Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Autonoom Voertuig Garandeert Feilloze Detectie van Pallets

Multipixeltechnologie Onderdrukt Achtergrondreflecties tijdens Verplaatsingen

De Toepassing

Autonome Mobiele Robots (AMR’s) worden steeds vaker ingezet in fabrieken en magazijnen om goederen van een afhaalpunt naar een specifieke bestemming te brengen. Deze autonome voertuigen zijn in staat om zware ladingen te verplaatsen. De te vervoeren goederen bevinden zich meestal op standaard europallets. Bovenop de AMR wordt een optische sensor gemonteerd. Deze sensor is naar boven, naar het dak van het gebouw gericht en detecteert de onderkant van pallets bij het laden en lossen. De sensor moet de buitenranden van de pallets dan ook nauwkeurig kunnen identificeren.


Het Doel

Een traditionele optische sensor met achtergrondonderdrukking kan volstaan om de onderkant van pallets te detecteren. Bij verplaatsingen zonder lading kan het zijn dat de sensor op het autonoom voertuig voorwerpen in de achtergrond oppikt, die wegens hun reflecterend oppervlak de correcte werking van de sensor zouden kunnen verstoren. Een voorbeeld van dergelijke storende elementen zijn geïsoleerde ventilatieschachten, die met een reflecterende aluminiumfolie bekleed zijn. Omdat de AMR in beweging is, zouden ongedefinieerde achtergrondreflecties onder zekere hoeken kunnen leiden tot een verkeerde identificatie van een voorwerp binnen het scanbereik van de sensor, wat het twee-ontvangers-principe van een sensor met achtergrondonderdrukking teniet zou kunnen doen. Dergelijke schakelfouten moeten worden voorkomen. De sensor zou vooraf op het juiste scanbereik moeten zijn afgesteld, gezien dit onmogelijk is tijdens gebruik.


De Oplossing

OQT400-R200-sensor
OQT400-R200-sensor

De OQT400-R200-sensor gebruikt multipixeltechnologie (MPT) om de werkelijke afstand tot het doelobject te bepalen. Met behulp van het “sensing by ranging”-principe kan de sensor op betrouwbare wijze registreren of de onderkant van een pallet zich werkelijk binnen het scanbereik bevindt en is hij, zelfs vanaf afstand, in staat ongedefinieerde achtergrondreflecties te negeren. De gebruikte multipixelarray meet de werkelijke afstand tot het object en kan ook scanbereiken definiëren met behulp van een venstermodus. In deze specifieke toepassing kan de sensor daardoor de eventuele zwakke punten elimineren van een standaard sensor met achtergrondonderdrukking gebaseerd op het twee-ontvangers-principe. Bij deze modellen werd de sensor vooraf geconfigureerd voor een afstand van 200 mm van de onderkant van de pallet, perfect voor de toepassing in kwestie.

 

Technische Kenmerken

 • “Sensing by ranging”-sensor (i.e. betrouwbare detectie door afstandsmeting)
 • Multipixeltechnologie (MPT)
 • Optimale lichtpuntgrootte
 • Scanbereik van 40 mm tot 400 mm
 • Vooraf geconfigureerd tot 200 mm
 • Controle-LED voor correcte detectie van de palletonderkant

De Voordelen

De multipixelarray en optimale lichtpuntgeometrie waarborgen dat zowel vlakke als oneffen oppervlakken met succes worden gedetecteerd. De MPT is ook bijzonder ongevoelig voor eventuele storingen veroorzaakt door omgevingslicht. Sensorinstellingen kunnen via de IO-Link-interface worden aangepast om aan de vereisten van de specifieke toepassing te voldoen—zo kan het scanbereik bijv. worden ingesteld tussen 40 en 400 mm. Deze flexibiliteit bevordert het gebruik van de sensor in een waaier van toepassingen, en betekent dat minder apparaten moeten worden ingezet. Naast standaard waarden kunnen de MPT-sensoren worden aangepast aan toepassingsspecifieke scanbereiken in de fabriek. 


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Het doelobject wordt op betrouwbare wijze gedetecteerd door de afstand te meten
 • Achtergrondreflecties verstoren de meting niet
 • Multipixeltechnologie (MPT) voor nauwkeurige meetresultaten
 • Groot scanbereik; geen kalibratie vereist
 • Kan vooraf worden geconfigureerd om onderscheid te maken tussen de onderkant van de pallet en de goederen erop

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.