Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

RFID maakt betere catering mogelijk

Verzoeken van luchtreizigers beter afgehandeld met RFID

Toepassing
Catering in de luchtvaart is een concurrerende tak van sport waar voedsel wordt bereid en afgehandeld op een industriële manier. Met RFID-systemen kunnen processen worden geoptimaliseerd en dat begint meteen al in de keuken. Recentelijk, met de introductie van de Airbus A380 Super Jumbo, moest het volgsysteem worden verlengd tot in het vliegtuig zelf, voornamelijk omdat de distributie van maaltijden een nauwkeurig geplande tijdslijn moest volgen.


Doel

RFID maakt de exacte correlatie tussen passagiers en hun maaltijden mogelijk. De geautomatiseerde processen in de keuken worden verlengd tot in de cabine, waar specifieke maaltijdaanvragen worden geassocieerd met een cabinesectie en zitplaats. RFID zal tevens worden toegepast voor de ondersteuning van nieuwe maaltijdselectieprocessen voor reizigers in business en eerste klasse.


Gestelde eisen

RFID-transponders moeten goedkoop en beschikbaar zijn in allerlei vormen en huisstijlen, zodat ze kunnen worden aangebracht op uiteenlopende voorraadbakken en catering containers. In het vliegtuig moeten de gegevens op de RFID-transponders toegankelijk zijn tijdens het verwarmingsproces in de inductie-oven. 


Voordeel voor de reiziger
Elke maaltijd zal precies gedurende de daarvoor staande tijd worden verhit. Omdat de ovens volautomatisch worden ingesteld, verloopt de distributie van maaltijden optimaal, hetgeen op zijn beurt de tevredenheid van de reiziger zal verbeteren. Door elke oven optimaal te gebruiken, kan het aantal ovens aan boord worden verminderd. Dit kan waardevolle extra vloerruimte opleveren voor betalende passagiers.Inductie-ovens met geïntegreerde leeskoppen van RFID-systemen, gemonteerd in de individuele voedseltrays

Hoe het is gerealiseerd

RFID-oplossing voor een inductie-oven
RFID-oplossing voor een inductie-oven

Bij de fabricage van commerciële inductieve ovens kan een RFID-oplossing in de vorm van een klantspecifiek systeem worden toegepast dat door Pepperl+Fuchs is ontwikkeld. Passagiers kunnen hun maaltijden a la carte bestellen via een aanrakingsgevoelig scherm dat aan hun stoel is gemonteerd. Met behulp van RFID-besturing verschijnt hun zorgvuldig opgewarmde bestelling op lunchtijd. Deze benadering verhoogt de flexibiliteit en spaart keukenruimte omdat elke oven altijd onder volledige bezetting wordt gebruikt.

De catering voor maximaal 800 passagiers in de Airbus A380 is een veeleisende logistieke taak en RFID-systemen bieden een aantrekkelijke optimisatiemogelijkheid. Trolleys voorzien van RFID worden automatisch herkend en naar het juiste vliegtuig gestuurd. Tijdens de beladingsprocedure wordt de bestelling opnieuw gecontroleerd op juistheid. Zodra het voedsel aan boord is, komen de nieuwe inductieve ovens met hoge doorvoersnelheid aan bod om de maaltijden in de juiste volgorde te verhitten. Om alle voordelen van deze nieuwe verwarmingstechnologieën volledig te kunnen benutten, is zorgvuldig tijdmanagement gewenst, omdat elke maaltijd vraagt om een specifieke hoeveelheid warmte.

In de Airbus A380 worden in de eerste klasse culinaire hoogstandjes aangeboden die worden bestuurd met behulp van RFID-oplossingen.


e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
Bezoek de RFID-Hub

Bezoek onze "RFID-hub"—deze speciale website is een kennisbasis voor RFID. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over typische RFID-toepassingen…