Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare navigatie van AGV’s in de logistiek

R2300-scanner met meerder scanvlakken voor 3D-voorwerpdetectie en botsingvermijding

De toepassing

Moderne logistieke centra die meerdere duizenden vierkante meters in oppervlakte beslaan, kunnen meer dan tienduizend rekken en miljoenen voorwerpen bevatten. In een dergelijke chaos, verlaat men zich op het magazijnbeheerssysteem om te weten waar elk voorwerp zich bevindt. Het orderpickingsproces verloopt dan ook volledig automatisch. Om een bestelling uit te voeren, verstuurt het magazijnbeheerssysteem een commando om het desbetreffende opslagrek naar het losstation te brengen. Kleine voertuigen zoals bots en transportrobots heffen de rekken op, verplaatsen ze en brengen ze op betrouwbare wijze door het magazijn naar het los- of uitlaadstation. De gewenste voorwerpen worden vervolgens verwijderd, gescand en verpakt door het magazijnpersoneel. De bot brengt het rek ten slotte terug naar een lege plaats in het magazijn.


Het doel

Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) leggen elke dag tal van kilometers af, maar moeten steeds op betrouwbare wijze en veilig kunnen functioneren. Wanneer manueel moet worden ingegrepen, betekent dit dat een volledige opslagruimte moet worden stilgelegd en afgesloten. Botsingvermijding tussen bots, rekken en voorwerpen op de grond is van fundamenteel belang voor een vlotlopende workflow. Het uitgebreide voertuigenpark van dit prijsgevoelig marktsegment beslaat een waaier van AGV’s met dezelfde sensortechnologievereisten. De sensoren moeten uiterst compact zijn omdat de bots slechts minimale installatieruimte bieden. Ze moeten bovendien robuust genoeg zijn voor de omgeving waarin ze worden ingezet. Geen beschermingsmaatregelen ten opzichte van het personeel zijn noodzakelijk, maar de laserklasse van de sensoren mag alleszins niet hoger zijn dan laserklasse 1. Vooral de detectiecapaciteit en hoekresolutie van de sensor zijn belangrijk. Ten slotte zijn ook een zo breed mogelijk scanbereik en scanbeweging op verschillende niveaus nodig om betrouwbare meetresultaten te garanderen. 


De oplossing

R2300 optische sensor
R2300 optische sensor

De R2300-scanner met meerdere scanvlakken is ideaal voor de vereisten van dergelijke logistieke voertuigen omdat hij betrouwbare botsingvermijdingsinformatie biedt. De scanner is in staat de ruimte vóór het voertuig over vier niveaus te scannen, van op de grond tot op kuithoogte. Op een transportvoertuig gemonteerd, levert de scanner waardevolle informatie over de ruimte tussen de goederendrager en diens omgeving, en detecteert hij continu obstakels in diens pad. Een doelgerichte lichtbundel en hoge hoekresolutie van 0,1° zorgen ervoor dat zelfs de kleinste structuren en vormen op betrouwbare wijze kunnen worden gedetecteerd.

De 3D-LiDAR-sensor ondersteunt ook de navigatie van automatisch geleide voertuigen en betrouwbare botsingvermijding dankzij zijn hoge aftastsnelheid en meetdichtheid. Betrouwbare meetresultaten worden via de ethernetinterface verstuurd voor een toepassingsgericht gebruik. 

 

Technische kenmerken:

 • Meetbereik: 10 m op wit (90%), 4 m op zwart (10%)
 • Meetsnelheid: 50 kHz
 • Scanhoek: 100°
 • Scansnelheid: 25/12,5 Hz
 • Hoekresolutie: 0,1°
 • Nauwkeurigheid afstandsmeting: 30 mm (1 sigma)
 • Meetsnelheid: tot 4.000 pixels per scan 

De voordelen

Een compacte behuizing garandeert maximale plaatsbesparing met de 3D-sensor. Het apparaat kan eenvoudig worden gemonteerd met behulp van de vier M5-boorgaten met schroefdraad en een stekkerverbinding. Tijdens indienstname fungeert de ingebouwde puntlaser als snel uitlijningshulpmiddel voor de vier scanvlakken. De sensor levert 3D-informatie op de meest eenvoudige wijze om complexe omgevingsomstandigheden te verwerken. De R2300 is een oplossing voor meerdere problemen—botsingvermijding en navigatie—in één enkel apparaat.


Een kort overzicht

 • Betaalbare en betrouwbare oplossing voor voorwerpidentificatie in 3D
 • Breed scanbereik voor botsingvermijding en navigatie dankzij de vier scanvlakken
 • Detecteert kleine voorwerpen en vormen dankzij zijn hoekresolutie en ultranauwkeurige lichtbundel
 • Hoge aftastsnelheid en meetdichtheid
 • Gedetailleerde informatie voor toepassingsgericht gebruik

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.