Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Inductieve veiligheidssensoren detecteren schaarliftpositie op betrouwbare wijze

De toepassing

Aan de productielijnen van de automotive industrie werken man en machine vaak nauw samen, zoals naast transportbanden. Schaarliften worden in verschillende productiefasen gebruikt, van carrosseriebouw tot uiteindelijke montage. Ze verplaatsen carrosserieën tot op de vereiste werkhoogte. Zo kunnen arbeiders hun taken ergonomisch uitvoeren en, bijvoorbeeld, binnenbekledingen, zetels, velgen en bumpers monteren in overeenstemming met de eisen van de klant.


Het doel

De beweging van schaarliften mag geen gevaar vormen voor de mensen die in de omgeving ervan werken. Tijdens de montage van een voertuig bewegen schaarliften automatisch naar de vereiste werkhoogte. De onderdelen van de lift raken elkaar aan tijdens het op- en neergaan. Om te voorkomen dat iemands lichaamsdelen in de bewegende onderdelen zouden vast komen te zitten, kan werk op schaarliften enkel worden uitgevoerd wanneer de positie van de liften vergrendeld is. De werkstukken op de tafel kunnen enkel worden bewerkt wanneer deze eindpositie bevestigd werd.


De oplossing

Inductieve veiligheidssensor op schaarlift.
Inductieve veiligheidssensor op schaarlift.

Inductieve veiligheidssensoren zijn ideaal voor het betrouwbaar detecteren van de eindpositie van schaarliften in de automobielproductie. Twee NSB15-L2M-2E2-V1-S2D2 inductieve veiligheidssensoren kunnen worden ingezet om de eindpositie te detecteren—één voor wanneer de schaarlift ingeklapt is en één voor wanneer hij volledig is uitgestrekt. De sensor is SIL 2/PL d-conform. Zijn plaatsbesparend ontwerp laat een flexibele installatie en eenvoudige integratie in de schaarlift toe.


De voordelen

De inductieve veiligheidssensoren hebben geen dode zone en vereisen bijgevolg geen minimumafstand tot het doelobject. Standaard metalen signaalgevers of een metalen onderdeel van de steunstructuur kunnen als doelobject worden gebruikt. Geen aanpassingen vereist op doelobject of machineonderdeel. De veiligheidssensor is TÜV-gecertificeerd en beschikt over hoge veiligheidsvoorzieningen. Dit betekent dat hij rechtstreeks in het veiligheidscircuit kan worden geïntegreerd. Bovendien kan het aantal regelmatige referentietesten die als standaard worden voorgeschreven, worden gereduceerd. In plaats van dagelijkse functietesten uit te voeren, kunnen bedrijfsintervallen worden verlengd tot twee maanden.


Technische kenmerken

  • Compact, vierkant ontwerp met metalen basis en roterende sensorkop
  • LED voor schakelstatus en foutmelding
  • Scanbereik: 15 mm (vlak), 20 mm (niet vlak)
  • Toepassingen tot Cat. 2, PL d/SIL 2 mogelijk (kan redundant worden ingezet tot Cat. 3, PL e/SIL 3)

Een kort overzicht

  • Betrouwbare detectie van eindpositie op schaarliften
  • Geen dode zone, geen minimumafstand tussen sensor en doelobject
  • Uitgebreide testcycli met hoge veiligheidsvoorzieningen
  • Plaatsbesparend ontwerp voor flexibele integratie in de schaarlift

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Inductive Safety Sensors SIL 2 PL d

Gezien de SIL 2-/PL d-geclassificeerde inductieve veiligheidssensoren geen dode zone hebben, kan de gegevensoverdracht worden gewaarborgd zonder handhaving van een minimumafstand tussen sensor en doel. Ontdek onze geoptimaliseerde portfolio voor zware industriële omgevingen.

Knowledge Base for Inductive Sensors

The knowledge base for inductive sensors contains extensive expertise and supports you in the highly precise and smooth operation of the sensors in your machinery and plants.