Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Gegarandeerde veiligheid: Pepperl+Fuchs breidt portfolio van veilige, absolute lineaire positioneringssystemen uit tot SIL 3 en PL e

2023-10-26

Veilige evaluatie-unit (PUS)

Safe Evaluation Unit (PUS)
Pepperl+Fuchs introduceert een nieuwe veilige evaluatie-unit (PUS).

Pepperl+Fuchs combineert een nieuwe, veilige evaluatie-unit met de voordelen van de beproefde absolute positioneringssystemen safePXV en WCS, waarmee het zijn portfolio van veilige, absolute positionering uitbreidt. Het nieuwe systeem bestaat uit de veilige evaluatie-unit (Position Unit Safe, PUS) en één safePXV/PUS of twee safeWCS/PUS-leeskoppen en maken een veilige positie- en snelheiddetectie mogelijk conform SIL 3 en PL e overeenkomstig de Machinerichtlijn 2006/42/EU. De evaluatie-unit verwerkt en evalueert de redundante signalen van de sensoren en stuurt die door naar een veilige controller. Dankzij de uitbreiding van zijn portfolio biedt Pepperl+Fuchs nu verschillende oplossingen voor veilige en robuuste positiedetectie, zelfs in veeleisende omgevingsomstandigheden.


Meervoudige redundantie: safePXV/PUS


Het absolute PXV-positioneringssysteem is gebaseerd op een leeskop en een Data Matrix-codetape. De safePXV, de veilige standalone variant met een vernieuwend meerkleurenconcept, heeft al meervoudige redundantie op zichzelf. De meerkleurige Data Matrix-codes op de robuuste codetape worden zichtbaar gemaakt en gelezen door de tweekleurige verlichting van de safePXV-leeskop. Dankzij het grote leesvenster leest de safePXV-leeskop altijd verschillende codes tegelijkertijd. Daardoor is het systeem erg bestand tegen interferentie, zelfs wanneer de codetape vuil of beschadigd is, kan de sensor de gegevens op betrouwbare wijze lezen. Het safePXV's-algoritme controleert altijd de geloofwaardigheid van de gegevens in de sensor zelf. Naast het PROFIsafe-veiligheidsprotocol worden de geëvalueerde gegevens, in combinatie met de nieuwe, veilige evaluatie-unit, nu ook doorgestuurd naar de veilige controller via FSoE.


Robuust en al tientallen jaren beproefd: WCS


Pepperl+Fuchs introduceerde het WCS-positiecoderingssysteem al in 1989 en is het sindsdien verder blijven ontwikkelen. Het absolute positioneringssysteem is gebaseerd op een combinatie van een leeskop in een robuuste behuizing en een coderail uit roestvrij staal of plastic. Dit maakt de WCS bijzonder geschikt voor gebruik in veeleisende omgevingen en voor lange afstanden. De outdoor-versie kan extreme outdoor-omstandigheden trotseren dankzij de speciale behuizing van de WCS-leeskop. De beproefde WCS, in combinatie met de nieuwe veilige evaluatie-unit, is nu ook beschikbaar voor toepassingen die een veiligheidsniveau vereisen conform SIL 3/PL e. Twee safeWCS/PUS-leeskoppen worden daarvoor gebruikt, die achter elkaar worden gemonteerd in de coderail. Eén leeskop is geparametriseerd voor voorwaartse bewegingen en de andere voor achterwaartse bewegingen om gescheiden redundante signalisatie mogelijk te maken.


Minimale inspanning, maximale veiligheid: Position Unit Safe

De nieuwe veilige evaluatie-unit (PUS) werkt als een veilige gateway tot de veldbus: Hij verwerkt redundante signalen van de safePXV/PUS en de safeWCS/PUS-leeskoppen, creëert een veilige positiewaarde en leidt daarvan een veilige snelheidswaarde af. Naast de veilige en niet-veilige gegevens stuurt hij ook diagnosegegevens door die beschikbaar zijn als basis voor condition monitoring en predictief onderhoud. De twee positioneringssystemen safeWCS/PUS en safePXV/PUS zijn opmerkelijk eenvoudig te installeren in systemen op een hoger niveau. Ze ondersteunen de algemene veiligheidsprotocollen PROFIsafe en FSoE om de verkregen gegevens van de sensoren naar een veilig regelsysteem te sturen.

De systemen, TÜV-gecertificeerd met precertifiëring en EU-onderzoekscertificaat conform SIL 3/PL e en preconfiguratie, bestaan uit een evaluatie-unit en sensortechnologie, en zijn bijzonder snel en eenvoudig in dienst te stellen. Pepperl+Fuchs biedt de gebruikers een geteste preconfiguratie voor safeWCS/PUS en safePXV/PUS. Aangezien de meest vereiste toepassingsinstellingen al zijn voorgeprogrammeerd, kunnen de systemen onmiddellijk worden gebruikt in veel gebruikssituaties. De preconfiguratie vereenvoudigt de vervanging van het toestel. Als er een storing optreedt, kunnen de leeskoppen vervangen worden tijdens bedrijf zonder enige aanpassingen. Dit verhoogt de beschikbaarheid van het systeem en bespaart tijd en kosten.Pepperl+Fuchs biedt nu verschillende oplossingen voor veilige en robuuste positiedetectie, zelfs in veeleisende omgevingsomstandigheden.

Hoogtepunten van veilige, absolute lineaire positioneringssystemen

  • Veilige, absolute lineaire positioneringssystemen tot SIL 3/PL e
  • Buitengewone robuuste positiedetectie voor gebruik in veeleisende omgevingsomstandigheden
  • Betrouwbaar controleren van veiligheidsrelevante toepassingen via output van veilige positie en snelheid
  • Precieze positiedetectie over lange afstanden, zelfs op bochtige trajecten, hellingen, glooiingen, onderbrekingen in de coderail of -tape, of trajectwissels
  • Snelle en eenvoudige inbedrijfsstelling dankzij precertifiëring en configuratie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

De “Functional Safety Hub” van Pepperl+Fuchs

Honderden producten met een SIL-/ PL-classificatie, gratis tools en brochures in één locatie: de "Functional Safety Hub" is uw startpunt voor al uw veiligheidsfuncties.