Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare Tankidentificatie voor Automatisch Geleide Voertuigen

Geavanceerde Veiligheidsconcepten voor Specifieke Toepassingsvereisten

De Toepassing

Automatisch geleide voertuigen worden ingezet in logistieke en intralogistieke toepassingen in alle industrieën. Een wagenpark bestaat vaak uit een variëteit van voertuigen. Dit leidt tot tal van verschillende scenario’s voor het vervangen van batterijen of bij het tanken, en houdt in dat alle voertuigen op unieke wijze moeten worden geïdentificeerd. Waterstofvoertuigen beschikken, bijvoorbeeld, over diverse waterstoftanks, en elk van deze tanks moet met een specifieke druk worden gevuld. Aangezien personeel ernstig kan worden verwond of materieel kan worden beschadigd wanneer de verkeerde druk wordt toegepast, moet een betrouwbare procedure voor tankidentificatie worden ontwikkeld. Om te garanderen dat tanks steeds veilig kunnen worden gevuld, is een identificatiesysteem vereist dat op betrouwbare wijze verschillende soorten waterstoftanks kan identificeren. Zo kan de juiste druk voor de juiste tank worden toegepast, en kan het voertuig met waterstof worden gevuld. Afhankelijk van de locatie van het tankstation, moet dit identificatiesysteem geschikt zijn voor gebruik binnen en buiten, en voor gebruik in zware industriële omgevingen waar het wordt blootgesteld aan stof, vuil en andere omgevingsinvloeden.


Het Doel

Naast een veilige werking binnen, buiten en in zware industriële omgevingen, moet het identificatiesysteem ook in staat zijn om detectiebereiken van twee tot drie meters aan te kunnen. Dit garandeert dat voertuigen veilig kunnen worden getankt, ook op afstand, omdat ze niet altijd direct voor de brandstofpomp stoppen. Het systeem moet ook voldoen aan de vereisten van PL d (ISO 13849)/ SIL 2 (IEC 62061). Er is geen betrouwbaar identificatiesysteem op de markt beschikbaar dat toegespitst is op een dergelijke toepassing.


De Oplossing

IUT-F190-B40 UHF RFID-Lees-/Schrijfapparaat
IUT-F190-B40 UHF RFID-Lees-/Schrijfapparaat

Pepperl+Fuchs heeft een specifieke, all-in-one oplossing ontwikkeld op basis van een veiligheidsconcept en veiligheidscomponenten. Twee RFID-tags die geschikt zijn voor gebruik in zware industriële omgevingen worden hiervoor aan de voertuigen bevestigd. Het vereiste SIL-niveau wordt gewaarborgd door de redundantie en de evaluatie van de informatie op de tag in een veilig besturingspaneel.

Wanneer een automatisch geleid voertuig het tankstation nadert, wordt het door een UHF-lees-/schrijfapparaat met een groot scanbereik gedetecteerd. Dit lees-/schrijfapparaat is op de brandstofpomp gemonteerd. Het veiligheidssysteem evalueert de informatie, waarna de juiste druk voor de respectieve tank wordt toegepast. Hierdoor kunnen de voertuigen op elk moment veilig getankt worden.

 

Technische Kenmerken

  • Veilige oplossing conform PL d/ SIL 2-niveau
  • Groot detectiebereik van twee tot drie meter
  • Robuust systeem voor indoor- en outdoortoepassingen
  • Ultracompact ontwerp

De Voordelen

Als expert op het gebied, ondersteunt Pepperl+Fuchs gebruikers met vragen over functionele veiligheid, zoals de ontwikkeling van het veiligheidsconcept en de berekening van de SIL- en PL-waarden.

Het veiligheidsconcept wordt onafhankelijk van de technologie gecreëerd en wordt precies afgestemd op de toepassing en het vereiste veiligheidsniveau. Indien geen geschikte, kostenefficiënte veiligheidsproducten op de markt beschikbaar zijn, kan een specifiek veiligheidsconcept op basis van niet-veilige producten eventueel de optimale oplossing bieden. Net als hier, bijvoorbeeld, met het redundant ontwerp van de RFID-tags.

Kosten voor extra benodigde componenten worden tot een minimum beperkt. Afhankelijk van de behoefte kan er in het omvangrijke portfolio van Pepperl+Fuchs gekeken worden naar de meest geschikte sensor.


De Oplossing in Vogelvlucht

  • Een all-in-one oplossing op basis van specifieke concepten en componenten
  • Technologie-onafhankelijke concepten afgestemd op de toepassingsvereisten en omgevingsomstandigheden
  • Oplossingen die zelfs bij het gebruik van niet-veilige componenten het vereiste prestatieniveau leveren
  • Eenvoudig te integreren en uiterst kosteneffectieve oplossingen
  • Een uitgebreide portfolio van standaardsensoren die perfect kunnen worden afgestemd op de klanteisen

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

De “Functional Safety Hub” van Pepperl+Fuchs

Honderden producten met een SIL-/ PL-classificatie, gratis tools en brochures in één locatie: de "Functional Safety Hub" is uw startpunt voor al uw veiligheidsfuncties.