Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Robuuste Botsingbeveiliging voor Schoonmaakrobots

Ultrasone Sensoren Werken in Alle Omstandigheden en op Alle Oppervlakken

De Toepassing

Steeds vaker worden autonome schoonmaakrobots ingezet in kantoorgebouwen en winkelcentra. Na sluitingstijd bewegen ze zich in een vastgelegd rasterpatroon over het te reinigen vloeroppervlak. Obstakels worden automatisch gedetecteerd en ontweken. Sommige obstakels zijn echter niet zo makkelijk te detecteren. Glazen deuren of muren zijn, bijvoorbeeld, moeilijk waarneembaar voor optische sensoren. Ook glanzende en zeer donkere oppervlakken kunnen voor moeilijkheden zorgen. 


Het Doel

Het is belangrijk dat de schoonmaakrobots nooit tegen obstakels botsen, wat inhoudt dat ook transparante oppervlakken moeten worden gedetecteerd. De sensor die voor botsingvermijding wordt gebruikt, moet de obstakels niet enkel op betrouwbare wijze detecteren, maar moet ook snel genoeg het overeenkomstige signaal uitzenden om de autonome robot tijdig te stoppen of van richting te veranderen. Dit vereist een ononderbroken beschermingsveld in de rijrichting met een minimale dode zone. Wanneer meerdere sensoren worden gebruikt om dit beschermingsveld te creëren, mogen zij elkaars werking niet verstoren. 


De Oplossing

30GM-serie voor botsingbeveiliging op schoonmaakrobots
30GM-serie voor botsingbeveiliging op schoonmaakrobots

Ultrasone sensoren zoals de 30GM- en L2-series detecteren voorwerpen ongeacht hun optische karakteristieken. Ze registreren op betrouwbare wijze transparante, reflecterende en onregelmatige oppervlakken, alsook oppervlakken waar kleur een probleem zou kunnen zijn. Detectie wordt niet altijd beïnvloed door het materiaal of de textuur van obstakels. De apparaten zijn zeer compact; zelfs op kleinere schoonmaakrobots is er meer dan genoeg plaats om verschillende sensoren te bevestigen. Afhankelijk van de breedte van de robot, kunnen gebruikers met behulp van de conische geluidsbundels van één of meerdere sensoren een ononderbroken beschermingsveld creëren. De apparaten worden automatische gesynchroniseerd zodat ze elkaars werking niet verstoren. De afmetingen van de geluidsbundel kan worden ingesteld. 


Technische Kenmerken

30GM-Serie

 • Meetprincipe: diffuse reflectiesensor
 • Meetbereik: max. 6000 mm
 • Bedrijfsspanning: 10 V DC tot 30 V DC
 • Uitgangstype: 1 schakeluitgang (PNP of NPN)
 • Synchroniseerbaar
 • IP65-beschermingsklasse

L2-Serie

 • Meetprincipe: diffuse reflectiesensor
 • Meetbereik: max. 4000 mm 
 • Bedrijfsspanning: 10 V DC tot 30 V DC/ 12 V DC tot 30 V DC (met analoge spanningsuitgang)
 • Uitgangstype: 1 schakeluitgang (PNP of NPN)/ 2 schakeluitgangen (beide PNP of beide NPN)/ 1 analoge uitgang (voeding of spanning)
 • Synchroniseerbaar
 • IP65-beschermingsklasse 

De Voordelen

Ultrasone sensoren werden speciaal ontworpen om zo robuust en betrouwbaar mogelijk te zijn. De detectie van obstakels door ultrasone sensoren wordt niet beïnvloed door de oppervlaktetextuur van de obstakels, noch door opgebouwd vuil, externe omgevingsinvloeden of weersomstandigheden. Hierdoor kunnen ze zowel buiten als binnen worden ingezet. Installatie en parametrering zijn zeer eenvoudig. De synchronisatie van meerdere sensoren creëert een ononderbroken geluidsveld vóór de reinigingsrobot. De apparaten voldoen aan alle kwaliteitscriteria op het gebied van voorwerpdetectie en EMC-richtlijnen. 


De Oplossing in Vogelvlucht

 • Functie wordt niet beïnvloed door vuil of omgevingsinvloeden
 • Betrouwbare detectie ongeacht oppervlaktetextuur en optische karakteristieken van obstakels
 • Volledig beschermingsveld in de rijrichting met minimale dode zone
 • Compact en robuust ontwerp
 • Eenvoudige en flexibele montage

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.