Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Nauwkeurige niveaumeting en eenvoudige engineering in grote tankenparken

De DP/PA basic segment coupler van FieldConnex® zorgt voor een transparante verbinding

De toepassing

De meting van vloeistofniveaus in de tankenparken gebruikt in de olie- en gasindustrie is van fundamenteel belang voor een nauwkeurige bepaling van productvolumes in grote opslagtanks. De meetsystemen voor de tanks moeten garanderen dat het vulniveau, de temperatuur, de druk en het debietnauwkeurig kunnen worden gemeten als onderdeel van de voorraadcontrole. Om nauwkeurige meetresultaten te garanderen, zijn meer variabelen vereist om het volume te meten dan de PV-waarde van de doorstroming.

De wettelijk gereguleerde meetwaarden voor facturatiedoeleinden worden vaak bepaald door speciaal gekalibreerde PLC-systemen wat tankniveaus betreft. In het hierboven beschreven toepassingsvoorbeeld werd voordien een speciaal ontwikkelde “CUBE” PLC van Agidens gebruikt. Deze was gebaseerd op volumemetingen met MODBUS-communicatie. Dit meetsysteem vereistte echter een bijkomende gateway van MODBUS naar PROFIBUS DP—vroeger een kritieke component in de besturingslus.


Het doel

De MODBUS-communicatie die door het vorige systeem werd gebruikt, moest worden vervangen door PROFIBUS DP-communicatie via een nieuwe CUBE PLC. De veldapparaten werden digitaal verbonden om een drift-free en uitermate precieze gegevensoverdracht te verzekeren. Alle producten moesten worden goedgekeurd voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. Bovendien moesten de wettelijke vereisten op het gebied van systeemnauwkeurigheid en certificering strikt worden nageleefd. Zo was het bijvoorbeeld van fundamenteel belang dat meetresultaten nauwkeurig waren om een toekomstige correcte boekhouding en facturatie te garanderen.

Dit vereiste een efficiënte engineeringsoplossing, m.a.w. een oplossing die eenvoudig voor andere projecten kon worden ingezet. Productselectie diende bovendien te worden afgestemd op de reikwijdte van de toepassing om oversizing te voorkomen en een hoge kostenefficiëntie te garanderen.


De oplossing

Een DP/PA basic segment coupler van FieldConnex® werd gekozen om te garanderen dat de oplossing nauwkeurig en efficiënt was. De combinatie van een gateway en veldbusvoeding laat toe een transparante verbinding te vormen tussen PROFIBUS PA-meetinstrumenten en PROFIBUS DP. De FieldBarrier® van Pepperl+Fuchs werd eveneens gebruikt om intrinsiekveilige volumemetingen op PROFIBUS PA-netwerken te verrichten. FieldConnex® segment protectors werden geselecteerd om Ex d-volumemetingen op PROFIBUS PA-netwerken uit te voeren.


De nieuwe oplossing laat toe gegevens digitaal te verzenden, wat de graad van nauwkeurigheid aanzienlijk verbetert in vergelijking met de vorige verbinding via 4–20 mA. De verhoogde meetnauwkeurigheid biedt eveneens grotere zekerheid en duidelijkheid bij het opmaken van facturen voor zakenpartners.


De voordelen

De gekozen oplossing met een DP/PA basic segment coupler voorkomt onnodige interfaces en zet het protocol om van PROFIBUS DP naar PROFIBUS PA. Het aantal veldapparaten kan worden verminderd gezien een enkel veldapparaat nu in staat is meerdere variabelen te verzenden. Het is eveneens mogelijk om bijkomende informatie te vergaren en de nauwkeurigheid van meetwaarden aanzienlijk te verbeteren.

Het gebruik van de segment coupler voor een PA-segment betekent dat de oplossing perfect is afgestemd op kleine netwerken. De eenvoudige engineering is een belangrijk feature van de oplossing: De DP/PA-coupler is volledig transparant binnen het systeem, zodat elk apparaat rechtstreeks kan worden geconfigureerd als PROFIBUS DP-node—het is niet nodig om de instellingen van de segment coupler zelf te configureren. De onderscheidende karakteristieken van de geselecteerde producten omvatten een eenvoudige integratie en minimale nood aan engineering.

De oplossing is ideaal voor ATEX-toepassingen met een Ex i- of Ex d-graad van bescherming. Gezien de technologie, installatie en werking van FieldConnex®-oplossingen gelijkaardig zijn voor alle explosiegevaarlijke omgevingen, zullen gebruikers voordeel halen uit deze herkenbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.


Een kort overzicht

  • Hoge meetnauwkeurigheid
  • Bijkomende gegevens
  • Eenvoudige engineering
  • Snelle systeemintegratie
  • Geschikt voor kleine netwerken
  • Efficiënte oplossing

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren

Van beslissing over planning, installatie en indienstname tot gebruik en onderhoud: Ontdek hoe u het beste uit uw veldbusinfrastructuur kunt halen…

amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.