Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Optimale orderpicking en verpakking met RFID

Een geautomatiseerde processturing die zowel betrouwbaar als snel is

De toepassing

Eenvoudige onlinebestellingen en de onmiddellijke levering van goederen zijn nu gemeengoed in de B2B- en B2C-handel. Er wordt van uit gegaan dat bij elke bestelling enkel de bestelde goederen op de bestemming zullen worden afgeleverd, zelfs wanneer het om een grote variëteit aan producten gaat. Om dit te garanderen, heeft men een gesofistikeerde logistiek nodig. Alle processtappen moeten vlot verlopen. Eén van die stappen is orderpicking, een proces waarbij verschillende goederen in een bak worden verzameld voor verzending. Naast de allocatie van de juiste goederen aan de bestelling is het ook belangrijk om ze zo optimaal mogelijk te verpakken. Onbenutte ruimte in verpakkingen of vervoersmiddelen vertegenwoordigen bijkomende kosten die vermeden moeten worden. In het ideale geval, worden ook pakbonnen en facturen aan het orderpickingsproces gelinkt en automatisch aangemaakt. 


Het doel

Alle goederen van een bestelling moeten zonder fouten in een gepaste doos worden verpakt. De hoeveelheid verpakkingsmiddelen moet zoveel mogelijk worden beperkt. Vooral in grote verzendingsmagazijnen, is de verwerkingstijd per bestelling een belangrijke factor en moet die tot een minimum worden beperkt Het moet mogelijk zijn de verzendingspakketten te traceren en lokaliseren via Track&Trace.


De oplossing

RFID-lees-/schrijfkop
RFID-lees-/schrijfkop

Individuele goederen worden in herbruikbare bakken naar de verpakkingspost gebracht. De bakken zijn voorzien van RFID-tags. Tijdens het orderpicken, wordt een product aan de respectievelijke bak toegewezen. Elk product dat in de bak wordt gelegd, kan op de orderlijst worden afgevinkt. De tag maakt het mogelijk om het pad van de bak te volgen door de intralogistieke keten. RFID-leeskoppen, die op verschillende plaatsen langs de transportbanden zijn aangebracht, scannen de tags zodat de gepaste routewijzigingen kunnen worden geïnitieerd en de bak zijn juiste pad kan vervolgen. 

 

Technische kenmerken:

  • Aansluiting via V1-connector (M12x1)
  • Dual-LED voor functieweergave
  • IP67-beschermingsgraad
  • Voor verbinding met de IDENTControl-besturingsinterface

De voordelen

De RFID-technologie zorgt voor een logisch en systematisch orderpickingsproces dankzij de vrijwel foutloze identificatie van bakken en producten. De tags zijn heel wat robuuster dan de gewoonlijk gebruikte barcodelabels en hebben bijgevolg een langere levensduur. Het orderpickingsproces wordt nauwkeurig aangestuurd. Transportvolumes kunnen worden geoptimaliseerd, wat de globale verzendingskosten beperkt. Gegevens kunnen op redundante wijze op de tags worden bewaard, zodat tijdens het logistieke proces lokale beslissingen kunnen worden getroffen. Indien fouten optreden in het proces, kunnen deze gegevens als back-up fungeren en versnellen ze de zaken bij het heropstarten van de werkzaamheden.


Een kort overzicht

  • RFID zorgt voor een hoge mate van automatisering in orderpicking en -verpakking
  • Betrouwbare productidentificatie; allocatiefouten vrijwel uitgesloten
  • Geautomatiseerd beheer van de intralogistiek versnelt processen
  • Robuuste technologie; lange levensduur met gering onderhoud
  • Geoptimaliseerde transportvolumes beperken verzendingskosten
  • Als voorzorgsmaatregel kan informatie op redundante wijze worden opgeslagen 

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Bezoek de RFID-Hub

Bezoek onze "RFID-hub"—deze speciale website is een kennisbasis voor RFID. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over typische RFID-toepassingen…