Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Safe Residual Stack Monitoring on Packaging Machines

Op Maat Gemaakte Veiligheidsconcepten voor Naleving van Hogere Veiligheidsnormen

De Toepassing

Met de toenemende automatisering van industriële toepassingen stijgen ook de eisen voor machineveiligheid, wat op zijn beurt ook de verpakkingsindustrie aanbelangt. Zo moet, wegens een wijziging in de veiligheidsnorm (EN 1010-1:2004 veranderde in EN ISO 12643-4), de persoonlijke tussenkomst van operators in potentieel explosiegevaarlijke omgevingen rondom verpakkingsmachines in de toekomst bijvoorbeeld worden voorkomen in overeenstemming met PL d-niveau in plaats van PL b-niveau, om zo de hoogst mogelijke graad van personeelsveiligheid te kunnen garanderen.


Het Doel

De uitdaging bestaat erin, producten en technologieën te vinden die het werk aan machines niet lastiger maken en de productiviteit niet negatief beïnvloeden. Bovendien moeten omschakelingsmaatregelen voor beproefde machineconcepten zoveel mogelijk worden beperkt. Soms is het echter moeilijk een geschikte en kosteneffectieve oplossing te vinden onder de veiligheidsproducten die op de markt beschikbaar zijn. In dergelijke toepassingen kunnen op maat gemaakte veiligheidsconcepten met onbeveiligde producten een oplossing bieden voor de realisatie van de vereiste veiligheidsfuncties. Om de maximale veiligheid van een verpakkingsmachine te garanderen, moet worden vermeden dat operators kartonnen verpakkingsmateriaal manueel moeten aanvullen (bij te lage toevoerstapels). Er moet te allen tijde een minimale hoeveelheid lege kartonnen verpakkingen in de machine aanwezig zijn.


De Oplossing

R100 optische sensor
R100 optische sensor

Pepperl+Fuchs biedt een ideale oplossing die niet enkel kostenefficiënt is, maar ook makkelijk integreerbaar. Het veiligheidsconcept is gebaseerd op twee optische sensoren van de R100-serie die de vereiste veiligheidsfunctie garanderen dankzij hun redundante inzet. Gemonteerd aan de zijkanten van het laadplatform, detecteren beide IO-Link-sensoren of een vastgelegde minimumhoeveelheid van het kartonnen verpakkingsmateriaal aanwezig is, waarbij hun meetresultaten vervolgens met elkaar worden vergeleken. Als de geregistreerde hoeveelheid verpakkingsmateriaal onder deze minimumhoeveelheid—de vooraf ingestelde grenswaarde van de sensoren—valt, zal de machine automatisch worden stilgelegd.


De Voordelen

Met de hulp van de veiligheidsdeskundigen van Pepperl+Fuchs, wordt een op maat gemaakt veiligheidsconcept ontwikkeld om een kosteneffectieve oplossing te vinden voor de realisatie van de hogere veiligheidsfunctie. De aankoopkosten voor bijkomende componenten worden zoveel mogelijk beperkt gezien bestaande sensoren en de bestaande PLC verder kunnen worden gebruikt.

Het veiligheidsconcept wordt onafhankelijk van de technologie gecreëerd. Op deze manier kan, bijvoorbeeld, makkelijk een oplossing op basis van ultrasone in plaats van optische sensoren worden ontwikkeld als de omgevingsomstandigheden van de toepassing dit vereisen.

Bovendien hebben gebruikers, naargelang de toepassingsvereisten, toegang tot een brede waaier van productontwerpen en montageopties uit Pepperl+Fuchs’ volledige portfolio op het gebied van standaard sensortechnologie. Zo kunnen op maat gemaakte veiligheidsconcepten voor specifieke toepassingen worden ontworpen.


De Oplossing in het Kort Samengevat

  • Wijzigingen in veiligheidsnormen vereisen hogere veiligheidsfuncties bij de materiaaltoevoer in verpakkingsmachines
  • Eenvoudige integratie en kostenefficiënte oplossing
  • Op maat gemaakte veiligheidsconcepten voor de realisatie van het vereiste prestatieniveau (PL), zelfs met onbeveiligde producten
  • Technologie-onafhankelijke concepten op basis van de toepassingsvereisten en omgevingsomstandigheden
  • Grote portfolio op het vlak van standaard sensortechnologie voor optimale aanpassing aan de toepassing

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

De “Functional Safety Hub” van Pepperl+Fuchs

Honderden producten met een SIL-/ PL-classificatie, gratis tools en brochures in één locatie: de "Functional Safety Hub" is uw startpunt voor al uw veiligheidsfuncties.