Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Veldbus in explosiegevaarlijke omgevingen

Beschermingswijzen tegen ontsteking

Veldbus in explosiegevaarlijke omgevingen vereist een infrastructuur met gepaste componenten ter voorkoming van ontsteking. De tabel hieronder toont de voornaamste beveiligingsmethoden.  Elke methode kan voor het segment als geheel worden gekozen, of voor delen van het segment, i.e. de trunk of de spurs.


BeschermingBeveiliging tegen mogelijke ontstekingToegepast inKenmerken
Mechanisch

Verhoogde veiligheid (Ex e)
Niet-vonkend (Ex nA)
Drukvaste behuizing (Ex d) *)

ZonesBeschermt tegen onbedoelde opening van het circuit. Hetzelfde als voor gelijk welke elektrische installatie, zoals verlichtingselementen, motoren, enz.
Laat lange kabellengtes en groot aantal veldapparaten toe.
Explosiebeveiliging
Niet-vonkende veldbedrading
Divisies
ElektrischIntrinsieke veiligheid (Ex i)Zones en DivisiesWerken onder spanning toegelaten.
Voor kortere kabellengtes,
Voor gelijk welke explosiegevaarlijke omgeving.

*) Hoewel het niet nodig is bij FieldConnex®-componenten, wordt af en toe een drukvaste behuizing gebruikt voor fieldbus junction boxes.


Waar standaard operationele procedures (SOP’s) een vuurvergunning vereisen als onderdeel van de werkopdracht geven gebruikers vaak de voorkeur aan mechanische beveiligingsmethoden tegen mogelijke ontsteking.Werken onder spanning aan veldapparatuur

Om zonder vuurvergunning aan veldapparatuur te kunnen werken, moet de spur- en apparaataansluiting intrinsiekveilig (Ex i) of met gebruik van niet-vonkende veldbedrading gebeuren. Om te voldoen aan de behoefte voor een groot aantal apparaataansluitingen en lange kabellengtes is echter meer stroom vereist dan technisch gezien haalbaar is met intrinsiekveilige bedradingsmethoden.

Het high-power trunk-concept biedt in deze gevallen de oplossing. De trunk is belastbaar tot 31 V en 500 mA en vereist een vorm van mechanische ontstekingsbeveiliging gelijkaardig aan die van elektrische verlichting of motoren. De junctie box is de intrinsiekveilige barrière die in de fieldbus junction box in de nabijheid van het veldtoestel wordt geïnstalleerd. Een maximum van vier junctie boxen per segment voeden en beschermen een maximaal aantal van 31 toestellen, zoals vastgelegd in de veldbusstandaard.
 

Voordelen:

  • Installatie- en onderhoudsploegen hebben het voordeel dat ze geen vuurvergunning nodig hebben om tijdens de normale werking aan veldapparatuur te werken.
  • Ingenieurs kunnen op deze manier de maximaal toegelaten kabellengte voor veldbusapplicaties en een groot aantal apparaten per segment aansluiten in gelijk welke explosiegevaarlijke omgeving.


Deze topologie toont de meestgebruikte methoden voor veldbusinstallatie. Je kan verschillende beveiligingsmethoden tegen mogelijke ontsteking kiezen en verenigen binnen eenzelfde segment.


Het juiste product in drie stappen

Gebruik het FieldConnex® productselectietool om afbeeldingen te bekijken van alle installatiemethoden met of zonder beveiliging tegen ontsteking, alsook de bijbehorende producten.

 


e-news

Abonneer je op onze nieuwsbrief om updates en interessante informatie uit de automatiseringswereld te ontvangen.

Abonneer je

Lees de meest recente editie van e-news:

  • Industriële sensoren
  • Explosiebeveiliging

Van beslissingen tot planning, installatie en indienstname tot gebruik en onderhoud: Ontdek hoe je het beste uit je veldbusinfrastructuur kan halen…