Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare bewaking op afstand van afvoerroosters

De autonome IoT-Sensor verzendt meetgegevens voor een efficiënte resourceplanning

De toepassing

In open afvoerkanalen worden roosters of schermen geïnstalleerd op kritieke punten, om bladeren en ander vuil tegen te houden. Ze zijn bijvoorbeeld bedoeld om te voorkomen dat er vuil van een regenwaterafvoersysteem in het ondergrondse rioolstelsel terechtkomt. Soortgelijke vereisten zijn van toepassing op reservoirs of waterkrachtcentrales, waar takken en bladeren van barrières of turbines worden weggehouden. Het verzamelde vuil moet dan worden verwijderd uit de roosters voordat het de instroom verstopt en een overstroming veroorzaakt. De getroffen gebieden zijn vaak zeer verspreid en moeten handmatig door het personeel worden gecontroleerd, eenmaal per week of na elke zware regenval.


Het doel

Om het even welke verstopping van de kanalen die leidt tot opstuwing moet op een betrouwbare wijze worden voorkomen. Kritieke punten moeten automatisch worden gecontroleerd. Noodzakelijke reinigingswerkzaamheden moeten op tijd plaatsvinden, maar alleen wanneer het nodig is. De gebruikte technologie moet bestand zijn tegen zware weersomstandigheden, mag geen bekabelde stroom- en netwerkverbindingen vereisen en zou ten minste drie jaar moeten werken zonder de batterij te moeten vervangen.


De oplossing


Het openbare nutsbedrijf Stadtwerke Gießen, Duitsland, maakt gebruik van de op batterijen werkende WILSEN.sonic draadloze IoT-ultrasone sensor met LoWWAN-interface voor de bewaking van verschillende roosters en schermen in regenwatersystemen. De sensor wordt uitgelijnd met het rooster op een afstand van 1-2 meter. In de normale status meet de sensor door de spijlen van het rooster. Als bladeren, gebroken bomen en ander vuil in het rooster blijven vastzitten, wordt dit gedetecteerd door de WILSEN.sonic door een verandering in de gemeten afstandswaarde. Op basis van deze informatie kan Stadtwerke Gießen de reiniging van de betrokken roosters op een doelgerichte manier uitvoeren. Hiervoor wordt een dashboardinterface gebruikt die de conditie van de roosters duidelijk weergeeft. Daarnaast kan een waarschuwing worden ingesteld via een smartphone. De verhoogde efficiëntie in het gebruik van personeel en materialen zorgt voor aanzienlijke besparingen.

Technische eigenschappen

 • Robuuste ultrasoondetectie met hoge resolutie (mm)
 • Hoog zender-straalvermogen (+ 8 dBm)
 • Scanbereik: tot 7.000 mm
 • Vervangbare batterij met hoge capaciteit (3,6 V, 13.000 mAh)
 • LoRaWAN-interface
 • Compact ontwerp (182 × 81 × 71 mm)
 • Temperatuurbereik: –25 °C tot +70 °C
 • Stevige, betrouwbare montage
 • Beschermingsgraad: IP67

De voordelen

Dankzij de robuuste ultrasone technologie kan de WILSEN.sonic de afstandswaarde onder ongunstige omstandigheden op betrouwbare wijze detecteren, ongeacht het afvalmateriaal. De meetgegevens worden verzonden via LoRaWAN met een hoog zender-straalvermogen. Een krachtige batterij biedt een onderhoudsvrije werkingsduur van maximaal tien jaar. De batterij is eenvoudig te vervangen wanneer dat nodig is.

De compacte behuizing van de sensor is robuust en ontworpen voor gebruik buitenshuis bij regen, vorst, sneeuw, mist en onder koude omstandigheden. De integratie en bevestiging is snel en eenvoudig. Indien nodig kan de sonische lob worden aangepast, waardoor installatie in krappe ruimtes mogelijk wordt. De sensor kan eenvoudig worden ingesteld en geregistreerd in het draadloze LoRaWAN-netwerk met de WILSEN-app (Android en iOS) en via Bluetooth. Een downlink-kanaal maakt een efficiënte parametrering mogelijk via externe toegang.


In één oogopslag

 • Autonome sensor voor gebruik op afgelegen locaties zonder netvoeding of bekabelde dataverbinding
 • Betrouwbare bewaking van afvoerroosters en schermen op vuil
 • Automatische verzending van huidige gemeten waarde en overschreden grenswaarden via LoRaWAN
 • Detectie ongevoelig voor mist, spattend water, vuil en andere externe invloeden
 • Compact en robuust ontwerp voor langdurig gebruik buitenshuis

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.