Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Veilige Energieopwekking met de DWB-Toerentalsensor

Toerentalsensoren Geven Automatisch Toerentalvariaties in Generator Aan

De Toepassing

In een AC-net is de lijnfrequentie essentieel voor de kwaliteit van de geleverde energie. Afwijkingen van de beoogde frequentie mogen enkel binnen een nauw bereik worden getolereerd. Anders zullen bepaalde energieverbruikers niet correct functioneren of, erger nog, worden beschadigd. In een warmtekrachtcentrale moet men garanderen dat de stoomturbine altijd aan een constant toerental draait.

Vooral in flexibele, non-rigide netwerken kan het toerental van de generator worden beïnvloed door o.a. het aan- en uitschakelen van belangrijke energieverbruikers. Scheepsgeneratoren zijn een typisch voorbeeld van dergelijke toepassingen. Hier doen zich vaak veel grotere schommelingen voor in het verbruik dan in het openbaar elektriciteitsnetwerk. Het is van essentieel belang om onmiddellijkte reageren op snelheidsschommelingen om de vastgelegde lijnfrequentie constant te houden. 


Het Doel

Continu toezicht op het toerental van de generator is een noodzakelijke veiligheidsfunctie. Zodra het toerental afwijkt van het toegelaten bereik, moet een passende veiligheidsfunctie doelgerichte maatregelen ondernemen. Bij overschrijding van de snelheid gebeurt dat, bijvoorbeeld, door het vermogen te reduceren. Bij onderschrijding van de snelheid bestaat de oplossing eruit om eventueel aanvullende generatoren te activeren, lasten uit te schakelen of zelfs hele netwerksegmenten stil te leggen. 


De Oplossing

DWB-Toerentalsensor
DWB-Toerentalsensor

Pepperl+Fuchs biedt toerentalsensoren in de DWB-serie voor een ononderbroken toezicht op het toerental van generatoren. Deze zijn galvanische scheidingen (voor signalen van explosiegevaarlijke omgevingen) of signaalconditioners (voor signalen uit de veilige omgeving) die reageren wanneer een bepaald toerental wordt overschreden of onderschreden. Alle apparaten werden ontworpen voor SIL 2-toepassingen conform IEC 61508/ IEC 61511. Deze interfacecomponenten worden gebruikt om een discreet signaal, een NAMUR-sensor of een mechanisch contact te bewaken. Hun functionaliteit is gebaseerd op de vooronderstelling dat de ingangsfrequentie constant wordt vergeleken met een door de gebruiker ingestelde referentiefrequentie.


De Voordelen

Wanneer de DWB-toerentalsensor constateert dat de referentiefrequentie werd over- of onderschreden, worden ingebouwde relaisuitgangen getriggerd. Een rode LED geeft aan dat deze lijnfoutdetectie werd getriggerd. Een ingebouwde veiligheidsinrichting stelt de relaisuitgangen af op de door de gebruiker ingestelde waarde van maximaal 1000 s. Het apparaat kan makkelijk worden geprogrammeerd met behulp van de bedieningsknoppen vooraan op het apparaat.


De Oplossing in het Kort Samengevat

  • Het toerental van generatoren is van fundamenteel belang voor de energiekwaliteit
  • Te hoge en te lage snelheden vereisen een onmiddellijke reactie
  • De DWB-toerentalsensor detecteert automatisch of een vastgelegd toerental wordt overschreden of onderschreden
  • Een ingebouwd relais wordt getriggerd wanneer een lijnfout wordt gedetecteerd
  • Ingebouwde, programmeerbare veiligheidsinrichting (start-up override)
  • Eenvoudige programmering met behulp van drukknoppen vooraan op het apparaat

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

De “Functional Safety Hub” van Pepperl+Fuchs

Honderden producten met een SIL-/ PL-classificatie, gratis tools en brochures in één locatie: de "Functional Safety Hub" is uw startpunt voor al uw veiligheidsfuncties.