollen is beschikbaar voor gegevensoverdracht. De koppelingloze aanpassing van de roterende encoder bevordert een nauwkeurige positiefeedback en garandeert een betrouwbaar toezicht bij het intrekken en uitstrekken van steunpoten of mast.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Meetmechanisme bestand tegen externe invloeden
 • Robuuste apparaten geoptimaliseerd voor mobile equipment en gebruik op bouwwerven
 • Talrijke opties voor de aansluiting van machinebesturingssystemen
 • Eenvoudige, flexibele montage

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.