Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Doelgerichte Besturing van Mobiele Robotarmen

Vision Sensor VOS2000 met Interne Verlichting en Uitgebreid Softwarepakket


De Toepassing

Steeds vaker doet men in de productie en intralogistiek beroep op collaboratieve robots met meerassige armen, vaak gemonteerd op een geautomatiseerd mobiel platform (een AGV of AMR). Ze worden ingezet voor een brede waaier van taken, zoals bijv. de toevoer van ruwe grondstoffen of individuele componenten in een machine of voor een processtap. De robot moet allereerst de positie van het op te rapen onderdeel bepalen. Een initiële controle van de componentenkarakteristieken is vaak vereist om een specifiek onderdeel te selecteren vooraleer het op te rapen. Ook kan een specifieke identificatie of telling vereist zijn.


Het Doel

Het besturingspaneel vereist optische informatie om doelobjecten te detecteren en doelposities te bepalen. Dit vereist een camera die idealerwijs zoveel mogelijk taken tegelijk kan uitvoeren: Controle van de karakteristieken van de op te rapen onderdelen op basis van contouren, kleuren of patroonvergelijking; positiedetectie (positie en oriëntering); telling voor het vergelijken van de beoogde en huidige status; en individuele identificatie en toewijzing van onderdelen met behulp van 1D- en 2D-codes. Het apparaat moet ook voldoende licht leveren voor elke situatie en een gepaste resolutie bieden om relevante kenmerken te kunnen onderscheiden. Omdat ruimte vaak beperkt is in dergelijke toepassingen, is een compact ontwerp met maximale montageflexibiliteit vereist.


De Oplossing

De 2D universele vision sensor VOS2000 is dankzij zijn plaatsbesparend ontwerp ideaal voor montage op een mobiele robotarm. Een uitgebreid softwarepakket met flexibele beeldverwerkingstools die naar behoeven kunnen worden gecombineerd en vrijwel alle standaard taken aankunnen, is inbegrepen in de leveromvang. De robotarm is voorzien van tools voor positie- en vormdetectie, contourvergelijking en identificatie. Apparaten van de VOS-serie bieden een hoge resolutie en uitgebreidekeuze aan belichtingsopties. Het meetbereik kan aan de toepassing worden aangepast. De vision sensor is niet enkel in staat om componentenkarakteristieken te detecteren, maar ook om de optische informatie op betrouwbare wijze te evalueren.


Technische Kenmerken

 • Groot leesbereik, meestal 295 × 221 mm²
 • Resolutie: 1280 × 960 px
 • Variabel detectiebereik (tot 2 m) dankzij instelbare focus
 • Uitgebreide selectie van belichtingsbronnen en objectieven
 • Interfaces: TCP/IP, PROFINET, EtherNet/IP, RS-232 en I/O
 • Geheugenopslag voor een max. van 32 taken op de sensor
 • Formattering van uitgangsstrings

De Voordelen

VOS 2D Universele Vision Sensors
VOS 2D Universele Vision Sensors

VOS universele vision sensors zijn geschikt voor een keur aan industriële toepassingen. De hoge resolutie van de camera en het groot scanbereik zijn bijzonder belangrijk voor gebruik van de sensoren op robotarmen. Het spectrum aan ingebouwde beeldverwerkingstools bevordert een flexibel gebruik. De VOS2000 universele vision sensor met interne belichtingsbron heeft een mechanisch instelbare focus, zodat hij vanaf verschillende meetafstanden kan worden gebruikt. Andere modellen beschikken over een C-bevestigingsoptie die toelaat de sensor te combineren met externe lenzen en verlichtingsbronnen. Dankzij de uitgebreide keuze aan accessoires en indrukwekkende beeldverwerkingstools moet bovendien geen bijkomende hardware of software worden aangekocht.


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Geïntegreerde beeldverwerkingstools met talrijke softwarehulpmiddelen voor detectie en uitlijning, positionering en geleiding, optische meting, en identificatie en tekstherkenning (OCR)
 • Grafische gebruikersinterface voor eenvoudige indienstname en configuratie
 • Ingebouwde analysefunctie voor een eenvoudige integratie en door de gebruiker gedefinieerde gegevensuitvoer
 • Elektronische compensatie voor moeilijke optische omgevingsomstandigheden
 • Alle relevante interfaces zijn geïntegreerd, zodat end-to-end communicatie tot in het ERP-systeem verzekerd is

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

VOS 2D Universele Vision Sensoren

Vind meer informatie over de VOS 2D universele vision sensoren met hun licentievrije software en modulaire hardware.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.