Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Ultrasone sensoren voor een foutloze detectie van flessen op bottellijnen

Betrouwbare containerdetectie bij trillingen en hoge verwerkingssnelheden

De toepassing

Bottellijnen in de drankenindustrie functioneren aan hoge snelheden en zijn daarom verregaand geautomatiseerd. De situatie is gelijkaardig in de productie van wasmiddelen of cosmetica, waar talrijke producten in verschillende verpakkingen worden gevuld. Verschillende rijen flessen worden tegelijk gevuld en vervolgen hun weg samen door de bottellijn naar het verpakkingsstation. Aan het eindpunt wordt hun aanwezigheid op elke rij afzonderlijk gecontroleerd. Enkel wanneer alle flessen zich in de juiste positie bevinden, zal de volledige rij of groep van rijen via een robotarm voor verpakking worden verplaatst. Anders zou het risico op onvolledige verpakkingen of beschadiging toenemen. In de machines bevinden zich vaak meerdere rijen dicht naast elkaar, wat betekent dat een overeenkomstig hoog aantal sensoren parallel werken in een beperkte ruimte.


Het doel

De sensoren moeten op betrouwbare en nauwkeurige wijze de aanwezigheid van flessen aan het eindpunt detecteren, en dit aan hoge verwerkingssnelheden en bij constante trillingen. De flessen zijn vaak vervaardigd uit verschillende materialen (glas, plastic, keramiek), hebben verschillende kleuren, zijn soms transparant of beschikken over reflecterende oppervlakken. De werking van de sensoren mag niet worden beïnvloed door dergelijke factoren. Tegelijkertijd moeten de sensoren ook in een krappe ruimte kunnen worden gemonteerd en mogen zij elkaars werking niet verstoren


De oplossing

UC18GS-serie ultrasone sensoren
UC18GS-serie ultrasone sensoren

De UC18GS-serie ultrasone sensoren detecteert de aanwezigheid van flessen aan het eindpunt op betrouwbare wijze. In plaats van punt voor punt te scannen, bestrijkt de geluidsbundel het oppervlak van de container over een groot gebied. Dit garandeert zelfs bij variërende kleuren en afwijkende posities nauwkeurige meetresultaten, en maakt de kleur en textuur van de gescande containeroppervlakken irrelevant. De uitgangsconfiguratie en straal van de geluidsbundel kunnen met behulp van druktoetsen op het apparaat zelf worden ingesteld. De IO-Link-interface laat een uitgebreide parametrisering via de controller toe, zodat een fysieke toegang tot de sensor overbodig is. Dit vereenvoudigt niet enkel de indienstname, maar zorgt ook voor snelle receptwisselingen zonder tijdrovende herparametrisering. Zelfs een volledige individualisering van producten—productie in batchgrootte 1—is mogelijk via IO-Link.

 

Technische kenmerken:

 • Meetbereik tot 1.000 mm
 • Zeer kleine dode zones van 30 mm, resp. 70 mm
 • Interfaces: IO-Link 1.1, infraroodinterface IrDA
 • Uitgangstypes: 2x “push-pull”-schakeluitgang of 1x “push-pull”-schakeluitgang en 1x analoge uitgang (stroom/spanning)
 • Omgevingstemperatuur: –25 tot +70 °C
 • Beschermingsgraad: IP67

De voordelen

Wanneer verschillende apparaten naast elkaar worden geïnstalleerd, synchroniseren zij automatisch hun geluidssignalen om storingen te voorkomen. Tot tien sensoren kunnen zo via hun synchronisatie-ingang worden verbonden. Sensorsynchronisatie gebeurt automatisch en zonder parametrisering. Dankzij zijn compacte afmetingen, minimale dode zone en meetbereik van één meter, biedt de sensor een fantastische vrijheid bij montage op de machine. Het apparaat biedt een uitgebreide waaier van functies, zoals achtergrondonderdrukking, een flexibele geluidsbundel, automatische synchronisatie, minimale dode zones, IO-Link- en infraroodinterface, alsook druktoetsen voor basisinstellingen. Gebruikers genieten bovendien van een uitgebreide toepassingsknowhow en toekomstgerichte sensoroplossingen.


Een kort overzicht

 • Betrouwbare detectie van onregelmatige vormen
 • Onafhankelijk van optische eigenschappen en oppervlakte-omstandigheden
 • Plaatsbesparend ontwerp voor toepassingen met beperkte installatieruimte
 • Multiplex-functie voor parallelle werking van verschillende sensoren
 • IO-Link laat eenvoudige indienstname vanaf afstand toe

amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
UC18GS-serie ultrasone sensoren

De UC18GS-serie van Pepperl+Fuchs vinkt alle juiste vakjes aan—qua functies en features combineert ze alles wat u verwacht van een state-of-the-art ultrasone sensor. Verschaf uzelf dieper inzicht in de werking van de UG18GS0-serie ultrasone sensoren.