Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Dubbel Redundante Veiligheidsrelais voor Maximale Functionele Veiligheid

Veilige Activering van het Brandalarm voor een Efficiënte Brandbeveiliging

De Toepassing

Brandbeveiliging is van de hoogste prioriteit, vooral in procesinstallaties in de chemische industrie. Op plaatsen waar met brandbare of zelfs explosieve stoffen wordt gewerkt, moeten uitgebreide beschermingsmaatregelen worden getroffen om te voorkomen dat brand uitbreekt, hoewel dat op zichzelf niet voldoende is. Wanneer brand uitbreekt, moeten gepaste maatregelen en procedures in gang worden gezet om de brand zo snel mogelijk te blussen. Enkel zo zal de fabrieksuitbater alle nodige voorzorgen hebben getroffen om lichamelijke letsels, materiële schade en milieuvervuiling te minimaliseren


Het Doel

Tijdsbesparing is de beslissende factor in een efficiënte brandbestrijding. Thermometers, rookdetectors, gasdetectors en camera's zijn voorbeelden van standaard sensortechnologie gebruikt voor het vroegtijdig detecteren van brandhaarden en het triggeren van de nodige beschermingsmaatregelen. Alle gebruikte componenten moeten deel uitmaken van een gecoördineerd alarmsysteem dat snel en automatisch in gang wordt gezet in geval van brand. Gedetecteerde brandhaarden moeten onmiddellijk worden gerapporteerd aan een besturingssysteem, dat op zijn beurt automatische blussystemen triggert en tegelijkertijd hoorbare en zichtbare waarschuwingssignalen activeert.

Per definitie gaat het hier om een “low-demand”-toepassing met lagere eisen. Niettegenstaande dit feit, moet het systeem voor detectie en brandbestrijding absoluut betrouwbaar zijn in gelijk welke situatie. 


De Oplossing

KFD2-RSH-1.2E.L-veiligheidsrelais
KFD2-RSH-1.2E.L-veiligheidsrelais

De betrouwbare weergave van een alarmsignaal in geval van brand berust op een veilige signaaloverdracht aangevuld met een galvanische scheiding tussen besturings- en veldcircuits. De ETS-veiligheidsrelais (energized-to-safe) van Pepperl+Fuchs werden speciaal voor dit doel ontworpen. Het KFD2-RSH-1.2E.L-veiligheidsrelais is een voorbeeld uit deze productreeks. Het voldoet aan de vereisten voor ingebouwde veiligheid in overeenkomst met SIL 3-normen en wordt gebruikt voor de veilige voeding van apparaten. Periodieke diagnostische en normtesten worden uitgevoerd om de correcte werking van aangesloten apparatuur te controleren en te garanderen dat zowel een brandalarm als automatische blusmaatregelen op betrouwbare wijze worden getriggerd in geval van brand.


De Voordelen

Pepperl+Fuchs’ veiligheidsrelais zijn voorzien van dubbel redundante contactpunten. Dankzij deze geavanceerde “one-out-of-three”-architectuur (1oo3) is het voldoende dat slechts één van de contacten goed werkt. Deze mechanische architectuur garandeert maximale betrouwbaarheid en functionele veiligheid wanneer brandalarmen en automatische blussystemen moeten worden getriggerd. In tegenstelling tot geleide contacten, speelt de eventuele vervuiling of verroesting van de contacten weinig rol.

De diagnostiekfunctie wordt uitgevoerd door de vertraagde schakeling van elementaire relais. Het resultaat is een zeer lange conformiteitstermijn. Onderhoud aan de apparatuur is dan ook verwaarloosbaar.

De KFD2-RSH-serie veiligheidsrelais biedt uitvoerige lijnfouttransparantie (LFT). Kortsluitingen en lijnbreuken worden in het veldcircuit en het besturingscircuit gedetecteerd en worden aan een specifiek signaalcircuit toegewezen. Het is daarom niet langer nodig om het relais te controleren met behulp van een aanvullende foutsignaaluitgang en bijbehorende bedrading.

Het veiligheidsrelais heeft een ingangsfilter, die op betrouwbare wijze inkomende testpulsen van het besturingssysteem filtert. Als gevolg daarvan is de controller vrij om alle vereiste diagnostische procedures uit te voeren zonder een ongewild circuit te creëren.


De Oplossing in Vogelvlucht

  • Veilig triggeren van brandalarm en automatisch blussysteem met ETS-veiligheidsrelais
  • Galvanische scheiding van besturings- en veldcircuit
  • De effecten van vervuiling en roestvorming op schakelcontacten wordt grotendeels vermeden
  • 1oo3-technologie, ingebouwde diagnostiekfunctionaliteit en lijnfouttransparantie
  • Testpulsfilters beschermen tegen storingen veroorzaakt door besturingsdiagnostiek

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

De “Functional Safety Hub” van Pepperl+Fuchs

Honderden producten met een SIL-/ PL-classificatie, gratis tools en brochures in één locatie: de "Functional Safety Hub" is uw startpunt voor al uw veiligheidsfuncties.