Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Treatment of Ballast Water in Ships with Custom Solutions from Pepperl+Fuchs

Overal ter wereld bevinden zich olietankers, drijvende boorplatformen en vrachtschepen in internationale wateren. Om organismen en microben uit het ballastwater van de schepen te verwijderen gebruikt men fysieke zuiveringsmethodes. Explosiebeveiliging speelt een cruciale rol aan boord, zowel om de scheepspompen te beschermen tegen de nabijheid van de zuiveringssystemen als ten gevolge van de potentieel explosiegevaarlijke omgeving die door de scheepslading wordt gecreëerd. Pepperl+Fuchs ontwikkelde voor dit doel de perfecte oplossing, op maat gemaakt: een purgesysteem in combinatie met een behandelingssysteem voor ballastwater.Pepperl+Fuchs biedt op maat gemaakte overdruksysteemoplossingen voor de behandeling van ballastwater op schepen.

Wanneer ze op zee zijn, gebruiken olietankers en vrachtschepen ballastwater voor stabiliteit. Dit ballastwater wordt regelmatig ververst tijdens het laden en lossen en spoelt zo aan op kustgebieden overal ter wereld. Organismen die niet op natuurlijke wijze voorkomen in de bestemmingshavens worden in het ballastwater meegedragen. Deze "verstekelingen" kunnen het natuurlijke evenwicht van het lokale ecosysteem verstoren. Ten gevolge van de bedreiging van de inheemse soorten of gezondheidsrisico's gecreëerd door bacteriën kan dit ernstige gevolgen voor het milieu inhouden.

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) legde de regels vast voor ballastwaterbeheer in een conventie die in 2004 werd goedgekeurd. Elk schip moet elke vervanging van haar ballastwater registreren in overeenstemming met het volledige eisenpakket van de conventie. In principe bestaan er twee methoden: De eerste is om het water in het midden van de oceaan te verversen. Deze techniek wordt echter regelmatig gehinderd door weersinvloeden, scheepsroutes of het ontwerp van het schip zelf. Een tweede methode bestaat erin om behandelingsprocessen voor ballastwater aan boord te voorzien in de vorm van een mechanische, fysische of chemische zuivering.


Een gecombineerde oplossing

De filtratie van ballastwater en nabehandeling met hoge concentraties UV-licht om organismen en microben te doden is een milieuvriendelijke methode. Een geschikt systeem met een UV-reactor wordt geïnstalleerd, gewoonlijk in de centrale pompkamer. Deze ruimte wordt op olietankers, drijvende boorplatformen en schepen die brandbare stoffen transporteren geclassificeerd als explosiegevaarlijke omgeving. De werking van de UV-reactor vereist hoge voltages. Pepperl+Fuchs heeft een gecertificeerde oplossing ontwikkeld die een overdruk- en drukregelingssysteem combineert met andere explosiebeveiligingsapparatuur. Deze gecertificeerde oplossing creëert veilige omgevingen voor het gebruik van elektrische hoogspanningsapparaten.

Het centraal element van de oplossing is een overdruk- en drukregelingssysteem. Het Ex-p overdruk- en drukregelingssysteem van de Bebco EPS® 6000 serie beschermt de elektronische componenten in de reactor en de UV-verlichting. Het systeem zorgt automatisch voor de gepaste overdruk en controleert deze ononderbroken. Door een inert gas te gebruiken voor de drukregeling, worden eventuele brandbare gassen of dampen gereduceerd tot een concentratie die niet langer explosief is.

Het overdruk- en drukregelingssysteem wordt aangevuld met een explosiebeveiligde junction box en besturingscomponenten. Pepperl+Fuchs beschikt over druksensoren, vulniveaumeters, weerstandthermometers en K-systeem junction boxes voor een intrinsiekveilige signaaloverdracht. Deze op maat gemaakte, internationaal gecertificeerde oplossing is klaar voor onmiddellijke installatie en beschikt over een explosieveilige behuizing.


Speciaal ontworpen voor wereldwijd gebruik

In haar Solution Engineering Centers ontwikkelt Pepperl+Fuchs individuele systeemoplossingen voor alle toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen.
In haar Solution Engineering Centers ontwikkelt Pepperl+Fuchs individuele systeemoplossingen voor alle toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen.

Deze combinatieoplossing—bestaande uit een overdruk- en drukregelingssysteem en explosieveilige apparatuur—voldoet aan de veiligheidseisen en is gecertificeerd voor wereldwijd gebruik. Dit is een belangrijk voordeel, gezien schepen niet enkel over 's werelds oceanen varen—maar ook overal ter wereld havens moeten aandoen voor herstelling- of onderhoudswerk. Dankzij het onafhankelijke, automatische Ex-p systeem is dit de perfecte oplossing voor deze specifieke toepassing.

In haar Solution Engineering Centers in de Verenigde Staten, Europa en Azië ontwikkelt Pepperl+Fuchs op maat gemaakte systeemoplossingen voor speciale toepassingen in potentieel explosiegevaarlijke omgevingen—kant-en-klare oplossingen met de nodige certificering. Dit biedt veel voordelen, vooral bij internationale projecten. Elke fase van het project, zoals engineering, aankoop of design, kan van overal ter wereld worden beheerd via de genetwerkte Solution Engineering Centers.


e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren