Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Zelf veldbusinstallaties ontwerpen

De veldbusinfrastructuur is de ruggengraat van je automatiseringssysteem. De ontwerpregels zijn analoog met die van gelijk welke elektrische installatie. De onderstaande technische criteria zijn belangrijk voor betrouwbaarheid en kostenefficiëntie:


Topologie en componenten—eenvoud in engineering en gebruik

Een segment is een enkelvoudig circuit met voeding, fieldbus junction boxes en veldapparaten. Het segment verbindt het besturingssysteem met meerdere veldapparaten. De topologie bepaalt de fysieke locatie en aansluiting van voedingskabels, fieldbus junction boxes en veldapparaten.

De typische topologie voor een segment is de zogenaamde „trunk-and-spur” topologie met een centrale lijn of stamkabel (trunk). De stamkabel verbindt de voeding en communicatie-interfaces in de controlekamer met de veldapparatuur. Eén of meer fieldbus junction boxes, die zich op een makkelijk toegankelijke plaats bevinden, leveren de eigenlijke verbinding met de veldtoestellen. De verbindingskabel, die een maximale lengte van 120 m heeft, heet een spur omdat deze in de praktijk vaak korter is in vergelijking met de trunk. Deze topologie kan op vrijwel alle procesinstallaties worden toegepast.

Dankzij zijn gelijkenissen met de gekende netwerkstructuren van meeraderige stamkabels naar een fieldbus junction box in het bedrijf, is de trunk-and-spur​ topologieeenvoudig te begrijpen, ontwerpen en onderhouden.Trunk-and-spur topologie is eenvoud in design. Elk toestel wordt afzonderlijk aangesloten.

De fieldbus junction box wordt ook de junctie box of buscoupler genoemd. Indien vereist, dan kan een specifieke Ex-beschermingsmethode worden bekomen door een juiste selectie van trunk voedingsmodules en spur junctie boxen. Dit laat toe de kosten voor de explosiegevaarlijke omgeving te beperken. Functionaliteit en beschikbaarheid

Moderne junctie boxen bieden een betrouwbare bescherming tegen typische werkomstandigheden zoals toesteloverdracht, contactdender, waterinsijpeling of stroompieken, e.d. Deze functies worden hier in detail beschreven...

FieldConnex vereenvoudigt het ontwerp en de ingebruikname van veldbusstructuren voor gelijk welke procesinstallatie in gelijk welke industrietak met keuzes en opties ter bescherming tegen omgevingsomstandigheden en ter verhoging van de installatiebeschikbaarheid.

Bekijk de veldbuscomponenten voor gebruik in veilige omgevingen en ontdek de juiste componenten voor jouw installatie hier

 


Veldbus in explosiegevaarlijke omgevingen

Veldbusapplicaties in explosiegevaarlijke omgevingen vereisen een infrastructuur met bescherming tegen mogelijke ontstekingsbronnen. Hieronder vind je de topologie voor gelijk welke explosiegevaarlijke omgeving: Lees de details over beschermingsmethoden tegen ontsteking hierIdentieke topologie met trunk- en spuraansluitingen voor gelijk welke explosiegevaarlijke omgeving De componenten en installatiemethodes die je kiest, bepalen de ontstekingsbeveiliging.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren

Van beslissing over planning, installatie en indienstname tot gebruik en onderhoud: Ontdek hoe u het beste uit uw veldbusinfrastructuur kunt halen…