Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Explosiebeveiliging voor dampdrukanalysatoren in de olie- en gasindustrie

Op maat gemaakte oplossing met purge- en overdruksysteem en HMI met aanraakscherm

De toepassing

Bij koolwaterstofmengsels zoals benzine, ruwe olie en LPG kan de dampdruk van de componenten worden gebruikt om de kwaliteit van het medium te bepalen. Dampdrukanalyse kan ook cruciale informatie bieden voor de veilige opslag en transport van aardolieproducten en ter voorkoming van ongewenste emissies. Dergelijke dampdrukwaarden kunnen worden bepaald met speciale online dampdrukanalysatoren. Deze analysatoren zijn geïntegreerd in de respectievelijke procesbesturingssystemen en verstrekken onmiddellijk alle belangrijke informatie.


Het doel

Voor efficiënte processen en nauwkeurige resultaten moet de dampdrukanalyse rechtstreeks in het explosiegevaarlijke gebied plaatsvinden. Het volledige analysesysteem moet voor dit doel ontworpen zijn. Met het oog op de typische toepassingsgebieden binnen de olie- en gasindustrie zijn goedkeuringen vereist voor explosiegevaarlijke gebieden volgens Klasse I & II, Divisie 1 en ATEX en IECEx Zone 1 en Zone 21. Daarenboven moet ervoor worden gezorgd dat de analyseapparatuur snel kan worden vervangen, zodat een onderhouden en opnieuw gekalibreerd instrument eenvoudig kan worden geplaatst wanneer dat nodig is. Het doel is dat het systeem met maximaal vier stroomkanalen kan werken, de communicatie eenvoudig kan worden opgezet, bewaakt en bestuurd van buitenaf en metingen zonder problemen kunnen worden uitgevoerd bij vriestemperaturen.


De oplossing


De analyseapparatuur met alle noodzakelijke elektrische componenten, zoals de elektrische voeding, de temperatuurhub en de Ethernet-communicatie-eenheid, inclusief een verwarming voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen, bevindt zich in een roestvrijstalen behuizing en is gescheiden van explosiegevaarlijke gassen door een purge- en overdruksysteem. Om het type bescherming ‘Ex p’ te realiseren, is voor het purge-systeem EPS 6000-serie van Bebco gekozen, inclusief uitlaat en klep. Dit systeem voert de purge-procedure volledig automatisch uit en verzekert en bewaakt continu de benodigde overdruk in de behuizing. De analyseapparatuur die wordt gebruikt, beschikt niet over een goedgekeurde explosiebeveiliging en kan met deze methode worden gebruikt in Zone 1 en Zone 21 en Klasse I en II, Divisie 1. Voor een eenvoudige instelling en gebruik tijdens normaal bedrijf en onderhoudswerkzaamheden is de voorkant van de behuizing voorzien van een explosieveilige HMI met aanraakscherm in de vorm van een VisuNet FLX-monitor uit de DM-320P-serie.

Technische eigenschappen

  • Gecertificeerd voor Zone 1 en 21/Klasse I en II, Divisie 1
  • Ex pxb/Type X-systeem voldoet aan ATEX, IECEx, UL Type X
  • 316L roestvrijstalen type 4X behuizing
  • IP6X-beschermingsgraad
  • Door de gebruiker configureerbare programmeerfuncties

De voordelen

De klant ontvangt een ontworpen plug&go-oplossing op maat voor hun behoeften, klaar voor onmiddellijk gebruik in explosiegevaarlijke gebieden. Deze purge-oplossingen zijn volledig gecertificeerd met goedkeuringen voor alle relevante zones en divisies. De HMI met 15 inch aanraakscherm zorgt voor een intuïtieve bediening van de analyseapparatuur. Hierdoor kunnen controlemetingen en purge-cycli worden gestart of kunnen inlaatstromen van vloeistoffen en de communicatie-input worden ingesteld. De stromen zijn bijvoorbeeld geconfigureerd als monsterstromen, kwaliteitscontrolestromen of als reinigingsstromen voor toepassingen met ruwe aardolie. De montagebeugel van de analyseapparatuur laat een snelle en eenvoudige vervanging toe, waarbij uitvaltijden tot een minimum worden beperkt. De ingebouwde verwarming laat gebruik toe bij omgevingstemperaturen tot –10 °C (14 °F).


In één oogopslag

  • Toepassingsspecifieke oplossingen voor elektrische explosiebeveiliging
  • UL Type X of ATEX/IECEx purge- en overdruksysteem voor dampdrukanalyse
  • Technische en projectondersteuning van ontwerpfase tot uiteindelijke oplevering
  • Integratie van HMI-systemen met aanraakschermen voor eenvoudige bediening en controle

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Betrouwbare bescherming met Bebco EPS®

Meer informatie over de verschillende purge- en drukregelingssystemen en mogelijke oplossingen in deze video!