Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

KF**-UFC-Ex1.D-Frequentieomvormer Voorkomt Overbelasting

Snelheidsbewaking en Functionele Veiligheid voor Transportbanden in Cokesfabrieken

De Toepassing

In de staalindustrie gebruikt men vaak transportbanden om cokes te transporteren naar de cokesoven. Als de cokesoven zich in de onmiddellijke nabijheid van een waterweg bevindt, worden ze per schip aangeleverd. Anders worden de cokes gewoonlijk per spoor geleverd. In beide gevallen worden de cokes gelost en vervolgens via een transportband of transportschroef ofwel naar een tijdelijke opslagplaats, ofwel rechtstreeks naar de cokesoven gebracht.

Wanneer een transportband wordt gebruikt, dient men ervoor te zorgen dat deze niet wordt overbelast doordat andere voorwerpen of te grote hoeveelheden cokes op de band worden geladen. Dit kan leiden tot een oververhitting van de aandrijving, wat bepaalde risico’s met zich meebrengt, de brandbare aard van de goederen in acht genomen. 


Het Doel

Om kritieke situaties te voorkomen, moet de correcte werking van transportschroeven en transportbanden continu worden gemonitord. Dit gebeurt meestal door de snelheid van de aandrijving te bewaken. Wanneer de snelheid onder een bepaald niveau valt, wordt het volledige transportsysteem onmiddellijk stopgezet en wordt tegelijk een alarmsignaal getriggerd.

Dit is een belangrijk veiligheidsaspect van het transportsysteem omdat een perfecte snelheid duidelijk aangeeft dat er geen risico op brand bestaat wegens een oververhitting van het systeem. Bovendien kan deze beveiliging ook worden gebruikt om de juiste doorstroomsnelheid van cokes te garanderen voor een optimale verbranding in de cokesoven. 


De Oplossing

KF**-UFC-Ex1.D-frequentieomvormer
KF**-UFC-Ex1.D-frequentieomvormer

Pepperl+Fuchs biedt een KF**-UFC-Ex1.D-serie frequentieomvormers om de aandrijfsnelheid van transportbanden te bewaken. Deze omvormers zijn in staat om te detecteren of de aandrijfsnelheid hoger of lager is dan de ingestelde grenswaarde en om de aandrijving stil te leggen voordat de situatie kritiek wordt ten gevolge van oververhitting, wat tot de ontsteking van het getransporteerde materiaal kan leiden.

Deze snelheidsbewaking kan worden gebruikt als gemanipuleerde variabele voor systemen die het transportsysteem voeden. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij de besturing van transportschroeven of schoepenraderen. Als de correcte werking van het transportsysteem verstoord wordt, worden vulprocessen automatisch stilgelegd


De Voordelen

KF**-UFC-Ex1.D-frequentieomvormers zijn ideaal voor het toezicht op de motoren van transportsystemen om overbelasting te vermijden. Wanneer de omvormer detecteert dat een vooraf ingestelde grenswaarde werd overschreden of onderschreden, wordt de aandrijving onmiddellijk stopgezet om verdere schade te voorkomen.

De primaire functie van de frequentieomvormers is om een discreet ingangssignaal om te zetten in een proportioneel en vrij aanpasbaar analoog 0/4 > 20 mA uitgangssignaal. Dit betekent dat ze dienstdoen als signaalomvormers en een alarmsignaal uitzenden wanneer een grenswaarde wordt overschreden. In dit geval worden relaisuitgangen geactiveerd om de nodige schakelhandelingen te triggeren.

De apparaten passen op een standaard DIN-rail en zijn geschikt voor veiligheidstoepassingen in overeenstemming met SIL 2-normen (IEC 61508/ IEC 61511). Overbrugging van de opstartprocedure en lijnfoutdetectie zorgen voor een betrouwbare werking. De omvormers zijn beschikbaar als galvanische scheidingen voor intrinsiekveilige signalen of als signaalconditioners voor signalen van de veilige omgeving.


De Oplossing in het Kort Samengevat

  • Overbelasting van transportsystemen kan leiden tot een oververhitting van de aandrijving en brand
  • Continue snelheidsbewaking geeft aan of de aandrijving oververhit en triggert de stopzetting van het hele systeem
  • De KF**-UFC-Ex1.D-frequentieomvormer detecteert of de snelheid van het transportsysteem ingestelde grenswaarden over- of onderschrijdt
  • Ingebouwde relais triggeren een noodstop en alarm
  • De gelijktijdige besturing van aangesloten laadinrichtingen legt het volledige transportproces stil

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

De “Functional Safety Hub” van Pepperl+Fuchs

Honderden producten met een SIL-/ PL-classificatie, gratis tools en brochures in één locatie: de "Functional Safety Hub" is uw startpunt voor al uw veiligheidsfuncties.