Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare allocatie van gereedschap en materiaal

Krimpmachine detecteert klemmen voor worstenproductie

De toepassing

Bij het maken van worsten wordt elk uiteinde van een worst voorzien van een kleine, metalen klem of ‘krimp’. Deze krimp wordt automatisch aangebracht met behulp van een krimpmachine. Deze toepassing vereist de nodige flexibiliteit gezien worsten in tal van maten en lengtes worden gemaakt. De krimpmachine moet in staat zijn met verschillende maten en materialen te werken. Elk stuk gereedschap dat wordt gebruikt, dient met een specifieke soort van krimp te worden gebruikt. Het gereedschap en de krimp moeten zonder fouten worden toegewezen. Tezelfdertijd moet het ook mogelijk zijn snel en veilig van het ene productieproces naar het andere over te schakelen.


Het doel

Er bestaat een risico voor schade aan de machine, en daaruit voortvloeiende productiestilstanden, als het gereedschap en krimpmateriaal niet overeenstemmen. Een foutloze allocatie van gereedschap en krimpmateriaal is dan ook noodzakelijk om een betrouwbare werking, hoge productiviteit en installatiebeschikbaarheid te garanderen. Zowel het krimpgereedschap als de spoel moeten worden gemonitord. De automatisering van deze fase kan worden gecombineerd met het gebruik van origineel krimpmateriaal. Hierdoor worden ook navolgende bestellingen voor originele verbruiksgoederen zeker gesteld. 


De oplossing

Krimpspoel met RFID-label
Krimpspoel met RFID-label

RFID-technologie wordt gebruikt om de juiste componenten te identificeren. De krimpspoel en het gereedschap zijn beiden voorzien van een RFID-tag. Goedkope smart-labels met hoogfrequentietechnologie (HF) kunnen worden gebruikt voor de spoelen; laagfrequentietags (LF), zoals IPC03-10-transponders, die geschikt zijn voor installatie in een metalen machineomgeving, zijn dan weer ideaal voor het gereedschap. Geschikte RFID-lees-/schrijfkoppen, zoals de IPH-F61-V1, worden in de machine geïnstalleerd. Ze worden gekenmerkt door hun plat ontwerp en eenvoudige integratie. Beide systemen zijn verbonden met de IDENTControl-besturingsinterface, die tegelijk signalen van verschillende frequenties kan verwerken. Componenten zijn duidelijk geïdentificeerd, schade wordt voorkomen en productiestilstanden tot een minimum beperkt. 

 

Technische kenmerken:

  • Kleine, platte IPH-F61-V1 lees-/schrijfkop voor plaatsbesparende installatie in de machine
  • Geschikte frequentie voor elke toepassing
  • Parallelle verwerking van verschillende frequenties op de besturingsinterface
  • Klantspecifieke integratie in de machine

De voordelen

Krimpspoel voorzien van een RFID-tag
Krimpspoel voorzien van een RFID-tag

De krimpspoel en het gereedschap stellen duidelijk verschillende eisen aan de RFID-technologie. Om hieraan tegemoet te komen, kunnen o.a. verschillende frequentiebereiken worden gebruikt. De IDENTControl-besturingsinterface (bijv. IC-KP2-2HB21-2V1D) is in staat verschillende RFID-frequenties tegelijk te verwerken en is uitermate geschikt voor dit soort toepassingen. Als extra voordeel, geniet de gebruiker van navolgende bestellingen voor originele verbruiksgoederen. 


Een kort overzicht

  • Betrouwbare identificatie van gereedschap en materiaal
  • Verwarring en schade ten gevolge van een verkeerde allocatie zijn vrijwel uitgesloten
  • Snelle, automatische vervanging bij overschakeling van productiebatches
  • Verhoogde productiviteit, voorkoming van stilstanden
  • Veilige manipulatie en hoge beschikbaarheid van de machine gegarandeerd
  • Navolgende bestellingen voor originele verbruiksgoederen

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Bezoek de RFID-Hub

Bezoek onze "RFID-hub"—deze speciale website is een kennisbasis voor RFID. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over typische RFID-toepassingen…