Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Optimalisering van assetmanagement in bestaande fabrieksinstallaties

Toepassing

Voor modern assetmanagement is het belangrijk dat communicatie tussen veldapparatuur en besturingsniveaus zo min mogelijk wordt onderbroken. Digitale communicatie stelt sensoren op de fabrieksvloer in staat naast meetwaarden ook diagnostische en configuratiegegevens te verzenden. Bijna alle meetinstrumenten die in procesinstallaties
geïnstalleerd zijn, beschikken reeds over deze mogelijkheid dankzij het beproefde HART-protocol. De bijkomende informatie blijft echter vaak onaangeroerd omdat traditionele technieken voor de overdracht ervan onevenredig duur zouden uitvallen.


Doel

Het uiteindelijke doel is om de beschikbaarheid van de fabrieksinstallatie te maximaliseren. Herstellingen en storingen moeten tot het minimum van onvermijdelijke, geplande tussenkomsten worden beperkt. Reparaties en onderhoud kunnen worden geoptimaliseerd met behulp van een modern, digitaal ondersteund assetmanagement. Deze optimalisering biedt ook voordelen op het gebied van
installatiedocumentatie en kwaliteitsmanagement. Continue communicatie kan ook big data-toepassingen bevorderen zonder behoefte aan grote wijzigingen in de aanwezige basis gezien er geen nood is om goed functionerende, traditionele analoge sensoren en actuators te vervangen.


Oplossing

Gebruikers van LB/FB Remote I/O-systemen genieten van alle voordelen van digitale communicatie terwijl ze analoge veldapparatuur kunnen blijven gebruiken. Het systeem zorgt voor een digitale verbinding van sensoren en signaalgevers met een analoge interface, zoals 4-20 mA- en NAMUR-sensoren en kleppen met een besturingssysteem. Naast de meetwaarden, verzenden LB/FB Remote I/O-systemen ook alle diagnostische en configuratiegegevens van de HART-compatibele veldapparaten. Dit maakt instrumenten transparant, zowel voor assetmanagement als voor procesoptimalisering. Concepten voor proactief onderhoud kunnen worden geïmplementeerd zonder bijkomende engineering van het besturingssysteem. LB/FB Remote I/O-systemen zijn modulair en kunnen worden ingezet in explosiegevaarlijke omgevingen in de onmiddellijke nabijheid van de sensoren. De systemen bestaan uit een montagebord, power supply, I/O-modules en een gateway. Het LB-systeem is geschikt voor Zone 2/Div. 2 en veilige omgevingen. Het FB-systeem is beschikbaar voor Zone 1.


Voordelen

Veldapparatuur kan rechtstreeks worden geadresseerd met behulp van HART en HART/IP. Het gebruik van een afzonderlijk HART-modem voor elk veldapparaat garandeert hoge overdrachtssnelheden, wat betekent dat er geen wachttijden zijn. Het HART/IP-protocol kan samen worden gebruikt met PROFINET en het assetmanagementsysteem kan de gegevens gelijktijdig met het besturingssysteem inkijken. De Remote I/O-stations van vandaag bieden HART Over PROFIBUS om toegang tot de gegevens van veldapparatuur mogelijk te maken. Pepperl+Fuchs levert volledige, kant-en-klare oplossingen, eventueel vooraf bedraad, die vóór levering kunnen worden getest. De innovatieve softwareoplossingen en industriële IoT-diensten van Pepperl+Fuchs’ dochteronderneming Neoception laten een naadloze integratie van veldapparatuur in bestaande IT toe.


Een kort overzicht

  • Analoge veldapparaten kunnen in gebruik blijven mits toevoeging van een interface voor digitale communicatie
  • Diagnostische en configuratiegegevens zijn beschikbaar in real-time voor assetmanagement
  • Minimale investerings- en installatiekost
  • Gebaseerd op beproefd HART-protocol
  • Voor installatie in Zones 1 en 2, alsook Division 2

amplify–The Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! U vindt er tal van interessante succesverhalen, toepassingsrapporten, interviews en regionaal nieuws.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u

Lees de meest recente editie van e-news:

  • Industriële sensoren
  • Explosiebeveiliging
PROFINET-gateway

De nieuwe Zone 2-, Class I/Div. 2-gecertificeerde Remote I/O PROFINET-gateway van Pepperl+Fuchs maakt de weg vrij voor Industrie 4.0-toepassingen in procesindustrieën.