Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

De weg banen voor een volledig digitale installatiebediening

Verbeter de zichtbaarheid van de apparaatstatus en stem u met de Ethernet-APL af op de toekomst

De toepassing

De klant is een op onderzoek gebaseerd farmaceutisch bedrijf met wereldwijd ongeveer 46.000 medewerkers. Het is één van de drie belangrijkste spelers in zijn domein op de wereldwijde markt. In de energiecentrale van de klant bereikte het huidige bedieningssysteem in een van de productiefaciliteiten het einde van zijn levensduur, en moest het worden vervangen. Communicatie gebaseerd op PROFIBUS PA biedt proces- en diagnose-informatie van instrumenten die ook in explosiegevaarlijke gebieden van zone 2 zijn geïnstalleerd. 


Het doel

Het bedrijf staat bekend als 'vroege gebruiker' van nieuwe technologieën en wil zich voorbereiden op Ethernet-APL om zijn installatie om te vormen naar een volledig digitale communicatie, van veldtoestellen tot engineering en bedienings- en onderhoudssystemen. Met andere woorden: de overstap naar Ethernet-APL was een belangrijke stap voor de toekomst.

Ze beoogden een systeem met minder complexiteit dat een hoge mate van interoperabiliteit tussen verschillende technologiegeneraties zou garanderen. Ze hoopten op maximale transparantie en een gedetailleerd inzicht in alle aspecten van de bedrijfsvoering en prestaties, terwijl de specifieke leveranciers en verouderde oplossingen werden behouden. Bovendien moest de bescherming van investeringen in de bestaande infrastructuur, inclusief het doorlopende gebruik van bestaande PROFIBUS PA-apparaten, gegarandeerd worden. Ten slotte was een op de standaarden gebaseerde overgang naar een gedigitaliseerd installatiebedieningssysteem zeer wenselijk.


De oplossing


De Ethernet-APL-switch biedt naadloze connectiviteit en zorgt voor een automatische aanpassing van de communicatie op elke poort aan PROFIBUS PA of PROFINET via APL, terwijl de webinterface van de schakelaar informatie over het apparaat en de fysieke lagen levert. Hiermee kan een apparaatinstallateur de uitvoering van werkorders documenteren; de gebruiker kan bijvoorbeeld de juiste communicatie controleren na vervanging van een apparaat. De installatie van de Ethernet-APL-interface bereidt het gehele systeem voor op een overgang van de bestaande apparaatcommunicatie naar een toekomst met uitgebreide inzichten in de werking van het apparaat en de installatie.

Bovendien kon Pepperl+Fuchs in nauwe samenwerking met de klant een op standaarden gebaseerde overgang naar een volledig gedigitaliseerd fabriekscontrolesysteem leveren. De vereiste apparaatcommunicatie werd bevestigd in een plug-test tussen de klant, de DCS-fabrikant en Pepperl+Fuchs, wat bevestigde dat zelfs oudere PROFIBUS PA-apparaten naadloos kunnen communiceren.

Technische eigenschappen

  • Voorbereiding voor het gezamenlijke gebruik van PROFIBUS PA- en Ethernet-APL-instrumentatie
  • Ethernet-APL-switch in gecertificeerde, roestvrijstalen behuizing volgens de specificaties van de klant
  • Veilige bediening in explosiegevaarlijke gebieden van zone 2
  • Piekspanningsbeveiliging

De voordelen

Het resultaat is een bedienings- en assetmanagementsysteem waarin de gebruikersinterface dezelfde is, ongeacht de gebruikte communicatie, waardoor de kwaliteit van de service en de bruikbaarheid van de informatie die het systeem aflevert worden verbeterd. Een continu gebruik van de bestaande bekabeling en veldapparaten beschermt de investering in de instrumentatie. Het migratiepad is nu naadloos, omdat nieuwe en toegevoegde Ethernet-APL-apparaten zij aan zij kunnen werken met dezelfde communicatie-infrastructuur.

Het drastisch verbeterde informatieniveau maakt workflows voor preventief onderhoud mogelijk terwijl de beschikbaarheid en rendabiliteit van installaties worden verbeterd. Deze zal naar verwachting aanzienlijk toenemen.


In één oogopslag

  • Bescherming van bestaande investeringen in veldapparaten en systeemkabels
  • Minder risico op de geplande overgang naar Ethernet-APL
  • Uitgebreide communicatie met het systeem op locatie en buiten de locatie
  • Verbeterde diagnose van apparaten voor preventief onderhoud

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Ethernet-APL zorgt voor een ononderbroken gegevensoverdracht tussen alle hiërarchische niveaus. Kom meer te weten over deze baanbrekende technologie ...