Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Positiecodeersystemen (WCS) voor absolute positionering in galvanisatiefabrieken

Positiedetectie in zware industriële omgevingen met de WCS Outdoor

De toepassing

In galvanisatiefabrieken worden onderdelen (bijv. voertuigcomponenten of printplaten) voorzien van een elektrolytische zinklaag aan de hand van een zeer energie-efficiënt proces. Dit proces werd ontwikkeld om de corrosiebestendigheid van metalen oppervlakken te verhogen, om de geleidbaarheid van elektrische contacten te verbeteren en om de voorwerpen een hoogwaardige afwerking te geven. Tijdens het verzinkingsproces stuurt een geautomatiseerd programma, dat op het vereiste coatingstype is afgestemd, de onderdelen naar opeenvolgende zinkbaden. Transporthulpmiddelen brengen de onderdelen automatisch van het ene bad naar het andere, die allen vaak zeer bijtende oplossingen bevatten. De temperaturen in deze zinkbaden kunnen soms hoog oplopen en de atmosfeer is vaak verzadigd met dampen van de gebruikte oplossingen.


Het doel

Om een vlotlopende werkstroom in de galvanisatiefabriek te verzekeren, moeten de te verzinken onderdelen in de juiste volgorde in de zinkbaden worden ondergedompeld. Dit proces vereist een betrouwbare positionering van onderdelen, transportmiddelen en galvanisatierekken, zelfs wanneer de te volgen routes ingewikkeld zijn en bochten, hellingen of onderbrekingen omvatten. Gezien de uitdagende omgevingsomstandigheden, moet het positioneringssysteem over de nodige chemische bestendigheid beschikken en uiterst robuust zijn.


De oplossing


Beproefd en getest, beschikt het WCS absoluut positioneringssysteem met zijn leeskop en codestrook over de juiste features voor deze taak. De leeskop en codestrook van de outdooroptie werden speciaal ontwikkeld voor gebruik in extreme omgevingsomstandigheden en zijn bestand tegen bijtende stoffen zoals die men vaak in galvanisatiefabrieken terugvindt. Op basis van de detectie van gecodeerde uitsnijdingen, garandeert het meetprincipe maximale vervuilingsbestendigheid en operationele veiligheid. De leeskop scant de coderail zonder deze aan te raken en slijtage te veroorzaken, wat de oplossing volledig onderhoudsvrij maakt. Bovendien leent de speciaal gecoate codestrook zich uitstekend voor constructies met bochten, op- en aflopende hellingen, onderbrekingen en schakelpunten.


Technische kenmerken

  • Schok-, stof- en waterstraalbestendige behuizing die de unit beschermt tegen zware industriële omgevingsomstandigheden
  • 180°-draaiend display toont positiewaarden en diagnostiek op het apparaat
  • Absolute nauwkeurigheid tot 0,8 mm zonder referentiepunten
  • Plastic rail is bestand tegen zuren, alkaliën en bijtende gassen
  • Ingebouwde interfaces en een brede waaier van interfacemodules beschikbaar
  • Resolutie van ±0,40 mm (1250 pos./m)

De voordelen

De uiterst robuuste leeskop van de WCS Outdoor is geschikt voor toepassingen in zware industriële omgevingen waar andere positioneringssystemen hun prestatielimiet zouden bereiken. De doorzichtige behuizing en beschermingsgraad tot IP69 bieden een uitstekende bestendigheid tegen vervuiling en bijtende stoffen zoals zuren en alkaliën. Het uitgebreide assortiment elektrische interfaces vereenvoudigt de integratie in gelijk welke fabrieksinstallatie. Het aluminium profiel doet dienst als montagesysteem dat de volledige lengte van de coderail verstevigt en is uitermate geschikt voor overhangende montage.


Een kort overzicht

  • Modulair, absoluut positioneringsconcept met leeskop, coderail en montagesysteem
  • Beschermende behuizing met IP69-bescherming voor bestendigheid tegen bijtende stoffen
  • Chemisch bestendige coderail vervaardigd uit scheurbestendig polyesterlaminaat
  • Nauwkeurige positiewaarden ondanks bochten, op- en aflopende hellingen, onderbrekingen en schakelpunten

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.